fbpx
Таг: нацрт

таг: нацрт

Поголемите загадувачи ќе плаќаат поскапо со новиот данок за возила

Со новиот данок за моторни возила, при увоз или внес на моторно возило во земјава почнувајќи од 1 ноември годинава, на државата наместо досегашната акциза, ќе треба да ѝ се плаќа данок што ќе се пресметува со формула во која ќе влегуваат просечното количество издувни гасови од возилото изразено во грамови по изминат километар, кубикажата на моторот и вредноста...

ААВМУ отвори јавна расправа за методологијата за мониторинг на медиумите

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) денеска отвори јавна расправа за нацрт-методологијата за мониторинг на изборното медиумско претставување преку радио и телевизиските програмски сервиси за време на изборни процеси. „Потребата за овој документ произлезе од измените во Изборниот Законик поврзани со изборното медиумско претставување  и надлежностите на Агенцијата, а во него се содржани сите релевантни одредби за медиумското...

Подготвена нацрт-стратегија за реформата на правосудниот сектор

На денешниот, втор состанок на Советот за реформа на правосудниот сектор, што се одржа во Министерството за правда, е презентиран и нацрт за Стратегијата за реформа на правосудниот сектор, информираше министерството . „Нацрт-стратегијата беше поздравена како добар стратешки  документ, во кој се нотирани повеќето слабости на правосудниот систем со конкретни предлог мерки. Членовите на Советот со конкретни забелешки даваа предлози...

ЦК на ВМРО-ДПМНЕ загрижен поради новата предлог-стратегија за бегалците

Од централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ денеска соопштија дека на саботната седницата, меѓу другото, изразиле загриженост од најавената нова стратегија за мигрантите на Владата на Република Македонија, со која, како што оцениле, „Владата се подготвува да прифати поголем број мигранти во Република Македонија“. „ВМРО-ДПМНЕ укажува дека давање државјанства на десетици илјади мигранти во Република Македонија и нивно трајно населување со сигурност ќе...

Никој не испратил забелешки за нацрт-стратегијата за бегалци

До денеска не се стасани никакви предлози или реакции до Министерството за труд и социјална политика за предлог-нацртот на стратегијата за интеграција на бегалци и на странци 2017- 2027 година и за предлог-нацртот на националниот акциски план за интеграција на бегалци 2017- 2027 година, велат за „Мета“ од одделот за односи со јавноста на Министерство. Иако по социјалните мрежи во...

Подготвен е нов нацрт-закон за високо образование, „Студентски пленум“ ќе го бојкотира

Подготвена е новата верзија на предлог-концептот на законот за високо образование, соопшти ректорот на скопскиот универзитет, Велимир Стојковски, при тоа не откривајќи детали за промените. Концептот, кој како што вели ректорот, е прифатлив за професорите, студентите и за Министерството за образование и ги презема позитивните практики од развиените земји. - Тоа ќе биде закон кој ќе се базира на универзитетската автономија, финансиската автономија,...

„Ориентациска недела“ за подобро снаоѓање на бруцошите на ФИНКИ

Факултетското студентско собрание на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) втора година по ред организира „Ориентациска недела“ – настан кој има за цел да ги воведе студентите...