fbpx
Таг: новинарски награди

таг: новинарски награди

ИРЛ за „Нечиста крв“ ја доби наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија

Тимот новинарки Сашка Цветковска, Елена Митревска Цуцковска и Маја Јовановска од Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) ја доби новинарската награда „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија за сторијата „Нечиста крв“, емитувана на МТВ1 и на интернет-страницата на ИРЛ. „Сторијата обелоденува загрижувачки податоци за начинот на којшто се третирале пациентите во една од приватните болници во државата за време на пандемијата со...

Доделени наградите на СЕММ и Мисијата на ОБСЕ за најдобри стории за инклузивно известување во образованието

Советот за етика во медиумите (СЕММ) денеска, преку видео-обраќање на Фејсбук, ги соопшти наградите за најдобрите новинарски стории за инклузивно известување за различностите и предизвиците во образованието, информираат од СЕММ. Првата награда ја освоија Ана Цветковска, Борис Куноски и Ангела Рајчевска, од редакцијата на МИА, за сторијата на тема „Децата упатени во воспитно-поправен дом лишени од задолжителното образование“. Сторијата беше обработена преку серијал од...

Доделени новинарските награди од ЗНМ

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска ги додели новинарските награди на Соња Колевска-Делевска од СДК.мк за најдобра истражувачка сторија, на Јадранка Костова од Фокус за животно дело и на Убавка Јаневска и Данела Саздова од Дума.мк за известување на теми од локално и регионално значење. Новинарската Соња Колевска-Делевска ја доби наградата „Јашар Еребара“ за нејзиниот серијал од текстови за...

Здружението на новинари ги додели годишните новинарски награди

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги избра добитниците на годишните новинарски награди за 2019 година. Наградата „Крсте Петков Мисирков“ за животно дело и беше доделена на долгогодишната новинарка на МРТ и известувач од Собранието, Мира Костиќ, која годинава стави крај на својата богата новинарска кариера. Новинарите од емисијата „360 степени“ Зоран Јовановски и Славица Филиповска за прилогот со наслов „360...

Доделени наградите на Советот за етика во медиумите за најдобри новинарски стории

Советот за етика во медиумите денеска ги соопшти имињата на наградените новинари на конкурсот за најдобри новинарски стории од сферата на општествено-социјалниот живот, со фокус на унапредувањето на човековите права и промовирањето на правата на социјално ранливите и маргинализирани групи. Според едногласната одлука на тричленото жири, првото место го освоила сторијата на новинарката Ирена Мулачка од „Фокус“, за скандалот на...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...