fbpx
Таг: одржливост

таг: одржливост

Државата да се фокусира на зелената дигитализација и на еколошки одржлива дигитална инфраструктура

Национален приоритет е да се креираат планови и патокази за дигитална трансформација и да се финансираат иницијативи за дигитализација на претпријатијата. Важно е државата да се фокусира на зелената дигитализација и на создавање еколошки одржливи дигитални инфраструктура – ова се заклучоците од денешната конференција „Go Green: Обезбедување дигитална еколошка одржливост“ што ја организираше Бирото за регионален развој. Конференцијата беше организирана...

Еко-филмскиот фестивал „Стартувај го филмот за зелена Европа“ од денеска низ кината во земјава

Периодот меѓу 5 и 9 мај се одбележува како Деновите на Европа, по чиј повод оваа година во Австрија, Хрватска, Северна Македонија, Романија и Словенија започнува проектот „EU Youth Cinema Green Deal“ или „Стартувај го филмот за зелена Европа“ преку кој ќе се прикажат 25 европски филма што иницираат и инспирираат одржлив начин на живот. Организатор и координатор на проектот...

„Лего“ го претстави новиот прототип на коцки изработен од рециклирани пластични шишиња

Лего коцки
Данскиот производител на играчки „Лего“ постигна уште еден чекор во своите напори за одржливост, претставувајќи го новиот прототип на коцки за играње коj е изработен од рециклирани пластични шишиња. Развојот на оваа идеја на „Лего“ трае веќе три години. Потрагата по зелена алтернатива на пластиката базирана на масло била предизвик за околу 150 инженери и научници кои изминативе години тестирале...

Традиционална модна ревија на ТМФ – „Иднината е одржлива“, порачаа студентите (ГАЛЕРИЈА)

Модна ревија ТМФ
Технолошко-металуршкиот факултет при УКИМ ја одржа традиционалната, дваесет и прва по ред, модна ревија на студентите на студиската програма дизајн и инженеринг на облека. Годинава, поради ситуацијата со пандемијата, ревијата се одржа во видео-форма под мотото „Иднината е одржлива“. Студентите под раководство на професорката и модна дизајнерка Лидија Георгиева ја интерпретираа оваа тема со нивните креации изработени од материјали кои...

Еко Логик започна проект за циркуларна економија за средно образование

Здружението на граѓани Еко Логик, започна со активности од проектот CIRCLE-LAB Еразмус+ КА201 кој се стреми кон развој на курсеви за тренирање на наставници, како и едукативни алатки на темата циркуларна економија, со фокус на одржлива хемија. „Платформата ќе нуди неколку дигитални алатки како видеа, игри, интерактивни прирачници за едуцирање на сите поврзани со училиштето (ученици, наставници, семејства), со цел да...

Израелскиот претседател чекал 40 минути во авионот во Париз поради „безбедносна загриженост““

На израелскиот претседател Исак Херцог и на неговата делегација им било дозволено да излезат од авионот на парискиот аеродром дури откако поминале 40 минути во авионот „поради безбедносна загриженост“,...