fbpx
Таг: Национална комисија за учебници

таг: Национална комисија за учебници

Никој не чувствува одговорност што Албанија е на исток, Бугарија на запад, а Монт Еверест е висок 29.035 метри

Сè уште е важечки и не е повлечен од употреба учебникот во кој, меѓу останатото, пишува дека С. Македонија на исток се граничи со Албанија, на запад со Бугарија, а највисоката точка на Земјата е Монт Еверест со 29.035 метри надморска. Додека се чека членовите на најновата формирана комисија да предложат корекции на постојниoт или изработка на нов учебник...

МОН: Авторите и рецензентите на учебникот по Историја и општество неосновано ја префрлаат вината на министерството

Авторите и рецензентите на учебникот по Историја и општество за петто одделение, вината за направените грешки во содржината неосновано ја префрлаат на Министерството за образование и наука (МОН), реагираше денеска ова министерство. Оттаму велат дека по направените измени во учебникот кои им се сугерирани од страна на рецензентите, авторите до Националната комисија за учебници на ЦД го имале доставено учебникот,...

Шаќири: Ако учебникот пo Историја и општество има повеќе од 30 отсто грешки, ќе го повлечеме

Во процесот на разгледување на учебникот по предметот Историја и општество ќе бидеме вклучени сите во Министерството за образование и наука, а ако забелешките и грешките надминуваат над 30 отсто, тогаш тој ќе биде повлечен од употреба. Ова во гостување на Телевизија 24 го изјави министерот за образование и наука Јетон Шаќири, откако беше објавено дека во печатеното и...

MOН: Не смеело да се случат грешки во учебниците, ќе ги бараме причините за пропустите

Министерството за образование и наука (МОН), побарало од Националната комисија за учебници да започне процес за утврдување на причините за пропустите при одобрувањето и издавањето на учебникот по Историја и општество за 5 одделение, во кој се констатирани низа грешки и нелогичности. Станува збор за неточни тврдења во темата „Население и континенти“, но и очигледно, за лошо преведување на информациите....

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...