fbpx
Таг: нула отпад

таг: нула отпад

Граѓаните на Аеродром на 12 локации можат да го одложат електронскиот отпад

Скопската општина Аеродром воспостави соработка со колективниот постапувач за е-отпад „Нула Отпад“, со која граѓаните можат на 12 локации низ општината да ги одложат помалите електрични и електронски уреди од своите домови, информираат од Општина Аеродром. „Со овие нови контејнери кои се поставени на 12 локации низ општината, правиме значаен исчекор за промоција на одржливоста и заштита на животната средина....

Неопходна е едукација и посветеност за да се решат проблемите со загадувањето на животната средина

Нашата идеја не е да ја заштитиме планетата, туку да создадеме свет каде што планетата нема да има потреба од заштита. Со овие воведни зборови, младиот европски амбасадор, Војдан Узунов го отвори денешниот онлајн настан на WeBalkans насловен „The Youth goes Clean“ на кој, преку две панел дискусии се разговараше за решенијата на младите за аерозагадувањето и за тоа...

Македонија, отпадот и депониите во 2030 година: Граѓаните ќе мора да тргнат од себеси за промени [инфографик+фото]

Вообичаено утро во пекара во Скопје. Две четвртини бурек и две чашки јогурт, ѝ вели купувачот Томе на продавачката. Тој излегол да купи доручек за своето семејство, но заборавил со себе да земе платнена торба. И да ја зел со себе, продавачката сепак ќе се изненади дека Томе ѝ нуди торба за да го стави бурекот и одговара дека...

Еко-акција во општина Аеродром за собирање на опасен отпад

Општина Аеродром во соработка со Друштвото за управување со отпад „Нула отпад“, в сабота, во периодот од 12 до 14 часот, ќе реализира еко-акција за собирање електронски и електричен отпад, во урбаната заедница „Лисиче“. Еко-акцијата ќе се одржи кај старата продавница на „Славија“ во трговскиот центар, каде граѓаните од населбата Лисиче можат да се ослободат од опасниот отпад од...

„Старо донеси, ново однеси“, еко-кампања за замена на неисправни за нови апарати

„Старо донеси, ново однеси“ гласи мотото на новата едномесечна кампања на „Техномаркет“ и на Друштвото за управување со електронски отпад, отпадни батерии и акумулатори „Нула отпад“, преку која ќе се даваат вредносни ваучери за старите, нефункционални електронски и електрични апарати од домаќинствата. Кампањата е во согласност со Законот за управување со електрична и електронска опрема, според кој, електричниот и електронскиот отпад...

Полицаец од Крушево исфрлил во ѓубре доверливи документи

Полициски службеник од Крушево исфрлил во ѓубре службени материјали сместени во картонски кутии, а меѓу кои имало и документи со одреден степен на класификација, соопшти Министерството за внатрешни работи...