fbpx
Таг: Национален младински совет на Македонија

таг: Национален младински совет на Македонија

Во тек е повикот на НМСМ за обуки за млади невработени лица или ангажирани во социјални претпријатија

Во тек е повикот наменет за млади лица за учество на обуки кои Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ги спроведува во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“. Преку проектот ќе се одржат вкупно 12 обуки наменети за млади вработени во социјални претпријатија и невработени млади лица од ранливи групи, со цел да се намалат и неутрализираат предизвиците...

Нова платформа за финансиска поддршка на младински социјални претпријатија

Граѓанските организации и млади индивидуи или тимови кои имаат идеја за сопствен бизнис, меѓутоа немаат почетен капитал кој може да го вложат за развој, oсновање или унапредување, од сега можат да користат дигитална платформа преку која можат да собираат средства за формирање на социјално претпријатие. Со цел да се поттикне економско зајакнување и развој на социјални претпријатија предводени од млади,...

За намалување на невработеноста кај младите, може да помогне и младинското претприемништво

Над 120 учесници од граѓански организации, претставници на институциите и бизнис секторот, младинскиот сектор, млади претприемачи и успешни ученички и младински компании од Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина и Турција учествуваа на регионалниот форум за градење партнерства за претприемачко учење, што се одржа во Скопје во организација на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). „Младинското претпиемништво...

Креативен конкурс за млади на тема – Што значи безбедноста, солидарноста и соработката за вас?

Младите на возраст од 15 до 29 години кои создаваат дизајни и други креативни содржини на социјалните мрежи ќе имаат можност да учествуваат на конкурс на тема тема од областа на безбедноста, солидарноста и соработката. Мисијата на ОБСЕ во Скопје во соработка со Агенцијата за млади и спорт и Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), распиша конкурс на кој младите...

Националниот младински совет додели 10 грантови на социјални претпријатија

Во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување″ поддржан од Европската Унија, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) додели 10 грантови на компании, граѓански организации и новоформирани иницијативи кои во следниот период ќе формираат свои социјални претпријатија, информираат од НМСМ. Денеска во просториите на Млади Хаб во Скопје се одржа неформален настан на кој Националниот младински совет на Македонија...

Со проектот „Заедници инклузивни за млади“ ќе се унапредува младинската инклузија

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) денес ги презентираше целите на остварување на најновиот проект „Заедници инклузивни за млади“ што го имплементира заедно со Фондација за локален развој на заедницата – Штип, СФЕРА Интернешнал – Битола и Youth Empowerment Platform – Гостивар. Главната цел на проектот е, како што велат авторите, да го подобри локалното владеење преку зголемена инклузивност на локалните процеси...

Отворен е повикот за номинации за Наградата за младинско учество

Отворен е повикот за номинации за овогодинешната Награда за младинско учество што ја доделуваат Агенцијата за млади и спорт (АМС) во соработка со Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Целта на наградата е да го препознае и валоризира трудот на младите при адресирање на различни општествени прашања. Сите заинтересирани можат да поднесат номинација за Наградата за младинско учество со пополнување на...

Отворена нова канцеларија на МладиХаб за младите во штипскиот регион

Во рамките на проектот „МладиХаб - градење на вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“, вчера со настан за вмрежување и концерт во живо се отвори нова канцеларија, а воедно првата регионална МладиХаб канцеларија во Штип. Новата канцеларија е сместена во просториите на НУ Центарот за култура „Ацо Шопов” и е предвидена да служи како простор за...

„Младите можат“ успешно го одбележаа првиот Social Day во земјава

Во организација на здружението на граѓани „Младите можат“, вчера за прв пат во земјава се одбележа Social Day. Имено, станува зрбор за проект поттикнат од концептуалната замисла на остантите европски земји кои секоја година го одбележуваат овој ден нарекувајќи го и Solidarity Action Day. Вообичаено истиот се одвива во октомври, а оваа година тој за прв пат беше дел од...

Започна програмата за кариерно советување на проектот „МладиХаб“

Вчера започнаа групните сесии со првата група на учесници кои се дел од програмата за кариерно советување во рамки на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите“. Како што информираат спроведувачите на проектот, програмата е наменета за млади лица со завршено средно образование и има за цел да им помогне да станат поконкурентни...

Со проектот „МладиХаб“ до полесно вработување за младите

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на промоцијата на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите“, кој по повод 12 август, Меѓународниот ден на младите, се одржа во неговиот кабинет. Тој посочи дека целта на проектот е да се поврзат работодавачи и млади лица кои се во потрага по можности за кариерен развој....

Националниот младински совет со повици за практиканти во Млади Хаб и промотори на Career Hub

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) објави три повици што се од интерес на младите лица во земјава со чија помош тие треба да стекнат вештини за водење на бизнис, според потребите на пазарот на труд преку практикантска работа во компаниите, но и за компаниите кои сакаат да бидат дел од практикантска програма со која ќе им се помогне...

Разговор со дел од добитниците на наградите на НМСМ: „Младите се двигател на општествените промени и реформи“

НМСМ награди
Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ги објави добитниците на Наградите за младинско учество кои ги доделува во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество. Наградите беа доделени на млади индивидуалци, неформални групи на млади и младински организации кои дале придонес кон општеството преку активно граѓанско учество. „Мета.мк“ разговараше со дел од победниците во категориите. Во категоријата за младински организации,...

НМСМ ги објави добитниците на Наградата за младинско учество

Националниот младински совет на Македонија ги објави добитниците на Наградата за младинско учество, која ја доделува во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество. Ивана Балабанова и Сибел Бајрам се добитнички на наградата во индивидуалната категорија. Во категоријата за младински организации добитници се организациите Флуктус и My Life. Додека пак, 3D Print Medical Equipment и SHARE – Speak Honestly...

Гласањето за Наградата за младинско учество е отворено до 1 септември

Во тек е јавното гласање за Наградата за младинско учество која ја доделува Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество. Наградата се однесува на млади индивидуалци, неформални групи на млади и младински организации кои дале придонес кон општеството преку активно граѓански учество. Нивните активности треба да се реализирани од јануари 2019 година...

ВМРО-ДПМНЕ и Левица со амандмани против покачување на платите на судиите и обвинителите

ВМРО-ДПМНЕ и Левица денеска со 4.500 амандмани ги блокираа четирите закони кои предвидуваат покачување на платите на судиите и јавните обвинители, како и на судскиот и обвинителскиот совет. Предлог-законите...