fbpx
Таг: наплата

таг: наплата

Неделен возен ред на ЈСП за Рамазан Бајрам, жичарницата на Водно ќе работи

Утре поради верскиот празник Рамазан Бајрам, јавниот превоз ќе сообраќа по неделен возен ред, а билетарниците и центрите за персонализација нема да работат, соопшти Јавното сообраќајно претпријатие Скопје. Жичарницата на Водно ќе функционира вообичаено, од 10 до 18 часот, при што од 17 до 17:30 часот е последно возење од долу кон врвот, односно во 17:45 часот е последно возење...

На три пункта во Скопје граѓаните ќе ги потпишуваат новите договори за парно со ЕСМ

За да се регулира потрошувачкиот однос на снабдувачот со потрошувачите утврден во Правилата за снабдување со топлинска енергија, потребно е да се склучи договор за снабдување со топлинска енергија, а за таа цел потрошувачите на чиe име се води парното греење во домот/објектот, потребно е да се обратат во пунктовите на ЕСМ Снабдување со топлина ДООЕЛ Скопје, каде во...

Не е вистина дека за струја се плаќа двапати за ,,преклопени датуми” на сметките

Од ЕВН објаснуваат дека датумите на предната страна на фактурата се датуми на отчитувачката недела на корисникот, односно покажуваат во која група на отчитувачки период припаѓа корисникот. Датумите за реалното фактурирање на потрошувачката се наоѓаат на задната страница на фактурата. Оттаму велат дека  реално отчитаните датуми никогаш не се поклопуваат со отчитаните во претходниот месец и нема двојна наплата...

Тетовски „Градски паркинг“ не кажува зошто наплаќа од граѓаните за паркинзи што не се пуштени во употреба

Иако зонските паркинзи Б9 и Б14 во Тетово сè уште не се пуштени во употреба, системот веќе неколку недели наплатува од граѓаните кои паркираат таму и испраќаат СМС пораки. Граѓаните праќаат пораки затоа што ЈП „Градски паркинг“-Тетово има поставено табла со известување дека мора да се прати порака за паркирање, но не сметале дека системот за пораки треба да...

МОН: Училиштата не смеат да наплаќаат за свидетелствата, тоа е спротивно на Уставот и Законите

Откако Сојузот на средношколци утринава реагираше дека некои средни училишта во земјава им наплаќаат на средношколците такса за издавање свидетелства, од Министерството за образование и наука (МОН) беше испратена реакција дека училиштата не смеат да наплаќаат такси на родителите и учениците за издавање на свидетелствата, за што од страна на Министерството за образование и наука им било укажано со...

Сојуз на средношколци: Некои средни училишта бараат пари од учениците за издавање свидетелства

Сојузот на средношколци испрати известување до Државниот просветен инспекторат, во кое ги информира дека во изминативе неколку денови добиле поплаки од средношколци од повеќе градови низ земјава дека некои средни училишта наплаќаат такси за издавањето свидетелства. Тие тврдат дека средното медицинско училиште во Тетово наплаќа меѓу 150 и 200 денари за свидетелство, додека средното економско училиште во Тетово бара износ...

Град Скопје почнува со присилна наплата на данокот на имот и фирмарина за 2019 година

Град Скопје ги информира сите граѓани дека во согласност со одредбите за присилна наплата од Законот за даноците на имот, започнува постапка за присилна наплата на неплатените обврски по основ на годишниот данок на имот и комунална такса за фирмарина за 2019 година. „Во тековната година во месец март, Град Скопје испрати опомени за неплатен данок на имот и комунална такса...

Радио станиците бараат АЕК да ги ослободи од плаќањето на радио фреквенции за годинава

Радио станиците од земјава бараат Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) да ја испочитува владината одлука за ослободување од плаќање фреквенции кон АЕК, како дел од помошта на медиумите за состојбата со ковид-19. Од Асоцијацијата на приватни електронски медиуми на Македонија (АПЕММ) бараат АЕК да ги сторнира сите фактури, да излезе во пресрет на медиумите и да ја почитува одлуката...

Наплатата на даноците во јуни е помала за 6,7 проценти во однос на истиот месец лани

Управата за јавни приходи (УЈП) бележи намалување на наплатата на даноците од 6,7 проценти, а намалување има речиси кај сите даноци, освен кај данокот на личен доход, кај кој, има повисока наплата од 1,8 проценти споредено со јуни 2019 година, одговори на новинарско прашање, директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска. Намалување од 17,3 проценти има кај данокот...

ЈП „Македонска радиодифузија“ нема да им наплаќа на радијата трошоци за струја и закуп на деловен простор за 2020 година

Владата на 66. седница донесе Уредба со законска сила за начин на наплата на надоместоците од страна на Јавното претпријатие „Македонска радиодифузија“ од радиодифузерите кои вршат радио емитување за време на вонредна состојба. „Заради економските последици од корона кризата на радиодифузерите кои обезбедуваат радио емитување (радија), ЈП „Македонска радиодифузија“ нема да им ги наплаќа трошоците за обезбедување на енергетско напојување...

УЈП наплатила за 79 % помалку ДДВ, а вкупните приходи се намалиле за 38,15 %

Во првите две недели од април, има пад од 79 проценти на наплатата на данокот на додадена вредност (ДДВ), информираше денеска на прес-конференцијата во Владата, директорката на Управата за јавни приходи (УЈП), Сања Лукаревска. Вкупните приходи за овој период се намалиле за повеќе од 38,15 проценти. „Во периодот од јануари до март вкупниот даночен приход кој што е собран од...

Владата донесе уредба, извршителите да не вршат присилни наплати до 30 јуни

Владата на 27. седница донесе уредба со законска сила за запирање на примената на Законот за извршување, со која се запира примената на Законот за извршување, извршување до 30 јуни 2020 година. „Според оваа Уредба се утврдува дека извршителите се должни да запрат со преземање на било какви извршни дејствија, освен во предметите за побарувања врз основа на законска издршка,...

Објавен тендерот за воведување електронска наплата на патарина и на Коридорот 8

Покрај можноста за плаќање патарина по електронски пат на автопатот од Табановце до Гевгелија, годинава ќе отпочне постапката за воведување на електронска наплата на патарина и на Коридорот 8. На веб - страницата на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) е објавена втората фаза од тендерот за избор на компанија што ќе го инсталира системот за воведување на...

Кешот уште царува на патарините – одвај 5,6 отсто од приходите се електронска наплата

Електронскиот систем за наплата на патарините засега ѝ носи скромни приходи на државата. Уделот на новиот начин на наплата во вкупните приходи од патарина во изминатово лето изнесувал околу 5,6 отсто. Од продажбата на електронските уреди за плаќање на патарина и од надополнувањето на овие уреди во јули и август биле инкасирани околу 528.000 евра. Наспроти ова, вкупните приходи...

Одличен старт на електронските патарини – за јули и август продадени 6.830 уреди за наплата

За само еден месец остварен е промет од 14.126.731 денари, извршени се 7.675 надополнувања од возачите кои плаќаат патарина со картичка или таг, што претставува 5,8 отсто од вкупната наплата на патарина што е остварена во јули. Од Јавното претпријатие за државни патишта сметаат дека тоа е одличен старт на електронската наплата на македонските патарини и е задоволни од...

За еден месец продадени 5.870 електронски уреди за наплата на патарина

Расте интересот на македонските возачи за новиот систем за електронска наплата на патарина. За само еден месец се продадени 5.870 електронски картички и тагови (Мтаг и Мкард), со кои може на едноставен и брз начин да се плати надоместокот на наплатните рампи долж Коридорот 10. - Патниците кои веќе имаат купено електронски уреди се повеќе од задоволни, со образложение дека...

Декада на пораст на таксите, глобите и другите неданочни приходи

lugje kolonada Siti Galeri zhega sonce toplo
Со нови такси, глоби и други давачки секојдневно се соочуваат македонските граѓани и компании, а најдобар показател за тоа се неданочните приходи во буџетот кои од 2010 до 2019 година се зголемиле од 188 милиони евра на 222 милиони евра. Математиката покажува дека за една деценија за вкупно 34 милиони евра пораснале буџетските приходи од глоби, судски и административни такси,...

За 2 недели продадени 3.600 смарт картички и тагови за плаќање патарина

Расте интересот на македонските возачи за новиот електронски систем за наплата на патарина. Во изминативе 2 недели се продадени речиси 3.600 бесконтактни смарт - картички и тагови, информира за „Мета“ директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Зоран Китанов. Тој очекува да продолжи зголемувањето на бројката на продадени уреди за плаќање. Уште поголем раст се очекува по воведувањето на...

Продадени 1.400 тагови и картички за електронската наплата на патарините

Македонските возачи купиле околу 1.400 тагови и картички за електронска наплата на патарините во првата недела по официјалниот старт на овој проект. Околу 40 отсто од продадените уреди се микробрановите транспондери (тагови) што чинат 1.200 денари, додека останатите 60 отсто се бесконтактните смарт - картички што можат да се набават за 100 денари. На патарините долж Коридорот 10 веќе...

Од денеска почна електронската наплата на патарините на Коридорот 10

Контролниот центар за мониторирање и безбедност на патиштата беше отворен денеска кај наплатниот пункт „Петровец“, со што стартуваше и електронскиот систем за наплата на патарините Романовце, Отовице, Сопот и Градско на Коридор 10, како и на наплатната станица Петровец. Патарината се плаќа со бесконтактни смарт-картички и со микробранови транспондери, а покрај тие опции, одреден временски период останува и можноста за...

Ковачевски се сретна со Макрон, доби уверување дека Франција ја сака земјава во ЕУ

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски денеска во Братислава се сретна со претседателот на Франција, Емануел Макрон. На средбата присуствувал и министерот за надворешни работи Бујар Османи, информираат од владината прес-служба. Премиерот...