fbpx
Таг: наводнување

таг: наводнување

Хидросистемите во функција, започнува сезоната за наводнување

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со директорот на АД Водостопанство Локман Љимани, извршија увид во работата на хидросистемот Брегалница, од каде го најавија предвременото започнување со работа на системите за наводнување на целата територија во државата. Тие кажаа дека важен дел во производството на земјоделските производи е наводнувањето на обработливите површини. „Системите за наводнување на целата...

Поради временски непогоди, Владата во просек годишно им исплаќа по 3,5 милиони евра на земјоделците

Климатските промени се наметнуваат како сериозна закана за земјоделското производство во земјава. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Комисијата за штети при Владата на РСМ во просек годишно исплаќаат по 3,5 милиони евра на земјоделците на основ на штети од временски непогоди, информираат за „Мета.мк“ од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Долгите топлотни бранови и долготрајните суши, градот...

Градскиот стадион во Охрид ќе добие нов систем за наводнување

градски стадион Охрид
ЈП „Билјанини Извори” и Фудбалската федерација на Република Северна Македонија (ФФМ) со нов проект ја продолжуваат започнатата успешна соработка во интерес на фудбалот во Охрид. Со новиот проект, ФФМ на фудбалскиот терен на градскиот стадион „Билјанини Извори” ќе инсталира најсовремен систем за автоматско наводнување. За таа намена, до 3 април ќе бидат инсталирани 33 прскалки со сонда за влажност на...

Причина за ниското ниво на Преспанското Езеро се климатските промени, а не истекот и наводнувањето, велат еколозите

Последната долга суша е одговорна за досега најголемото опаѓање на нивото на водата на Преспанското Езеро, е ставот на експертите од Македонското еколошко друштво (МЕД). Ова здружение на стручни лица од областа на заштитата на животната средина, гео и биодиверзитетот излезе во јавност со став дека истекот во Охридското Езеро и употребата на водата за наводнување од Преспанското Езеро...

Три години не се исчистени каналите за наводнување во Општина Дебрца

Поради нефункционалното наводнување на земјоделските површини, градоначалникот на Општина Дебрца Зоран Ногачески оствари работна средба со граѓаните од Мешеишта, Волино, Климештани, Велмеј, Лешани и Издеглавје. Земјоделците ги изнесоа проблемите кои ги имаат со нефункционалното наводнување на земјоделските површини. Пред почетокот на сезоната за наводнување, каналите за наводнување не се исчистени, практика која по укинувањето на функционалните водни заедници, веќе трета...

ВМРО-ДПМНЕ: Георгиевски гласа против чистење канали, па приговара што не се чистат

„Борче Георгиевски без трошка срам излегува на прес-конференција и говори за чистење канали, иако самиот како советник во Општината Гази Баба гласаше против нивното чистење. Каналите во општина Гази Баба се чистат редовно и тоа го знаат и советниците на СДС кои на седниците на Советот на Општината ги гледаат извештаите за исчистените канали“, одговори ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција на...

МЗШВ плати 207.000 евра долг за системот за наводнување на Јужно-вардарска Долина

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска плати 207.000 евра заостанат долг, за консултантски услуги за втората фаза од проектот „Програма за наводнување Јужно-вардарска Долина“. На овој начин, како што информираат од министерството, се откочува реализацијата на проектот, која беше блокирана поради тоа што претходната влада не плаќала редовно за консултантски услуги во изминатите две години. „Со подмирувањето на долгот овозможивме меѓународниот...

ЕВН Македонија апелира да се внимава при земјоделски работи под далноводите

ЕВН Македонија ги повикува земјоделците внимателно да ракуваат со земјоделската механизација и опрема во близина на далноводите, а посебно да внимаваат при ракување со опремата за наводнување. Mеталната опрема како што се цевки за наводнување и разни видови на прскалки, во никој случај не смее да дојде во директен допир или да се приближува до каблите. Не смее да се...

„Стрежево“ ја остави жедна Пелагонија

На пеколна температура од 40 Целзиусови степени, земјоделците во Пелагониско се без вода, нивите им горат на силното сонце, а родот им пропаѓа, обвинуваат земјоделци. - Сè што вложивме во нивите, во системите капка по капка, сè пропадна. „Стрежево“ наместо да ни донесе вода по нивите, ни донесе сиромаштија. Системите не ни се исплатени, а веќе родот ни пропаѓа. На...

ЗНМ, СЕММ и ССНМ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Сојузот за етика во медиумите (СЕММ) и Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) преку соопштение реагираа за присуството на новинари и...