fbpx
Таг: општини

таг: општини

Анализа на „Порталб.мк“: Нова „должничка“ листа – кои министерства, агенции, болници најмногу должат 

Растат долговите на државните институции, на дел од општини, јавни претпријатија, министерства, здравствени установи, училишта. На крајот од првата половина од годинава тие достигнаа 332 милиони евра, пишува „Порталб.мк“. Во вториот квартал во споредба со првиот општините успеале да намалат дел од долгот, но раст на долговите има во здравството, на јавните претпријатија и фирми во државна сопственост, на голем дел...

Општинските веб-страници се слабо „поврзани“ со граѓаните

Локалните власти треба проактивно да објавуваат што е можно повеќе информации на веб-страниците на општините, бидејќи тие во денешно време се главниот извор на информации за квалитетот на владеењето. Новите услови на живеење наметнати од пандемијата со ковид-19 создаваат потреба локалните власти да објавуваат повеќе податоци и континуирано да работат на создавање на нови канали за дијалог и соработка...

АНАЛИЗА: Новите градоначалници ќе имаат повеќе пари за трошење – дали ќе имаат и поголема одговорност пред граѓаните?

Повеќе пари преку дотации по основа на персонален данок на доход и ДДВ од следната година ќе се слеваат во општинските каси. Владата предизборно стокми законски измени на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа со кои локалните власти ќе имаат на располагање повеќе финансии, пишува „Порталб“. Владата тврди дека на ваков начин општините ќе стекнат финансиска стaбилност но...

Истражување на Метаморфозис: Просечната отвореност на општините за 2021 година изнесувала ниски 25 проценти

Во земјава постојат општини кои имаат изработено две службени веб-страници или со веб-страница за информирање на граѓаните што не е регистрирана на доменот gov.mk. Некои општини, како онаа на општина Сарај, не ги задоволува барањата за сајбер безбедност, а дури 12 од локалните самоуправи во земјава го немале објавено буџетот на општинската веб-страница. Голем дел од овие страници не...

Општините затворени за давање информации за нивната работа, дури и оние што ги даваат, ги објавуваат несоодветно

Општините во Северна Македонија во текот на 2021 година биле во голема мера затворени во однос на објавувањето информации за нивната работа, и покрај законската обврска да обезбедат пристап до основните информации за нивните надлежности, основни документи за работа и кадровски прашања. Единиците на локална самоуправа (ЕЛС) исполниле само 12 отсто од индикаторите вклучени во областа на „отворени податоци“,...

Метаморфозис: Отвореноста не им е приоритет на општините

Само 10 општини во земјава имаат објавено граѓански буџет, додека единиците на локална самоуправа исполнуваат скромни 27 проценти од индикаторите опфатени во под-областа финансиска транспарентност. Општините не објавуваат податоци за платите на функционерите и надоместоците на членовите на Советот на општината. Ова се само мал дел од резултатите од спроведеното истражување за Индексот на отвореност, којшто утре ќе го...

МЗ: Две нови комисии за туѓа нега за првпат формирани за Прилеп, Гевгелија и oколните општини

Министерството за здравство ја информира јавноста дека за првпат формирани се две нови Комисии за туѓа нега (Комисија за издавање на конзилијарно мислење за корисниците на правото за надоместок за помош и нега од друго лице и надоместок за попреченост), за граѓаните на Прилеп, Гевгелија и околните општини. „Покрај постоечките комисии, во државата, новоформираните ќе одговорат на потребите на пациентите...

Теренската вакцинација продолжува и денеска, Филипче задоволен од темпото

Министерот за здравство Венко Филипче изјави дека теренската вакцинација се одвива со одлично темпо, и тоа е единствениот начин да се заштитиме од новите соеви на ковид-19. Теренската вакцинација, денеска ќе се одвива во овие населени места во секоја од следните општини: Делчево/Македонска Каменица - Цера Тетово -  Желино, Стримница, Долна Лешница, Горна Лешница, Палатица, Требош, Узурмишт Гостивар –  Чегране, Форино, Врапчиште, Чајле Штип...

„Порталб.мк“: За три години, 50 милиони евра се насочиле за развој на општините – дали и како се трошеле парите?

Почист воздух, подобра водоводна и канализациска мрежа, патишта... Милионски суми на средства секоја година се префрлуваат од централно на локално ниво. Во периодот од 2017 до 2019 година од централно ниво на општините се трансферирале скоро 50 милиони евра за програми и проекти за подобрување на квалитетот на живот на граѓаните, пишува „Порталб.мк“. Станува збор за високи износи доделени...

Лани сме ја зголемиле потрошувачката на вода за пиење колку што вкупно користи Североистокот на земјава годишно [инфографик]

Во Македонија расте потрошувачката на вода за пиење низ годините, при што минатата година од водоводните системи биле зафатени и преземени рекордни количества на питка вода од природата. Според податоците на Државниот завод за статитистика, во 2020 година од јавните водоводи во земјава биле произведени вкупно 313.031.000 метри кубни питка вода, односно за речиси 10 милиони метри кубни вода...

ЦГК анализа: И во кризната 2020, општините на тендери потрошиле 129 милиони евра, речиси исто колку и во претходната година

Пораст на вредноста на набавките има кај Градот Скопје и кај 20 општини, додека намалување е евидентирано кај 61 општина. Најголем вредносен скок во однос на претходната година има Градот Скопје, од 10,3 милиони евра, потоа Општина Гостивар од 5 милиони евра и Аеродром од 2,7 милиони евра. Најголеми падови во вредноста на набавните има кај Општина Липково, за...

Лани во земјава регистрирани само 685 дивоградби, во некои општини на хартија нема бесправна градба

Арачиново, Валандово, Врапчиште, Вевчани, Дебрца, Дојран, Долнени, Желино, Зелениково, Илинден, Јегуновце, Липково, Крушево и Центар Жупа се само дел од 30-те македонски општини во кои официјално лани се граделе објекти само по прописи. Во овие делови на земјава не се регистрирани бесправно изградени објекти, барем не на хартија. Во реалноста, и во овие помали општини, но и во поголемите...

Доделени првите договори од ТАВ Програмата за инфраструктурни проекти, вредни 9,9 милиони евра

За првите 23 општини од ТАВ Програмата денеска се доделија договорите за реализација на инфраструктурни проекти за граѓаните, со вкупна вредност од 609,9 милиони денари (9,9 милиони евра), кои треба да го подобрат квалитетот на живеење во тие општини. Во оваа прва група од Програмата, опфатени се: Бутел, Прилеп, Ново Село, Шуто Оризари, Крива Паланка, Валандово, Струмица, Делчево, Ресен,...

Индекс на активна транспарентност: Министерствата и Владата објавуваат 79 отсто од потребните информации

Активната транспарентност или објавувањето на информации на сопствена иницијатива на институциите, без некој да има доставено барање за пристап до тие информации, на министерствата, Владата и на општините за 2021 година изнесува 63 отсто (од максималните 100 отсто). Во однос на 2020 година, активната транспарентност е подобрена за 5 процентни поени (од 58 на 63 отсто). Министерствата и Владата...

Отворени над 100 податочни сетови од 17 единици на локалната самоуправа

Како дел од напорите за подобрување на транспарентноста и отвореноста на локално ниво, Фондацијата Метаморфозис во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество, ги продолжи активностите за обезбедување поголема транспарентност и отвореност на единиците на локалната самоуправа. Како што информираат од Фондацијата Метаморфозис, 17 единици на локалната самоуправа отвориле над 100 податочни сетови како резултат на поддршката која ја...

Селекцијата на отпадот е скапа инвестиција, македонските општини сами не можат да ја покријат

Една канта за отпад од 120 литри чини 10 евра. При непостоење на селекција неопходен е само тој сад за одлагање на отпадот, додека ако се врши селекција на отпадот, тогаш се неопходни минимум три различни контејнери во кои граѓаните ќе треба да го фрлаат ѓубрето. Ова значи и набавка на посебни комунални возила за собирање на селектираниот отпад,...

Клучните проблеми од климатските промени треба да се решаваат на локално ниво

Покрај на национално, потребно е земјите и на локално ниво да развиваат планови за приспособување кон климатските промени, со мерки и со цел да одговорат на влијанијата кои веќе се случуваат и чувствуваат. На пример, топењето на глечерите, зголемувањето на нивото на морињата, сушите, топлотните бранови, шумските пожари, губењето на биодиверзитетот и на питката вода. Ако не се забрза...

Голем број обврски ја отежнуваат работата на координаторите за еднакви можности во општините

Вршењето на поголем број задачи и обврски освен функцијата координатор, недоволна комуникација и соодветни надоградени обуки, но и корона кризата ја отежнуваат работата на координаторите за еднакви можности во општините. Ова е генералниот заклучок од денешната дебата на тема „Со кои предизвици се среќаваат жените на позиции на донесувачи на одлуки во општините?“, која ја организираше Центарот за истражување...

Анализа на Порталб.мк: Општините ќе добијат поголема комоција за трошење – дали ќе се зголемат одговорноста и отчетноста?

Ниту ги реализирале планираните приходи, ниту ги оствариле планираните трошења. Најновите податоци за финансиите на општините покажуваат дека вкупно сите единици на локалната самоуправа прикажале значајно пониски и расходи и приходи во 2020 година, пишува „Порталб.мк“. Со законски измени власта планира да ја зголеми комоцијата на општините за трошење. Дали ќе се зголеми и одговорноста како ќе се трошат...

Истражување на ЦГК: Пола од вкупниот данок на имот во земјава се прибира во Скопје

За данок на имот од граѓаните и од фирмите, сите општини во државава заедно, годишно во просек наплатуваат по 1,3 милијарди денари, односно 21 милион евра. Просечната годишна наплата на овој данок се движи околу 81 процент. Значително поголем дел од данокот на имот се прибира од граѓаните, 70 отсто, додека од правните лица, односно од фирмите се прибираат...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...