fbpx
Таг: одобренија

таг: одобренија

ДЗС: Во јуни се издадени за 35,1 отсто повеќе одобренија за градба од истиот месец лани

Пандемијата со корона вирусот не ги спречи инвестициите во капиталните објекти во државaва, чија предвидена вредност во јуни значително ја зголеми вкупната сума на изградените градежни објекти како и бројот на издадени решенија за градба. Според најновите податоци на Државниот завод за статистика, ДЗС, во јуни годинава се издадени 273 одобренија за градење, што е за 35,1 отсто повеќе во...

Владата подготвува нов закон за градење

Министерство за транспорт и врски преку Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР) објави дека подготвува нов предлог на закон за градење со образложение дека во постојниот закон постојат одредени недостатоци во областа на градењето. Како главни цели на предлог-законот се наведени подобрување на решенијата во областа на градењето, правата и обврските на учесниците во изградбата, употребата и одржувањето на...

Во ноември лани биле издадени 363 одобренија за градење

Во ноември 2016 се издадени 363 одобренија за градење, односно 14,2 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, соопшти Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 6,03 милијарди денари, што е за 0,8 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 219 (60,3...

Во септември издадени 297 одобренија за градење

Во септември се издадени 297 одобренија за градење, односно за 6 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.088.315.000 денари, што е за 21,7 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 196 (66 проценти) се наменети...

Во јули издадени 256 одобренија за градење

Во јули се издадени 256 одобренија за градење, што е за 28,7 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.462.458.000 денари, што е за 37,9 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 181...

Во јуни се издадени 274 одобренија за градење

Во јуни се издадени 274 одобренија за градење што е за 47,3 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 4.405 372.000 денари што е за 52,9 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење,...

Во март издадени 196 одобренија за градба

Во март се издадени 196 одобренија за градење, што е за 17,6 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 2.925.448.000 денари, што е за 23,8 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење,...

Во февруари се издадени 335 одобренија за градење

Во февруари годинава се издадени 335 одобренија за градење, што е за 48,2 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.872.239.000 денари, што е за 228,3 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 197...

Зголемен бројот на одобренија за градба во ноември во однос на истиот месец од 2014 година

Во ноември 2015 година се издадени 318 одобренија за градење, што е за 13,2 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.981.924.000 денари, што е за 66,1 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број издадени одобренија за градење,...

Издадени 326 одобренија за градба, што е за 35,3 проценти повеќе од лани

Во октомври се издадени 326 одобренија за градење, што е за 35,3 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.050.934.000 денари, што е за 52,9 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 187...

Во јули се издадени 359 одобренија за градење

Во јули се издадени 359 одобренија за градење, што е за 71,8 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.576.256.000 денари, што е за 13,6 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година. Намалената предвидена вредност се должи на фактот дека во претходниот период...

Во јуни издадени 186 одобренија за градба, 10 проценти повеќе од истиот период лани

Во јуни се издадени 186 одобренија за градење, што е за 10,1 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 2.880.672.000 денари, што е за 49 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 116 (62,4 проценти) се наменети...

Скопје повторно меѓу најзагадените градови во светот, половина од мерните станици не работат

Скопје е повторно меѓу десетте градови со најзагаден воздух во светот. Вредностите на ПМ 10 честичките денеска, според страницата IQAir, се оценети со 153 на скалата на AQI индексот...