fbpx
Таг: Независен академски синдикат

таг: Независен академски синдикат

Стипендираме студенти во странство – имаат обврска, но не се враќаат назад

Голем дел од корисниците на стипендии за студирање во странство, и покрај обврската, останале да работат надвор од Северна Македонија. Ниту еден од студентите кој не се вратил во државава согласно договорот склучен за доделување на стипендијата, не ја вратил сумата предвидена во договорот. Министерството за образование и наука (МОН) не ја активирало потпишаната меница како гаранција за преземената...

HАКС бара Министерството за образование редовно да ги исплатува платите на државните универзитети

Во изминатиот временски период стана зачестена пракса платите на вработените на јавните универзитети да се исплатуваат со задоцнување, надвор од законски предвидените 15 дена по изминување на исплатниот период, реагираат денеска во писмено соопштение членовите на Независниот академски синдикат (НАКС). Со тоа, велат, се загрозува правната сигурност на вработените на јавните универзитети и се прекршуваат одредбите од чл.109 од...

НАкС реагира дека измените на Законот за високо образование се вршат нетранспарентно

Независниот академски синдикат (НАкС) реагира дека со голема загриженост ги следи најавите за измена и дополнување на Законот за високото образование. Од НАкС велат дека предмет на измени е законот за високо образование од 2018 година кој беше донесен со широк консензус, додека неговата содржина беше предмет на длабоки консултации со сите чинители. Синдикатот реагира дека останува нејасно како дошло...

Сојузот на средношколци и НАкС со поддршка за студентските барања

Сојузот на средношколци изрази јавна поддршка за студентските собранија и им ја честиташе, како што велат, вчерашната победа, апелирајќи да се размислува за изнаоѓање на системско решение на субвенционираниот студентски оброк налик на применуваниот модел во европските земји. Од таму велат дека освен финансиската, важна улога мора да играат и нутритивната и економската димензија. „Понатаму, скорешните настани ја покажуваат важноста...

Незадоволен академски кадар, несоодветни услови за работа – главни проблеми во високото образование

Податоците од споредбата на различните сегменти од образовниот процес, пред и во услови на пандемија, покажуваат значителен пад на квалитетот на наставата во речиси сите аспекти во услови на пандемија. Да се преземат сите расположливи мерки за враќање на состојбите кои значат реализирање на настава со физичко присуство, а доколку одредени факултети бараат да продолжат да работат онлајн, да се...

Истражување на НАкС: Студентите бараат практична настава на факултетите

Студентите се задоволни од квалитетот на високото образование во делот на теоретската настава, но и сметаат дека значително треба да се унапреди застапеноста на практичната настава во содржините на студиските и наставните програми и инфраструктурните услови за спроведување ваква настава. Ова го покажа истражувањето спроведено во рамките на проектот „Квалитетот на наставата во високото образование“ раководен од Независниот академски...

НАкС бара вонреден инспекциски надзор и прекинување на постапката за избор на ректор на УКИМ

Прекинување на постапката за избор на Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска побара Независниот академски синдикат (НАкС), кој поднесе нова претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ). Претставниците на Синдикатот го повикаа ДПИ да постапи и по претходните претставки поднесени од НАкС и од Антикорупциска комисија, кои беа во врска со постапките за избор на Ректор и Сенат...

Владата го стави во мирување изборот на нов ректор на УКИМ поради корона вирусот

Владата на вчерашната седница одлучи да го стави во мирување изборот на нов ректор на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје по реакциите што беа упатени од дел од кандидатите за избор на оваа функција и од Независниот академски синдикат (НАКС). Владата го допрецизираше членот 5 од Уредбата за законот за високо образование, со кој се предвидува на органите...

Само секој четврти смета дека постои вистинска универзитетска автономија

Според новото истражување спроведено од Независниот академски синдикат (НАС), едвај секој четврти припадник на академската ззаедница верува дека во земјава е целосно остварена универзитетска автономија. Односно, како што велат истражувачите, тоа е последица на перцепцијата дека постои влијание врз раководствата на високообразовните установи од страна на властите. Истражувањето, кое е финансиски поддржано од Фондацијата Отворено општество - Македонија, иако спроведено...

Носталгија по диктатори: Хусеин, Гадафи и Асад

Чест наратив на Кремљ е дека ирачкиот лидер Хусеин, либискиот Гадафи и сирискиот Асад биле големи патриоти и имале добри социјални политики, но дека биле жртви на американскиот империјализам,...