fbpx
Таг: отворен повик

таг: отворен повик

Повик за учество во 24 часовниот маратон „Shoot4Earth“за едноминутни филмови со еколошка содржина

Меѓународниот филмски маратон за кратки филмови „Shoot4Earth“ што оваа година ќе се одржува на 14 и 15 мај. Сите заинтересирани може да се пријават за учество до почетокот на натпреварот на официјалната страна на програмата www.shoot4earth.org. Станува збор за невообичаен фестивал, односно натпревар во организација на Универзитетот во Печ, во градот Сексзард во Унгарија, Факултет за културни науки, образование и...

Отворен повикот за наградата „ДЕНЕС“ – престој во Њујорк наменет за визуелни уметници

Факултетот за работи што не се учат - ФРУ, Скопје и Центарот за современи уметности - Скопје по шеснаесетти пат го отвараат конкурсот за наградата „ДЕНЕС“ за млад визуелен уметник во Северна Македонија. „Оваа значајна и независна награда, која се доделува по шеснаесетти пат во земјава, подразбира двомесечна програма за престој на уметници во Њујорк во Residency Unlimited во 2022 година...

„Младите можат“: Повик за волонтирање, активизам и едукација за менталното здравје

Граѓанската организација за млади, „Младите можат“ отвори повик за членство преку аплицирање за јунироската едукативна програма за волонтерство и активизам како и за програмата за врсничка едукација за менталното здравје. Се работи за две различни програми, од кои првата, за волонтерство и активизам се расчленува на три различни обуки. Дел од јуниорската програма за волонтирање и активизам се младите кои...

Отворен повик за учество на млади визуелни женски уметници на резиденција во Задар

На 10-ти јануари големиот проект „Rise Of Women“ го отвори повикот за учество на млади уметнички во резиденцијална програма од областа на визуелните уметности во Задар, Хрватска. Резиденцијата ќе се одржи во периодот од 3-ти до 8-ми мај 2022 година. Артистичката резиденцијална програма ќе обезбеди простор и услови за индивидуално и колективно креирање на уметнички дела и размена на знаење...

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...