fbpx
Таг: невработеност

таг: невработеност

(AНАЛИЗА) Најголем број невработени до 29 години има во Скопје, Тетово, Куманово и во Гостивар

Од вкупниот број на невработени лица во државата, по повеќе од 10.000 има само во три градови, Скопје, Тетово и Куманово, пишува Порталб.мк. Освен во овие три градови, „младинската“ невработеност е највидлива и во Гостивар и во Прилеп каде се регистрирани и најголем број на невработени лица до 29 години. Од вкупниот број невработени, 18,2 отсто се млади од 15...

(АНАЛИЗА) За вработувања на млади 32,4 милиони евра – дали мерките даваат долгорочни ефекти?

Највисоки, милионски суми за „самовработување“ и за „нови работни места“, се предвидени за млади невработени лица од 15 до 29 години. Со новиот Оперативен план за 2024 се предвидува вработување на 11.622, пред сè, млади луѓе, пишува Порталб.мк. Сепак, државните грантови се условени – враќање на парите доколку бизнисот пропадне или ако вработените останат без работа поради отказ или...

Петнаесет доктори и 550 магистри на науки седат дома без работа

Работа бараат вкупно 15 доктори на науки, 550 магистри и 6.688 лица со завршено високо образование, покажува евиденцијата за месец декември 2023 година, на Агенцијата за вработување на РСМ (АВРСМ). Од лицата со титули кои чекаат вработување, најбројни се оние од областа на правните, но и економски науки. Како што информираат во АВРСМ, од невработените лица - магистри на наука,...

АНАЛИЗА: Оценка за економската 2023 година

Ново воено жариште што донесе нови ризици за глобалната економија. Народната банка на РСМ продолжи со "затегнување" на монетарната политика што резултираше со високи банкарски камати за кредитите, пишува Порталб.мк. Инфлацијата "зауздана", но и натаму доволно висока за да го "јаде" животниот стандард. Оценка за економската 2023 преку анализа на економисти и аналитичари. 2023 – кризна година која не се искористи...

ДЗР: За две децении се испразниле речиси 60 села, ни требаат мерки за рамномерен регионален развој

Во државата има 205 испразнети населени места/села и во однос на 2002 година нивниот број е зголемен за 40 отсто, односно уште 58 села останале без ниту еден жител. Во Скопскиот регион се создава 43 проценти од вкупниот БДП, додека Североисточниот регион има највисока стапка на невработеност од 32,4 отсто. Карактеристично е што 83 проценти од населението во државата...

Лицата со незавршено средно стручно образование може да се дообразуваат за полесно да најдат работа

Невработените лица кои бараат работа, а немаат довршено средно стручно образование, имаат можност да го завршат и да добијат државна призната диплома со II и III ниво на стручни квалификации, со што полесно ќе можат да најдат работа. Ова го овозможува ИПА проектот „Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“ кој го спроведува Агенцијата за вработување на Република...

Порталб анализа: Се намалува бројот на невработени, ама се намалува и бројот на активно население

Само за три месеци бројот на работоспособното население во земјава е намален за 1.300 лица, а на активното население за повеќе од 2.000. Овие параметри се основа за пресметување на вработеноста и невработеноста, пишува Порталб.мк. Бројките на Агенцијата за вработување пак покажаа дека во октомври за прв пат годинава има пораст на бројот на невработени. Невработени -  44,2% се етнички Македонци,...

ДЗС: Стапката на невработеност во земјава се намали на 14,3 отсто

Стапката на невработеност продолжи да се намалува од почетокот на годинава, и покрај фактот што Македонија се наоѓа во економско-енергетска криза. Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2022 година имало 115.266 лица што биле невработени, односно стапката на невработеност изнесувала 14,3 отсто. Статистичките податоци покажуваат дека активното население во Република Северна Македонија изнесува 808.328 лица,...

За намалување на невработеноста кај младите, може да помогне и младинското претприемништво

Над 120 учесници од граѓански организации, претставници на институциите и бизнис секторот, младинскиот сектор, млади претприемачи и успешни ученички и младински компании од Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина и Турција учествуваа на регионалниот форум за градење партнерства за претприемачко учење, што се одржа во Скопје во организација на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). „Младинското претпиемништво...

Порталб: Стар проблем – нови решенија, повеќе од 25.000 млади лица без работа – дали ќе помогнат новите владини мерки?

„Прв дојден – прв услужен“ и воведување на квота од 5 отсто опфатеност на Ромите, учество на младите лица до 29 години со најмалку 30 отсто – ова се новите критериуми во новиот Оперативен план за вработување за 2022 година, пишува Порталб.мк. За оваа година предвидено е рекордно највисок износ од 28 милиони евра за отворање на нови работни...

ХЕРА: Не само што не се намалува, туку невработеноста на Ромките постојано се зголемува

По направената анализа и мониторинг на вработеноста на Ромките во државните институции, со долгогодишни напори за подобрување на ситуацијата со невработеноста, поразително е да се каже дека истата во 2020 процентуално се зголемила за 57 отсто во однос на 2019 година, велат од Групата за застапување за еднкави можности при вработување што го спроведува истражувањето за вработеноста на Ромките...

Политики за вработување по мерка на младите, бара Коалицијата на младински организации „СЕГА“

По повод 12 Август,  Меѓународниот ден на младите, Коалицијата на младински организации „СЕГА“ го промовираше Позицискиот документ за младинско вработување, кој содржи препораки за подобрување на политиките за справување со младинската невработеност, кои што во изминатиов период биле заеднички дизајнирани од страна на младите, граѓанските организации и донесувачите на одлуки. Во документот се наведува дека невработеноста и социјалната инклузија претставуваат...

Младите можат да го најдат патот до сопствен бизнис ако имаат идеја, цел и мотивација

Има шанси во државава за секој млад човек кој својата иднина ја гледа тука, наместо  надвор. Само треба да се биде упорен и да се употребат, како сопствените, така и  можностите и поддршката од институциите кои нудат разни програми со цел да се зголеми вработеноста кај младите луѓе, како и да им се помогне со отпочнување на свој бизнис.  Вака проценува Настасија Штерјова (27г.) која заедно со својата сестра, Михаела (24) пред неколку месеци стартуваа со свој бизнис, отворајќи приватна детска градинка „Малиот...

ДЗС: Невработеноста во првото тримесечје паднала за 2 отсто, вработеноста за еден отсто

Во првото тримесечје од 2021 година активното население во Република Северна Македонија изнесувало 943.964 лица, од кои вработени се 793.121, а 150.843 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56 отсто, стапката на вработеност 47,1 отсто, додека стапката на невработеност изнесува 16 отсто, објави Државниот завод за статистика. За споредба, во првото тримесечје минатата година стапката на...

(Не)вработени млади: отпуштања среде пандемија, пониски плати и недоволна информираност за работничките права

Здравствено – економската криза предизвикана од пандемијата со ковид-19 има сериозни импликации, како на глобално, така и на национално ниво. Оваа криза не само што не ги одбегна младите лица, туку истите силно ги погоди, со што ги доведе на врвот на категориите на ранливи групи на лица. Стапката на младинска невработеност во државата изнесува 39,2 проценти, што е...

ДЗС: Стапката на невработеност лани била 16,4 отсто и е за 0,9 отсто помала во однос на 2019 година

Стапката на невработеност во земјава лани се намалила на 16,4 отсто и била за 0,9 отсто помала во споредба со 2019 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Стапката на активност во 2020 година била 56,4 отсто, стапката на вработеност 47,2 отсто, додека стапката на невработеност 16,4 отсто. Сепак, статистичките податоци покажуваат дека во четирите квартали од минатата година...

Невработеноста расте и покрај тоа што има слободни работни места

Бројот на невработени лица во јануари годинава изнесувал 158.681, што е зголемување за 2.249 лица во однос на претходниот месец кога бројот на невработени бил 156.432 лица, покажуваат податоците на Агенцијата за вработување. Забележително е дека бројот на невработени расте и покрај тоа што според податоците на Државниот завод за статистика во земјава во последното тримесечје од минатата година се...

Стапката на невработеност е 16,1 отсто, намалена е за 0,5 отсто во однос на последниот квартал од 2019

Според податоците на Државниот завод за статистика, во последниот квартал од 2020 година, активното население во државата изнесува 941.524 лица, од кои вработени се 789.552, а 151.972 лица се невработени. „Стапката на активност во овој период е 55,9, стапката на вработеност 46,8, додека стапката на невработеност изнесува 16,1,“ се вели во соопштението. Во четвртиот квартал од 2020 година, статистичарите регистрирале мало...

Порталб.мк: Најработоспособните до 49 години – најмногу на удар на економската криза [инфографик]

Најранливи на економската криза се вработените до 49 години, покажува анализата на Порталб.мк. Невработеноста на младите се намалува, но и натаму останува најдлабока. Ковид-19 кризата истисна на површина бројни проблеми и слабости на пазарот на труд. Ова се дел од наодите во анализата „Владино планирање – ефективност на владините мерки за справување со ризиците на пазарот на труд и начинот...

За светла иднина, општеството мора да ги подржи младите кои се соочуваа со проблеми и пред пандемијата

Прво треба да видиме што бараат младите, затоа институциите треба да ги сослушаат и да ги подржат младите, кои дејствуваат преку многу младински и граѓански организации. Оваа година најмногу недостигаше дискусија за млади, поголем пристап во политиките, промените, но и да видиме каде се младите во нашето општество и каде треба најмногу да ги подржиме, истакна Стефани Спировска од...

Метаморфозис се приклучува на осудите на физичкиот напад над новинарката на хрватски Фактограф

Фондацијата Метаморфозис, како членка на Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN), и на Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) се приклучува на осудите на нападот на новинарката...