fbpx
Таг: нето-плата

таг: нето-плата

Просечната нето-плата во февруари изнесувала 33.720 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2023 година, изнесувала 33.720 денари, соопшти Државниот завод за статистика. Во споредба со февруари минатата година, има зголемување на нето-платата по вработен за 13 отсто. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: градежништво (21,3 %), информации и комуникации (18,5 %) и објекти за...

Просечната плата во јануари пораснала за 13,2 отсто во споредба со лани

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јануари 2023 година изнесувала 33.943 денари, објави денеска Државниот завод за статистика. Во споредба со идентичниот месец лани, просечната нето-плата во земјава се зголемила за 13,2 отсто. Ваквото зголемување на нето-платата се должи првенствено на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Транспорт и складирање (23,4 отсто), Градежништво (20,9 отсто)...

Просечната нето-плата во декември лани пораснала за 14,8 отсто

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во декември 2022 година изнесувала 34.364 денари, односно истата е зголемена за 14,8 отсто во споредба со истиот месец од 2021 година. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), убедливо најголема просечна нето-плата има во секторот Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејсности, која што во декември лани изнесувала 88.192 денари. Наспроти...

Просечната нето-плата во мај се зголемила на 31.407 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2022 година изнесува 31.407 денари, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС). Според податоците на ДЗС индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај 2022 година, во однос на мај 2021 година, изнесува 109.4. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите:...

Просечната нето-плата во март во земјава се искачи на 31.080 денари

Просечната нето-плата во земјава надмина 30.000 денари. Во март 2022 година, таа достигнала 31.080 деанри, што претставува зголемување од 10,1 отсто во споредба со исплатената нето-плата по вработен во март 2021 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Финансиски дејности и...

Просечната нето-плата во земјава зголемена за 6,8 отсто во февруари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2022 година во земјава, изнесувала 29.839 денари. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2022 година, во однос на февруари 2021 година, изнесува 106,8. Ваквото зголемување на просечната нето-плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен...

Просечната плата во јули достигна 28.540 денари и е за 4,8 отсто поголема од лани

Просечната нето-исплатена плата по вработен во земјава во текот на јули 2021 година изнесувала 28.540 денари и истата е за 4,8 отсто поголема во однос на истиот месец од минатата година, информира Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи првенствено на растот на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (15,1 отсто),...

Просечната нето-плата во декември 2020 се зголемила на 28.294 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2020 година, изнесува 28.294 денари, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Според нивните податоци, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, изнесува 105.4. Ваквото зголемување на нето-платата за 5,4 отсто во однос на декември 2019 се должи, пред сѐ, на зголемувањето...

Просечната нето-плата во земјава во февруари се искачила на 442 евра

Просечната исплатена нето-плата во земјава февруари 2020 година изнесувала 27.206 денари или 442 евра, објави Државниот завод за статистика. Индексот на просечната исплатена нето-плата по вработен во февруари 2020 година, во однос на идентичниот период лани, изнесувал 112,5, што значи дека платите во земјава пораснале за 12,5 отсто во однос на оние што биле исплатени во февруари 2019 година. Ваквото зголемување...

Просечната нето – плата во јуни изнесувала 25.205 денари

И во јуни продолжил порастот на платите на македонските граѓани. Просечната нето - плата во јуни изнесувала 25.205 денари. Индексот на просечната месечна исплатена нето - плата по вработен во јуни 2019 година во споредба со идентичниот месец лани изнесувал 104.1. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето - плата по вработен во секторите:...

Просечната нето-плата во декември изнесувала 23.850 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година изнесувала 23.850 денари и е повисока за 1,7 отсто од декември 2016 година, соопшти Државниот завод за статистика. Зголемување се должи, пред сè, на повисоката исплатена нето-плата во секторите други услужни дејности (9,8 отсто), преработувачка индустрија (9,3 отсто) и објекти за сместување и сервисни дејности со храна (8,9 отсто). Просечната бруто-плата пак изнесувала 35.017...

Просечната нето-плата во октомври изнесувала 23.356 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври 2017, изнесува 23.356 денари и е зголемена за четири проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена бруто-плата во октомври пак, е 34.266 денари и е зголемена за 3,8 проценти во однос на октомври лани. Ваквото зголемување се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата...

Просечната нето-плата во септември изнесувала 23.229 денари

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во септември 2017 изнесува 34.127 денари, додека просечната нето-плата изнесува 23.229 денари, а во овој месец 1 отсто од вработените не зеле плата. Просечната плата, односно и нејзиниот бруто-износ и нето-износот биле поголеми за 4,6 отсто отколку во истиот месец во 2016 година, соопшти Државниот завод за статистика. Зголемувањето во периодот од една година...

Нето-платата во мај изнесувала 22.889 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата во мај годинава изнесувала 22.889 денари, а бруто-платата била 33.640 денари, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите рударство и вадење камен (14,2 проценти), стручни, научни и технички дејности (5,8 проценти) и преработувачка индустрија (5,5 проценти). Во мај годинава, 1,2 отсто од вработените не примиле плата.

Просечната нето-плата во март изнесувала 22.445 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2017 изнесувала 22.445 денари, а бруто-платата изнесувала 32.999 денари објави Државниот завод за статистика. Просечната плата во март била повисока за 1,8 проценти во однос на истиот месец лани. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите финансиски дејности и дејности на осигурување (7,5 проценти),...

Просечната месечна нето-плата изнесува 23.457 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата  во декември 2016 изнесувала 23.457 денари, а бруто-платата 34. 374 денари, објави Државниот завод за статистика. Платата во декември 2016 година во однос на истиот месец во 2015 година е зголемена за 3,3 проценти. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите уметност, забава и рекреација (55,8 проценти), информации и комуникации...

Просечната нето-плата во мај изнесувала 22.324 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2016 годинава, изнесува 22.324 денари и во однос на истиот месец лани е повисока за 1,1 процент, објави Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите градежништво (8,7 проценти), административни и помошни услужни дејности (7,6 проценти) и земјоделство, шумарство и рибарство...

Просечната нето-плата во февруари изнесуваше 21.813 денари

Просечната месечна нето-плата во февруари изнесувала 21.813 денари, а бруто-платата - 32.074 денари, објави Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена нето-плата во февруари во однос на истиот месец лани, е зголемена за 3,4 отсто. Зголемување на просечната месечна нето-плата е забележано во секторите градежништво (16,3 отсто), административни и помошни услужни дејности (11,1 отсто). Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата, во однос на претходниот...

Просечната нето-плата во јануари изнесувала 22.254 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2016 година, изнесува 22.254 денари, а бруто-платата изнесува 32.642 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2016 година е поголема за два отсто во однос на јануари 2015 година. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите земјоделство,...

ЕУ ги повика социјалните мрежи да ги означуваат содржините генерирани од вештачка интелигенција

Компаниите за социјални медиуми, вклучувајќи ги и Гугл и Фејсбук, беа повикани од ЕУ „веднаш“ да започнат со етикетирање на содржините и фотографиите генерирани од вештачка интелигенција, како дел...