fbpx
Таг: Национална платформа за учење на далечина

таг: Национална платформа за учење на далечина

Една година од Едуино платформата: Најзаслужни наставниците кои креираа трајни ресурси за образованието

Едуино платформата е траен ресурс кој ќе може да се користи и по пандемијата, а наставниците се одговорните без кои процесот на далечинско учење немаше да биде успешен. Ова е заклучокот кој го споделија присутните на настанот „Една година од постоењето на ЕДУИНО“ кој се одржа на платформата Зум, а на кој учестувуваа министерката за образование и наука, Мила...

Родителите се клучен фактор за надминување на злоупотребите на онлајн наставата, велат од МОН

Злоупотребата на онлајн наставата од страна на учениците е еден од проблемите со кои се соочува моделот на учење од  далечина, со кој започна наставата на повеќето училишта во државата. Учениците анонимно ги споделија своите искуства од онлајн наставата, па евидентни се примери на различни злоупотреби, од спиење и играње игри за време на час, до следење на настава...

Ако се подобри ситуацијата со ковид-19, Сојузот на средношколци бара во ноември учениците да се вратат во училиштата

Од утре ќе започнеме со онлајн настава и ќе ја следиме епидемиолошката состојба во државата, ако е стабилна, тогаш од 1 ноември ќе бараме постепено да се вратиме во училиштата со комбиниран пристап, во спротивно ќе ја бојкотираме онлајн наставата, изјави Бленди Ходаи, претседателот на Сојузот на средношколци, на денешното свое излагање пред Министерството за образование и наука, непосредно...

Платформата schools.mk може да работи на скоро сите компјутери, мобилни или таблети купени во последните три години

Пред почетокот на новата учебна година во време на ковид-19, многумина родители последните денови од септември, наместо да купуваат прибор за на училиште, тетратки, моливи, пенкалца, побрзаа да купат нов компјутер или лаптоп. Тие добија препораки од Министерството за образование и наука околу тоа која треба да е минималната конфигурација (силина и брзина) на компјутерот што ќе го купат....

Мехмедовиќ: Го подготвуваме системот за евентуална епидемија со мајмунски сипаници

Да го подготвиме системот што е можно подобро за да одговори на евентуална епидемија со мајмунски сипаници и во нашата земја, е целта на Комисијата за заштита од заразни...