fbpx
Таг: огласи

таг: огласи

МРТ со интерни огласи пополнува испразнети места, не може да добие дозвола за нови вработувања

Македонската радио-телевизија (МРТ) распиша 26 интерни огласи за вработените од оваа куќа во насока на пополнување на испразнети работни позиции и за унапредување на вработени во својата професионална кариера. Воедно, со ваквите огласи ќе се реши неправдата со оние професионалци кои се вработени со години наназад во МРТ, а кои со досегашната систематизација биле поставени на позиции кои не...

МТСП: Со мерката субвенцинирање на плати досега се вработени 1.346 лица

И во услови на криза, активните програми и мерки за вработување им овозможуваат на компаниите полесно да ангажираат работници, пазарот на труд функционира, вработувањата не се запрени. Над илјада работни места се поддржани само со една мерка од Оперативниот план за вработување: „Субвенционирање на плати“, а финансиската помош за новоотворените работни места досега изнесува 302.556.000 денари, соопшти Министерството за...

Измамници во Бугарија ветуваат хируршки маски, а доставуваат ѓубре

Стравот на Бугарите да не се заразат со новиот корона вирус, како и недостигот на заштитни маски, поради што цената достигнува и до 1 евро за маска, почнаа да ја злоупотребуваат измамници, јави бугарската телевизија „Нова“. Во време кога цената за кутија од 100 лекарски маски достигнува до 200 лева (малку повеќе од 100 евра), на интернет-огласници измамници пуштиле огласи...

На секои 36 часа ново вработување во локалната самоуправа

Заклучно со септември, годинава 192 вработувања биле реализирани во локалната самоуправа во земјава, покажуваат податоците на Агенцијата за администрација. Со оглед на тоа што се изминати 300 дена од годината, математиката покажува дека во локалната самоуправа било реализирано по едно вработување на ден и половина односно на секои 36 часа. Анализата на огласите за вработување покажува дека ваквиот тренд продолжува...

Државните органи имаат рок од 30 дена да почнат со објавување на сите податоци за јавните набавки

Владата ja разгледа и усвои информацијата за статусот на реализација на Националниот акциски план за Отворено владино партнерство 2018-2020 година. Како дополнителен заклучок, Владата ги задолжи сите органи на државната управа, согласно утврдените достигнувања во заложбата „Можност за објавување на основните информации за јавните набавки на интернет-страниците на институциите“ во рок од 30 дена на своите интернет страници (или ако...

Државните вработувања се оправдуваат со зголемен обем на работа

Институции, јавни претпријатија и установи се почесто распишуваат огласи за вработување на определено време поради зголемен обем на работа. Најнов пример за тоа е огласот на Клиниката за гинекологија и акушерство Скопје која објави оглас за вработување на 38 лица на определено време поради зголемен обем на работа до 31.12.2019 година. Во огласот се бараат медицински сестри, правник, инженери, економсти,...

Новогодишна поплава од огласи за вработување во државните институции

Од почетокот на декември, годинава речиси и да нема ден во кој не е објавен оглас за вработување во државните институции и јавните претпријатија. Се вработуваат државни службеници преку огласи што ги објавува Агенцијата за администрација, но и различни профили работници и раководители во огласи кои ги објавуваат самите претпријатија и институции. Меѓу другите, Агенцијата за администрација објави оглас за...

Талески од притвор распишувал огласи за вработување во Општина Битола

Додека бил во куќен притвор, градоначалникот Владимир Талески распишувал огласи за вработување во општинската администрација, обвинија денеска битолските социјалдемократи, тврдејќи дека вработувањата се незаконски бидејќи не добиле амин од Советот на Битола. Покажувајќи го огласот, советникот Благојче Котевски рече дека станува збор за вработувања на 19 државни службеници. - Ова е огласот за вработување во Општина Битола од 26 август, со...

Сè помал интерес за професијата полицаец

Вчера почна селекцијата на кандидатите што се пријавиле на огласот на Министерството за внатрешни работи за пополнување на своите редови со нови 600 полицајци. На конкурсот, кој беше распишан на 15 јули и траеше до 30 јули, се пријавија 3.972 кандидати. Ако се погледнат бројките на пријавени кандидати на конкурсите на МВР од претходните неколку години, впечатокот е дека се намалува...

„Амазон“ ќе воведе услуга за видеостриминг

Компанијата „Амазон“ на почетокот од следната година планира да иницира услуга за протек, како што се нарекува сртиминг, на видеосодржини, која ќе се финансира преку огласи, објави весникот „Њујорк пост“. Новата услуга би требало да биде одвоена од сегашната „прајм“ која за 99 американски долари годишно вклучува и видеоуслуги. Во извештајот се наведува дека новата услуга ќе биде целосно бесплатна или дека дел од содржините...

Првите количини линдан од ОХИС заминаа за Франција

Првите количини линдан од малата депонија во ОХИС денеска заминаа за Франција. Вкупно 477,1 тони отпад од HCH ископани и спакувани во 1936 буриња и натоварени во седум контејнери...