fbpx
Таг: NED

таг: NED

НЕД: Продолжува борбата против расната сегрегација и дискриминација во САД

Бруталното убиство на афроамериканецот Џорџ Флојд од страна на полициски службеник во Минеаполис предизвика гнев и без, какви што не се забележани во Соединетите американски држави повеќе од педесет години, уште од убиството на Мартин Лутер Кинг Џуниор, се вели во соопштението на Националниот фонд за демократија (НЕД) по повод последните случувања во САД. „Нашата демократија е ставена на тест...

Гладни за лаги, страдни за вистина

Ширењето и побарувачката за дезинформации, како и новите начини на измама, се во фокусот на новата студија на Националниот фонд за демократија (National Endowment for Democracy – NED), насловена Побарувачка за измама: Како начинот на кој мислиме ги поттикнува дезинформациите (Demand for Deceit: How the Way We Think Drives Disinformation), чии автори се Семјуел Вули и Кејти Џозеф (Samuel...

НЕД: Зошто постои (и се засилува) побарувачката за дезинформации

Националната фондација за демократија (НЕД) од САД објави нов аналитички извештај со наслов „Побарувачката за измами: Како нашиот начин на размислување го поттикнува објавувањето на дезинформации“, чии автори се Семјуел Вули и Кејти Џозеф. Трудот се фокусира врз побарувачката на дезинформации и го поставува прашањето зошто има и такви консументи на вести кои одново и постојано бараат и им веруваат...

Лидерот на бугарската „Преродба“ бркаше новинари од прес-конференција и медиуми нарече „странски агенти“

Три дена по парламентарните избори, на првата прес-конференција по гласањето, Костадин Костадинов, претседателот на проруската политичка партија „В'зраждане“ (Преродба), инаку нарекуван и „бугарскиот Копејкин“, почна со расправија и обиди...