fbpx
Таг: НУБ „Св. Климент Охридски“

таг: НУБ „Св. Климент Охридски“

Ќе се формира Инспекторат за македонски јазик, предвидува предлог-законот за употребата на јазикот

Новиот предлог-закон за употребата на македонскиот јазик, за кој денеска се дебатираше во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“, предвидува да биде формиран Инспекторат за македонски јазик. Оваа новина ја најави проф. д-р. Елизабета Бандиловска, членка на Советот за македонски јазик која кажа дека во практиката сè повеќе се забележува непочитувањето на законските мерки и негрижата за македонскиот...

Османи: Оптимист сум дека со новата бугарска влада можеме да отвориме ново поглавје меѓу двете земји

Скрининг процесот со Европската Унија е во тек и се одвива со добра динамика врз основа на што ќе ги добиеме извештаите од скринингот и патоказот за отворање на...