fbpx
Таг: основни училишта

таг: основни училишта

Во охридски училишта се менуваат азбестни покриви додека се одвива наставата

Во неколку основни училишта во Охрид и околината се одвиваат градежни работи за промена на постоечките азбестни табли со лимен покрив во период додека се одвива настава во објектите. Револтирани и загрижени родители за здравјето на своите деца кои посетуваат настава во ОУ „Христо Узунов“ реагираат за начинот на кој се изведува реконструкцијата на кровот на училишната зграда, посочувајќи дека...

Владата воведува антикорупциско образование за основците

Учениците во основните училишта во земјава оваа учебна година ќе учат и содржини за борбата против корупцијата, решила Владата на својата денешна седница. Владиниот кабинет ја прифатил Информацијата за активностите за спроведување на клучните мерки од делот Антикорупција од Стратегијата за Југоисточна Европа 2020. Веднаш било издадено задолжение за Министерството за образование и наука во соработка со Бирото за развој...

Хигиена во училиштата: Тоалетите се „гланцаат“ само пред инспекција? (Видео)

Во своето ново видео на Youtube, Кика Авеиро ги анализира информациите за нивото на хигиена во училиштата во кои учи иднината на државата. Информациите кои ги објави Државниот здравствен и санитарен инспекторат во однос на нивото на хигиена во училиштата на Кика и биле сомнителни. Таа одлучила самата да истражи каква е состојбата. Резултатите покажале колку е всушност ситуацијата застрашувачка....

Родителите сами плаќаат за тоалетна хартија и сапун за учениците (инфографик)

Меѓу сите други работи за на училиште кои деновиве ги купуваат родителите пред почетокот на новата учебна година, тие мора да издвојат пари дури и за тоалетна хартија која нивните деца ќе ја користат додека трае наставата. Иако цената на оваа хартија не е висока, училиштата, односно општините кои се нивни основачи, не ја набавуваат. Набавката на тоалетна хартија, сапуни, бришачи...

Хелсиншки: Oправдано е условувањето со потврда за примени вакцини за упис во прво одделение

Од уставните одредби, јасно и недвосмислено произлегува дека во случај на одбивање на вакцинацијата од страна на родителите, истите не само што го загрозуваат здравјето на сопствените деца, туку и здравјето на другите лица кои поради медицински контраиндикации не се вакцинирани и на тој начин им го ускратуваат правото на здрав живот. Ова е ставот на Хелсиншкиот комитет за...

Наставните програми мора медиуски „да се описменат“

Крајно неопходно е да се ревидираат наставните програми и програмите за медиумска писменост во основното образование и да е внесат содржини за критичко оценување и анализирање на медиумските содржини, а посебно оние на коишто учениците се најмногу изложени - социјалните мрежи и медиумите. Основната медиумска писменост мора да биде предмет во сите одделенија - од градинка до завршните одделенија...

26.900 ученици стекнаа дополнително знаење за заштита на здравјето и животната средина

Околу 8.400 ученици од 112 основни училишта во 17 општини и оваа година се стекнаа со дополнително практично знаење од областа на здравјето и безбедноста. Овој проект, организиран од Пивара Скопје, петта година по ред се спроведува во соработка со општините и основните училишта од целата земја. Вкупната бројка на ученици кои до сега имаа можност да се едуцираат за...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...