fbpx
Таг: невработени лица

таг: невработени лица

ДЗС: Стапката на невработеност се намалила на 14 отсто на крајот од 2022

Стапката на невработеност во Македонија на крајот од 2022 година се намалила на 14 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика. Бројот на невработени на крајот од четвртиот квартал лани изнесувал 112.227 лица, што претставува намалување за над 7.200 лица во споредба со првиот квартал од 2022 година. Во проценти, стапката на невработеност на почетокот од 2022 година била...

„Втора шанса“ за завршување на средно стручно образование на невработените лица

Агенцијата за вработување ги повика сите невработени лица да го дооформат своето средно стручно образование преку новата пилот програма „Втора шанса“. Преку оваа програма, 200 граѓани од земјава ќе имаат можност да го завршат своето средно стручно образование и истата ќе се спроведе од средни стручни училишта за машинска, електротехничка, угостителска и градежна струка. „Врз основа на податоците со кои...

Најголем дел од невработените магистри и доктори на науки се од областа на правото

Во Агенцијата за вработување на РСМ, според последната евиденција за невработени лица, има 623 невработени магистри на науки, како и 19 невработени доктори на науки. Мета.мк веќе објави дека се забележува тренд на опаѓање на бројот на магистри и на доктори кои бараат работа. Побаравме одговори од одговорните во Агенцијата, што прават тие за да им помогнат на невработените...

Расте бројот на социјално ранливите лица меѓу невработените во земјава [инфографик]

Поминаа речиси две години од имплементирањето на проектот „Активација на ранливите групи на пазарот на трудот“, и оттогаш до денес, согласно податоците од Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија (АВРСМ), изработени се 3.075 индивидуални планови за активација на граѓани. Проектот го спроведува Агенцијата за вработување во соработка со центрите за социјална работа и центрите за вработување во општините на...

Родовиот јаз владее и во ниските 4,6 отсто од вработеното младо население во земјава [Инфографик]

Во Република Северна Македонија има 104.035 работоспособно население што е на возраст од 15 до 19 години. Само 4.766 од нив, поточно само 4,6 отсто се активно вработени, а само 10,3 отсто се активни но притоа не се пријавени ниту како вработени ниту како невработени - вака изгледа табеларниот приказ на податоците од последниот попис на населението во земјава. Момчињата...

Стипендии за девојки и жени од ранливи категории за подобрување на дигиталните вештини

Сеавус Едукативен и развоен центар во соработка со IMPACT Foundation го отвори повикот наменет за сите заинтересирани жени и девојки од ранливи категории кои сакаат да ги надградат своите дигитални вештини преку субвенционираната програма (академија) за дигитален маркетинг. Програмата е првенствено наменета за невработени девојки и жени до 29 години, а предност ќе имаат апликациите кои ќе бидат од внатрешноста...

Објавен повик за учество во програмата за кариерно советување на „МладиХаб“

Проектот „МладиХаб“ објави повик за кариерно советување, програма која ќе ги развие вештините за барање и наоѓање соодветно работно место на младите невработени лица. Програмата е наменета за невработени млади лица со завршено средно образование и има за цел да помогне овие лица да станат поконкурентни на пазарот на трудот со поддршка од професионалци со долгогодишно искуство во областа на...

Порталб.мк: Во Тетово за една година без работа останаа 7.588 лица, од кои 1.157 поради пандемијата 

Вкупно 7.588 граѓани од Тетово и од пет околни општини се додадени на списокот на невработени лица во последните 12 месеци, од кои 1.157 останале без работа поради последиците од пандемијата на ковид-19. Во исто време, минатата година вкупниот број на невработени во овој регион изнесуваше 13.194 лица, додека денес е 20.728, пишува Порталб.мк. Вкупното население на Тетово, заедно со...

Стапката на сиромаштија во 2019 година се намалила за 0,3 отсто во однос на претходната 2018 година

Стапката на сиромашни лица во Македонија лани изнесувала 21,6 отсто и била намалена за 0,3 отсто во однос на 2018 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. И покрај континуираното намалување на стапката на сиромаштија, и во 2019 година високи 448.100 лица во земјава живееле под прагот на сиромаштијата. Притоа, 41,7 отсто од невработените лица во земјава спаѓале...

Спасовски најави економски мерки и професионализација на полицијата

Техничкиот премиер во заминување Оливер Спасовски на денешната прес-конференција оцени дека преодната влада во овој деветмесечен мандат успешно одговорила на предизвиците. На тој начин, додаде Спасовски, таа направила пат за новата влада со полн мандат да ги води државата и граѓаните напред. „Јас сум уверен дека во личностите кои се предложени за министри постои сериозен капацитет за општествено одговорни лица,...

Ваучери и платежни картички ќе се делат на невработени, млади и вработени со ниски приходи

Премиерот Оливер Спасовски на денешната прес-конференција го презентираше третиот пакет мерки за економска помош изготвен од владата. Вредноста на овој пакет мерки изнесува 355 милиони евра и со него ќе бидат опфатени 730.000 корисници. Вкупната помош на економијата во сите три пакети за економска помош во екот на корона вирусот во земјава порасна на 550 милиони евра, односно 5,5...

ДЗС: Невработеноста во земјава во третиот квартал намалена на 17,1 отсто

Стапката на невработеност во земјава во третиот квартал се спушти на 17,1 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Невработеноста е намалена за 0,4 отсто во споредба со претходниот квартал, додека во споредба со 2018 година таа е помала за 3,6 отсто. Статистичките податоци покажуваат дека во периодот јули - септември 2019 година бројот на невработени изнесувал 164.702. Бројката...

Тевдовски: Треба да градиме цврста основа на домашни претпријатија

Првиот чекор што треба да се направи во ова разголување на власта е сериозно обезбедување на транспаретност во трошењето на парите на граѓаните. Втората работа, во Македонија треба да градиме цврста основа на домашни претпријатија. Странските не се доволни. Наш приоритет се малите и средните претпријатија. Тие мора да добијат многукратно зголемена поддршка од државниот буџет за инвестиции и...

МОН: Запишувањето вонредни ученици во медицинските училишта се става во мирување

Сите јавни средни училишта во државата кои имаат добиено верификација за изведување на настава од здравствена струка се известени дека запишувањето на вонредни ученици се става во мирување, почнувајќи...