fbpx
Таг: НП Маврово

таг: НП Маврово

Комитетот на Бернската конвенција и годинава бара да се откажеме од малите хидроцентрали

Веднаш да се откаже изградбата на малата хидроцентрала „Рибничка“ во Националниот парк „Маврово“, бара Комитетот на Бернската конвенција во препораките по последната 43. седница која се одржа на крајот на минатиот месец. Од државата се бара да се раскинат и сите концесии во Националниот парк (НП) „Шар Планина“, како и да се забрза репрогласувањето на НП „Маврово“ и да...

МЕД: Мечките не треба да се убиваат, има решенија за да не доаѓаат во населени места

Подобро управување со отпадот, намалување на притисокот врз живеалиштата на мечката и превентивни мерки за нејзино одбивање како контејнери со заштитен механизам, електрични огради, звучни и светлосни ефекти, канти со инсталиран солзавец и гумени куршуми, но не и незаконско убивање или дозволен отстрел, се решенијата за проблемот со појавата на мечки во населените места во Националниот парк „Маврово. Ова го...

С.Македонија и Албанија ќе ги ревитализираат шумите важни за опстанокот на балканскиот рис

Во текот на изминатите две децении, Северна Македонија и Албанија загубиле 5,5, односно 6,5 отсто од вкупната површина на шумите, според податоците од Global Forest Watch. Трендот е алармантен особено во регионите богати со биодиверзитет, кои ги опфаќаат и живеалиштата неопходни за опстанокот на критично загрозениот балкански рис и кои претставуваат витални коридори за дивиот свет бидејќи поврзуваат различни...

Мечка и две мали мечиња убиени и фрлени на ѓубриште во Жировница

Мечка со две мали мечиња се убиени и фрлени на депонија на влезот во селото Жировница. Ги откриле ренџерите на Националниот парк „Маврово“, по што била информирана и полицијата. Директорот на Државниот инспекторат за животна средина Сретен Стојковски денеска информираше дека на терен излегле и нивните инспектори за природа кои направиле вонреден надзор и записник. „Утрово пред влезот на селото...

Живиот свет во реките на кои има мали хидроцентрали е поважен од бизнис интересот на концесионерите

Да се укинат три планирани мали хидроцентрали во Националниот парк „Маврово“ - Жировница 5 и 6 и Рибничка 7, но и да се преземат мерки за зачувување на реките каде што веќе се изградени вакви енергетски објекти, апелираат од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко свест“. Од организацијата неодамна упатија писмо до претседателот Стево Пендаровски и до...

И Маврово да се ослободи од мали хидроцентрали, апелира „Еко свест“

Раскинувањето на концесиите за изградба на малите хидроцентрали во Националниот парк „Шар Планина“ треба да продолжи и во „Маврово“, апелираат од граѓанската организација „Еко свест“. Екологистите ја поздравија одлуката на Владата и заложбите на Министерството за животна средина за раскинување на договорите со концесионерите на седум мали хидроцентрали на Шара, но сметаат дека за вистинска заштита на реките и...

Гордана Силјановска-Давкова официјално е претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Гордана Силјановска-Давкова и официјално ќе влезе во трката за претседател на државата, како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. Таа денеска со мнозинство гласови беше избрана на Kонвенцијата која се одржа во...