fbpx
Таг: онлајн испити

таг: онлајн испити

УКЛО подготвува стратегија за новата академска година во која се разгледуваат две сценарија

Додека се чека последниот збор на МОН и Комисијата за заразни болести за тоа како ќе се одвива академската година на универзитетите во земјава, на факултетите веќе течат подготовките. Дел од нив ги разгледуваат опциите за онлајн, а дел за комбинирана настава. Високите образовни институции ќе се водат според мислењето на нивните студенти, чиј заклучок е донесен по анкетите...

Додека се чека последниот збор на МОН и Комисијата за заразни болести, факултетите се подготвуваат за академската година

Се ближи испитната сесија на факултетите низ земјава, а на прагот е и новата академска година. Поради појавата на корона вирусот, претходниот семестар и јунската испитна сесија се одвиваа под корона услови со онлајн испити. Процесот заврши со низа критики и анегдоти, а на површина излегоа недостатоците на образовниот систем. Студенскиот лидер на УКИМ, Борјан Ефтимов вели дека во моментов...

Ефтимов: Студентите, професорите и факултетите не се подготвени за онлајн испитна сесија

Се чини дека пандемијата со корона вирусот не ја забави академската година, но сепак го усложни процесот на студирање. Дневните соби ги заменија предавалните и амфитеатрите, а присуството сега се евидентира преку онлајн видео повици. Студентскиот лидер, Борјан Ефтимов дециден е дека овој начин на настава не може да биде целосна замена за редовните предавања бидејќи дел од факултетите...

Фестивал за промоција на феминистичката култура во кино „Фросина“ на 6 април

Во киното „Фросина“ (Младински културен центар - Скопје) на 6 април, со почеток во 20 часот, ќе се прикаже единаесеттото издание на единствениот фестивал за промоција на феминистичката култура...