fbpx
Таг: одлив

таг: одлив

Странските директни инвестиции во третиот квартал бележат одлив од 5,4 милиони евра

Во текот на третиот квартал од 2020 година, вкупните странски директни инвестиции во земјата бележат нето-одливи од 5,4 милиони евра, како резултат на намалената реинвестирана добивка за 37,7 милиони евра, при зголемени инвестиции во меѓукомпаниски долг и сопственички капитал (за 24,1 и 8,2 милион евра, соодветно), покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во периодот јануари-септември 2020 година, нето-приливите од 119,5...

Странските инвестиции изнесуваат 122,92 милиони евра во првите шест месеци

Странските инвестиции во првите шест месеци од годината изнесуваат 122,92 милиони евра и се за 13,3 милиони евра повеќе во однос на истиот период лани, кога изнесувале 109,6 милиони евра, објави Народна банка. Најголем прилив на странски капитал во земјава во истиот период има од Германија и тоа 15 милиони евра, потоа следуваат Италија со 8,6 милиони евра, Луксембург со 9,7 милиони...

Се топат девизните резерви на Кина, но и понатаму се најголеми во светот

Девизните резерви на Кина во февруари годинава се намалиле за 28,75 долари, а минатата година се намалиле за 513 милијарда долари, што било најголем пад во историјата, пишува „Ројтерс“. Минатиот месец кинеската влада применила доста административни мерки кои не успеале да го сопрат одливот на капитал. Одливот на капитал од Кина е забрзан откако официјален Пекинг во август минатата година го...

Средба Ковачевски – Лосон: Поддршка од Обединетото Кралство за реализација на стратешките цели

Премиерот Димитар Ковачевски се сретна со Метју Лосон, новиот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во нашата држава, информираат од владината прес-служба. На состанокот е потврдено...