fbpx
Таг: оценување

таг: оценување

Петките не се мерка за способностите на ученикот, при упис во средно треба да се види што сака и за што го бива

Системот на оценување на учениците, вклучително и уписната политика во средно образование, кај нас не се променети со децении. Во нашиот образовен систем оценката е единствен начин и квантитативна мерка на способностите на ученикот, па многу генерации поминуваат низ системот само заради оценка, а не за знаење. За да се запише во „добро“ училиште, ученикот треба да биде што...

Подготвена алатка за мерење на работата на јавните обвинителства​

Јавните обвинители не бегаат од отчетност и одговорност за својата работа, но и другите чинители на власта мора да ги обезбедат сите услови за да се овозможи ефикасно функционирање на Јавното обвинителство, порача Јавниот обвинител на Република Северна Македонија, Љубомир Јовески, на денешната конференција „Подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на Јавното обвинителство“. На конференцијата беше презентирана алатката во изработка...

Шаќири: Ќе ги анализираме петките, па ќе одлучиме дали ќе воведеме приемен испит

Побарав од секторите за основно и за средно образование да направат анализа на резултатите што ги остваруваат учениците во последните три години и врз основа на тоа, но и врз основа на искуствата во земјите каде што се полага приемен испит за упис во средно образование, ќе процениме дали и кај нас да воведеме. Ова во изјава го вели...

Татјана Алексиќ: Јавно признавам, ставав незаслужени петки но ковидот ме услови

Јас ставив незаслужени петки, јавно признавам, но ковидот ме услови да ги разгалам децата. Заради болни амбиции се „штанцаат” комерцијални оценки, купопродажни образовни пакети и вештачки успеси, па затоа, каков систем - такво образование. Ова е ставот на професорката по македонски јазик Татјана Алексиќ во „Раде Јовчевски - Корчагин“, во однос на изненадувачки малиот број ученици кои биле оценети со...

Заврши уште една предизвикувачка учебна година

Прва учебна година со учење според нова Концепција за образование, прва учебна година без печатен дневник за оценување, прекин на наставата поради штрајкот на просветниците за повисоки плати, учење од дома, нереализирани часови, учење по две-три лекции во еден час, за првпат воведено државно тестирање, учество во ПИСА меѓународното тестирање и eлектронски упис на ученици во средното образование. Ова се...

По тројца оценувачи го прегледуваат секој матурски тест

Вкупно 300 професори се ангажирани за прегледување матурски тестови. Како што за Мета информираат во Државниот испитен центар, по тројца професори ќе го прегледуваат секој тест, па на крајот ќе ги соберат бодовите и ќе формираат оценка. Оценувачите се распределени низ училишта, во кои ги прегледуваат тестовите кои уечниците ги полагаа по мајчин јазик. „На секои 10 професори-оценувачи, има по...

Започна државното тестирање, се проверува колку учениците се функционално писмени

Во 79 училишта на македонски и на албански наставен јазик, денеска започна државното тестирање на основците, кое за прв пат се организира во нашата земја. Годинава државен тест полагаат само третоодделенци, избрани по случаен избор. Планот е сега ваков тест да полагаат само третоодделенците, в година – и третоодделенците и петтоодделенците, а потоа ќе бидат приклучени и деветтоодделенците. Како што информираат...

Наставниците да имаат разбирање при оценувањето, учениците учеа во нова реалност

Во овој период од годината, основците и средношколците имаат тестови и испрашувања по речиси сите предмети, после кои нивните наставници и професори треба да им ги заклучат крајните оценки во дневниците. Додека трае овој процес, поразговаравме со неколкумина професорки и наставнички за тоа, како тече овој процес, дали успеваат учениците да постигнат сѐ да научат и колку тие како...

Порталб: Објавен составот на комисиите што ќе ги контролираат и оценуваат судиите

Иако беше ветено дека процесот на прочистување на судството ќе започне во јануари 2021 година, Судскиот совет на Република Северна Македонија вчера ги формираше комисиите за контрола и оцена на судиите и претседателите на судовите, извести Порталб.мк. Оцената на квалитетот на водењето на судските постапки ќе се врши преку контрола во 10 предмети на судијата кој се оценува, од кои...

Биро за развој на образованието: Одговорноста за објективноста на оценките е на наставникот

Maлкумина наставници се жалат дека немале доволно време да ги оценат учениците, а мнозинството наставници успешно ги оцениле учениците на крајот од првото двомесечие, информираат за „Мета.мк“ во Бирото за развој на образованието (БРО). Во наставата од далечина, потенцираат оттаму, акцент не треба да се стави на научените факти, туку на начинот на пребарување, избирање на релевантни извори на...

Дебати, креирање видеа, презентации и квизови – наставниците ги користат сите алатки за оценување преку онлајн наставата

Одмина месец и пол откако започна учебната година, а денеска учениците треба да ги имаат првите оценки. Овој пат, наставниците и професорите имаа покус временски период да ги оценат основците и средношколците за разлика од минатите години кога учебната година започнуваше на први септември. Наставниот кадар вели дека ова се одразило на работата и согласни се дека постои разлика...

Ако наставникот не може да формира оценка онлајн, тогаш ќе треба да организира индивидуална средба со ученикот

Оваа учебна година при формирање на оценки за учениците ќе се следат упатствата утврдени од Бирото за развој на образование. Во случаите каде што од различни причини за еден ученик не ќе може да се формира оценка онлајн, наставникот ќе треба да се организира индивидуални средби, информираат од Министерството за образование и наука, додавајќи дека првите сумарни оценки за...

Втората вонредната состојба од Пендаровски за уставните судии не е спорна

Уставниот суд на денешната седница одлучи да не поведе постапка за оценување на уставноста на Одлуката за утврдување на постоење на вонредна состојба, се наведува во соопштението на Уставниот суд. Станува збор за втората по ред вонредна состојба што ја прогласи претседателот Стево Пендаровски во април, а која што сè уште трае. Уставните судии со мнозинство гласови одлучија дека одлуката...

Кога не можат во вистинска училница, учениците ќе учат во еduino.gov.mk

Градинките, основните училишта, училиштата за средно образование и факултетите во земјата нема да бидат отворени и нема да продолжат со регуларна настава. Но, тоа не значи дека воспитно-образовниот процес треба да прекине. Тоа би било штета за знаењата на младите, рече на прес-конференција министерот за образование и наука Арбер Адеми. Тој не кажа прецизно како ќе се изведе оценувањето...

Дипломатите тајно ќе добиваат описни оценки – од „се истакнува“ до „не задоволува“

Македонските дипломати ќе бидат предмет на тајно оценување и во зависност од резултатите во работењето ќе добиваат оценки: се истакнува, задоволува, делумно задоволува и не задоволува, предвидува нацрт предлог-законот за надворешни работи објавен на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР). Се планира оценувањето да се врши еднаш годишно, најдоцна до крајот на првото тромесечие од секоја календарска година и...

„Ана знае да се ориентира во училишниот двор…“: Полугодишните оценки во 4-то, 5-то и 6-то одделение ќе бидат описни

Наместо бројчани, оценките што ќе ги имаат учениците во четврто, петто и во шесто одделение ќе бидат описни. Тоа значи дека наместо оценка во форма на бројка, секој ученик по секој предмет ќе добие напишан текст кој ќе го опише неговото постигање, знаење и умеење во текот на целото полугодие. Оваа пракса е сменета од оваа година откако е тоа...

ОЕЦД: Оценките што ги пишуваат наставниците не се веродостојни

Повеќе од две третини или 70,7 отсто од петнаесетгодишниците во Македонија немаат основни вештини за читање. Посебно загрижува фактот дека во земјата има голем број ученици кои не стекнуваат основни вештини и за математика. Ова го пишува во последното резиме на прегледот на образовниот систем, на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), кои даваат препораки за тоа, што...

Судијата Туфегџиќ бара да се поништи огласот за избор на претседател на Кривичниот суд

Судијата Владимир Туфегџиќ до Судскиот совет поднел предлог-иницијатива за поништување на огласот за избор на претседател на Кривичниот суд. Туфегџиќ, кој е кандидат за претседател на Основен суд Скопје 1, ја поднел иницијативата поради повреда на принципот на еднаквост и на рамноправност при избор на судии и претседатели на судови и нивно доведување во нерамноправна положба во однос на веќе...

ФРОДЕМ со иницијатива до Уставен суд за оценување на уставноста на деловникот

ФРОДЕМ поднесе иницијатива до Уставниот суд за поведување постапка за оценување на уставноста на некои одредби од актуелниот деловник на Уставниот суд. Како што стои во соопштението на ФРОДЕМ, со оваа иницијатива бараат да се поништат  одредби од деловникот на Уставниот суд кои се во директна спротивност со Уставот на Македонија, односно на постапката за заштита на слободите и на...

Горазд Росоклија е новиот претседател на Одборот за акредитација на високото образование

Академикот Горазд Росоклија е новиот претседател на Одборот за акредитација и за евалуација на високото образование, кој е надлежен за оценување на квалитетот на високото образование во Македонија. Од 23 членови на Одборот, девет се од редот на професорите избрани од Интеруниверзитетската конференција, двајца членови се од Македонската академија на науките и на уметностите, еден е претставник на најрепрезентативното тело...

На свадба пукал со автоматска пушка, го пренесувале на Фејсбук

СВР Велес - Отсек за недозволена трговија со дрога и оружје поднел кривична пријава против Б.Д.(24) од селото Долно Јаболчиште во општина Чашка, поради постоење основи на сомнение за...