fbpx
Таг: нбрм

таг: нбрм

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството за 2025 година. Оваа награда се доделува заради поттикнување на развојот на научната мисла и за афирмација на млади и стручни кадри. Право на учество имаат македонски државјани на возраст до 35 години. Трудот задолжително треба да содржи и осврт...

Народна банка: Годишен раст на зелените кредити од 26 отсто

Во првиот квартал од 2024 година кај „зелените кредити“ се забележува годишен раст од 26,37 отсто, покажуваат податоците што ги објави Народната банка. Во споредба со крајот на 2019 година, кога започна прибирањето и објавувањето на овие податоци, пак, овие кредити се зголемени за 2,8 пати. Таканаречените „зелени кредити“ се заеми наменети за проекти коишто поддржуваат одржливи, еколошки цели или цели...

НБРМ ги едуцира граѓаните како да се заштитат од измами преку сомнителни пораки

Народната банка обезбедува финансиска едукација преку која ги информира граѓаните за ризиците од кибернапади, како што е измамата преку сомнителни пораки (фишинг), соопштија денеска оттаму. Ова го прават заради брзиот технолошки развој и дигитализацијата и сѐ повисокиот износ на електронски трансакции, кои наметнаа потреба од јакнење на свесноста и засилена едукација на граѓаните за безбедносните стандарди во борбата против...

АЕТМ: За 9 месеци, лани биле потрошени 29,9 милијарди денари во е-трговија

Во првите 9 месеци од 2023 година, биле потрошени 20,7 милјарди денари кон домашните е-трговци, покажуваат најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба на Народната банка на Република Северна Македонија во периодот јануари-септември 2023 година. Како што информираат од Агенцијата за е-трговија на Македонија, вкупната вредност на онлајн трансакциите реализирани во земјата и во странство со...

Со ваков економски раст ќе ни требаат 40 години да го достигнеме просекот на ЕУ во личниот доход

Ако останеме на историската брзина на економски раст, ќе ни требаат околу 40 години за да се приближиме до просекот на ЕУ во однос на личниот доход, рече гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусијата „Геополитика, креирање политики и финансии“ во рамките на платформата за дискусија на јавни политики – Скопски економски и финансиски форум (СЕФФ), којашто се одржа под мотото...

Сојузот на средношколци бара да се воведе финансиско образование во образовниот процес

Анкета на Народната банка покажала дека околу половина од младите сметаат оти располагаат со делумно знаење за управувањето со парите. Најголемиот дел од нив, според анкетата, учат за управувањето со парите од своите семејства, а во однос на начинот на едукација, сметаат дека најдобро можат да се стекнат со финансиски знаења преку класични предавања, во комбинација со едукативни материјали...

НБРМ: Дигиталните валути на централните банки стануваат реалност

Централните банки се еден од двигателите во процесот на дигитализацијата на плаќањата, а најдобар пример за тоа е што најголем број од нив ги истражуваат можностите за воведување дигитална валута, вклучувајќи ја и нашата централна банка. Ова беше истакнато на Конференцијата за плаќањата и пазарната инфраструктура, која во организација на Народна банка и Централната банка на Холандија, се одржува...

АНАЛИЗА: Зголемени камати за „минусот“ на картичките, раст и на каматите за кредитите

За само една година, значајно зголемување на каматите на новоодобрените кредити за фирмите - просечната камата надмина 5 отсто. Зголемени се и каматите за минусните салда на трансакциските сметки, пишува Порталб.мк. Расте бројот на банкари кои го следат сигналот од Народната банка за раст на каматите – тој број го достигна нивото од кризната 2008 година. Каматите на кредитите за...

НБРМ: Кога инфлацијата значително се забрзува, одржувањето на ценовната стабилност е најважна

По една декада од ниска инфлација, од минатата година во глобални рамки постои тренд на значително забрзување на инфлацијата. Најпрво пандемијата, а оваа година и воениот конфликт во Украина, преку различни канали предизвикуваат зголемување на глобалните инфлациски притисоци. Инфлацијата расте во сите економии, а особено кај помалку развиените економии, при што повеќе од половината од нив имаат инфлацијата повисока...

Порталб анализа: Паѓаат каматите на депозитите и на кредитите – зголемена внимателност од нови задолжувања

Банкарската 2022 година започна со пад на каматите и за депозитите и за кредитите. Каматите за штедење остануват под 1 отсто. Во првите два месеци од оваа година на месечно ниво депозитите се намалиле додека кај кредитирањето има раст од 0,9 отсто во февруари, пишува Порталб.мк. Податоците покажуваат дека граѓаните и фирмите се задолжуваат со зголемена внимателност – потврда и...

НБРМ: Поумерени ефекти од ковид кризата во четвртиот квартал лани

Во првите три квартали од лани во просек, економијата бележи реален пад од 5,9 проценти, што е во согласност со очекувањата, информираат од Народна банка. „Тековно расположливите високофреквентни податоци за четвртиот квартал од 2020 година упатуваат на поповолни движења во домашната економија и поумерени негативни ефекти од здравствената криза во споредба со претходниот квартал, во услови на релативно брзо закрепнување...

НБРМ: Вложувањата во крипто-средства не се гарантирани и не постои механизам за обесштетување

Поради актуелноста на крипто-средствата на глобално ниво, тимот на Портата за иновации на Народната банка на Северна Македонија (НБРСМ) на својата веб-страница, објави одговори на најчесто поставуваните прашања во јавноста. Во своите одговори, Народната банка ѝ укажува на јавноста дека како и во други земји, така и кај нас, нема општо прифатена дефиниција за крипто-средствата. Во основа, тие се сметаат...

Намалено штедењето, минимален пораст кај кредитите во текот на октомври

Кај вкупните депозити во октомври 2020 година, е остварен пад од 0,2 отсто на месечна основа, којшто во поголем дел се должи на намалувањето кај депозитите на секторот домаќинства, при поумерено намалување и кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во октомври, вкупните кредити забележаа месечен раст од 0,3 отсто, којшто целосно се должи на повисокото...

Блокирани сметките на 103.934 граѓани и фирми во првата половина од 2020 година

Вкупно 224.496 трансакциски сметки на 103.934 депоненти биле блокирани заклучно со јуни годинава, покажуваат податоците на Народната банка. Од вкупниот број блокирани депоненти, 78.331 се граѓани, а 25.603 се правни лица. Статистиката на Народната банка покажува дека со мали варијации бројот на блокирани граѓани и фирми лани и во првото полугодие од годинава постојано е над границата од 100.000, што...

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата за кредитите на граѓаните

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата на кредитни производи, само за клиенти кои имаат реална, неопходна потреба, како на пример: останале без работа, имаат намалени месечни примања или високи трошоци за лекување, информираат од Македонската банкарска асоцијација (МБА). Вториот период на одложена отплата нема да ги опфати сите корисници на кредитни производи, туку оние коишто се соочуваат со...

НБРМ: Плаќањето со картички преку Интернет зголемено за 122,6 проценти за време на ковид-19

Менувањето на навиките на граѓаните во услови на ограничено движење заради пандемијата придонесе за импозантен годишен раст на нивните плаќања со платежни картички преку интернет во земјата од 122,6 проценти, како и на кредитните трансфери извршени по електронски пат од 32,2 проценти, во текот на првото полугодие од 2020 година, велат од Народна банка по обработување на податоците од...

Трифун Костовски: НБРМ и поранешното раководство на Еуростандард банка се виновни за нејзиното пропаѓање

Народната банка на Северна Македонија и поранешното раководство на Еуростандард банка се виновни за нејзиното пропаѓање, вели најголемиот акционер во банката Трифун Костовски. НБРМ е виновна затоа што правела опструкции и не дозволувала банката да биде купена од странски инвеститор, а поранешниот менаџмент затоа што на своја рака правел злоупотреби на капиталот и манипулативни трансакции. Ова на денешната прес-конференција...

За 20 дена ќе почне обештетувањето на штедачите од Еуростандард банка, со депозити до 30.000 евра

Физичките и правните лица треба да бидат спокојни затоа што за 20 дена ќе почне процедурата за нивно обештетување, односно ќе им бидат исплатени осигурените депозити што ги имале во Еуростандард банката, која од денеска, по одлука на НБРМ, престанува со работа и оди во стечај. Тоа го гарантираат Народната банка на Северна Македонија, Фондот за осигурување на депозити,...

Народна банка и ја одзеде дозволата за работа на Еуростандард банка

Народната банка на Северна Македонија, НБРМ, денеска донесе одлука за одземање на дозволата на Еуростандард банка, постапувајќи според Законот за банки, и во текот на утрешниот ден најави дека ќе достави до надлежниот суд предлог за отворање на стечајна постапка. „Еуростандард банка не ги исполни минималните услови за работа. Сите депозити, на 99,4 отсто од депонентите, ќе им бидат исплатени...

Во март граѓаните потрошиле 10,1 милиони евра за купување онлајн од домашни компании

Пандемијата со корона вирусот влијаеше на промена на навиките на домашните купувачи, кои голем дел од онлајн купувањето, наместо кон странски земји, го пренасочија кон домашни е-продавници, што се потврдува со огромниот раст на трансакциите реализирани кон домашни е-трговци. Како што соопшти Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ), повикувајќи се на податоците од НБРМ за безготовински платежни трансакции, влијание...

Израелскиот претседател чекал 40 минути во авионот во Париз поради „безбедносна загриженост““

На израелскиот претседател Исак Херцог и на неговата делегација им било дозволено да излезат од авионот на парискиот аеродром дури откако поминале 40 минути во авионот „поради безбедносна загриженост“,...