fbpx
Таг: Национална конференција за клима

таг: Национална конференција за клима

Национална конференција за клима: Само со веродостојни информации ќе влијаеме врз развојот на свеста за климатските промени

Само десет отсто од десет институции коишто имаат ингеренции во областа на справување со климатските промени, одговориле дека преземаат активности за ублажување и прилагодување кон климатските промени. Девет од нив комуницираат проблематики поврзани со темата. Дури 80 отсто рекле дека комуницираат проблематики со граѓанските организации. Тие сметаат дека добар дел од нив имаат ниско ниво на информираност и знаење ...

Клучните проблеми од климатските промени треба да се решаваат на локално ниво

Покрај на национално, потребно е земјите и на локално ниво да развиваат планови за приспособување кон климатските промени, со мерки и со цел да одговорат на влијанијата кои веќе се случуваат и чувствуваат. На пример, топењето на глечерите, зголемувањето на нивото на морињата, сушите, топлотните бранови, шумските пожари, губењето на биодиверзитетот и на питката вода. Ако не се забрза...

Само со праведна транзиција ќе се овозможи зелен развој на регионите кои создаваат нечиста енергија

Преминот од употреба на фосилни горива кон обновливи извори на енергија, кој Северна Македонија го зацрта со изборот на зеленото сценарио од Стратегијата за енергетика, треба да биде паралелно следен од процесот на праведна транзиција. Ова особено важи за регионите на Кичево и Битола, каде што се лоцирани термоелектраните Осломеј и РЕК Битола. Во моментов, над 50 отсто од потребите...

Заштитата на биодиверзитетот и намалувањето на аерозагадувањето треба да станат национален приоритет

На темата одредување приоритети за спроведување на зелената агенда за секторите биодиверзитет и намалување на загадувањето на воздух, вода и почви, денеска во рамките на Националната конференија за клима дискутираа претставници на повеќе граѓански организации. Целта на денешната работилница беше на интерактивнен начин да се спроведе консултација меѓу организациите за ставовите и приоритетните активности за заштитата на биолошката разновидност...

Да престане субвенционирањето на јагленот е прв услов за успешно справување со климатските предизвици

Да не се стимулира, ниту субвенционира користењето на јагленот како гориво, да се зголемува енергијата од обновливи извори, а гасот да не се смета за добро транзиционо решение, бидејќи е фосилно гориво. Тоа се дел од заклучоците за климатската визија за Македонија кои се дискутираа на конференцијата „Визија и цели за справување со промените во климата 2030/2050“, организирана во...

„Костал Македонија“ ќе вложи 50 милиони евра во фабрика за полначи на електрични возила

„Костал Македонија“ ќе инвестира нови 50 милиони евра во изградба на фабрика за производство на полначи за електрични и хибридни возила во периодот од јули 2023 до декември 2026...