fbpx
Таг: нов концепт за основно образование

таг: нов концепт за основно образование

Денеска започна обуката на наставниот кадар за примена на новите наставни програми

Денеска започна обуката наменета за 44-те обучувачи на наставници за основните принципи на новата Концепција за основно образование и начинот на примена на новите наставни програми за прво и четврто одделение, чија цел е наставниците да влезат подготвени во новата учебна година согласно предвидените програми. „Од она што можев да го видам од наставниците кои треба да се обучувачи на...

МОН ги донесе новите наставни програми за учениците од прво одделение

Денеска Министерството за образование и наука (МОН) по предлог на Бирото за развој на образованието ги донесе новите наставни програми по кои ќе учат првачињата во новата 2021/2022 учебна година, согласно Новиот концепт за основно образование. „Во програмите се наведуваат Националните стандарди базирани на компетенции коишто учениците почнуваат да ги стекнуваат од прво одделение, а продолжуваат да ги развиваат во...

Изработката на новите наставни програми за првачињата е во завршна фаза, соопшти МОН

Учениците од прво одделение новата учебна година ќе ја започнат со целосно нови наставни програми согласно новиот концепт за основно образование чија изработка е веќе во завршна фаза, а веднаш по нивното усвојување ќе следат обуки за наставниците, кои ќе се реализираат преку три модули во текот на мај, јуни и август, информираат од Министерството за образование и наука...

Царовска: Наставниот кадар во летниот период ќе се обучува за новиот концепт за основно образование

Министерката за образование и наука, Мила Царовска најави дека летниот период ќе биде искористен за обука на наставниот кадар во прво и во четврто одделение за новиот концепт за основно образование. Како што рече таа во изјава за Утринската програма на Националната радиотелевија, во моментов програмите се во изработка, од кои за прво одделение треба наскоро да излезат, додека...

Во петок јавна расправа во Собранието за новиот концепт за основно образование

Јавната расправа за новиот концепт за основно образование, која ја организира Собранието е закажана за во петок каде ќе се сублимираат сите мислења, а веќе потоа влегуваме во фазата на усвојување и подготовка на наставните програми коишто се клучни, рече денеска министерката за образование и наука, Мила Царовска. „Пред пратениците ќе имаме можност да ја презентираме концепцијата, гостите ќе имаат...

МОН: Граѓанскиот сектор оцени дека реформите се од најдобар интерес на учениците и наставниците

Добиваме огромна поддршка за предложената концепција за основното образование од граѓанските организации. Реформите се оценети дека се во најдобар интерес на учениците и на наставниците и со нив се јакнат основните граѓански вредности како што се: еднаквоста, инклузивноста, мултикултурноста и недискриминацијата, изјави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска по состанокот на Министерството за образование и наука, Бирото...

Ди Џовани: Без амбициозни зафати во образованието, уште повеќе ќе се продлабочи образовната криза

Понудената концепција за основно образование од Министерството за образование и наука ги содржи сите клучни сегменти кои треба да се постигнат со реформата. Без амбициозни зафати во образованието, пандемијата на ковид-19 уште повеќе ќе ја продлабочи сегашната образовна криза, со катастрофални последици по генерации ученици, како и по економската продуктивност и социјалната кохезија во земјата, смета претставничката на УНИЦЕФ,...

Во среда истекува рокот за предлози за новиот концепт за основно образование

Министерството за образование и наука потсетува дека до среда, 20 јануари секој има можност на електронската адреса koncepcija@mon.gov.mk да доставува забелешки, коментари и предлозите за концепцијата којашто е објавена на веб страницата на МОН. Од министерството информираат дека досега се пристигнати значителен број на конструктивни предлози и коментари кои ќе бидат земени предвид. Оттаму додаваат дека министерката за образование и...

Пандемијата наметна промени во образованието како никогаш досега, средношколците бараа вклученост во носењето одлуки

Минатата година ова време никој не насетуваше дека образованието ќе се соочи со еден од најголемите предизвици досега. Со појавата на пандемијата со корона вирусот, минатогодишниот март беше клучната точка кога работите почнаа да се менуваат. Тогаш се затворија училиштата, градинките, па дури и факултетите. Беа забранети собири, наставата се пренесе на електронски алатки преку онлајн пристап, а студентите...

До 10 јануари може да се испраќаат предлози и сугестии за новиот концепт за основно образование

Најдоцна до 10 јануари 2021 година на електронската адреса koncepcija@mon.gov.mk може да се испраќаат коментари, предлози и сугестии за унапредување за нацрт верзијата на новиот концепт за основно образование. Концептот е достапен на македонски, албански, турски, босански и српски јазик на веб страницата на Министерството за образование и наука. Претходно министерката за образование и наука Мила Царовска, појасни дека како во...

Зошто младите од генерацијата „Зед“ се чувствуваат истоштено на своите работни места?

Исцрпени и под притисок уште во најраната фаза од нивната работна кариера. Многу од младите од генерацијата „Зед“ (Gen-Z) се чувствуваат истоштени на своите работни места и дожуваат 'burn...