fbpx
Таг: Национален парк Шар Планина

таг: Национален парк Шар Планина

„Еко свест“ бара да прекине изградбата на мали хидроцентрали на Шар Планина

Институциите не го почитуваат ветувањето да се забрани изградба на мали хидроцентрали во заштитените подрачја, со што се нанесува штета на природата и на здравјето на луѓето, а за тоа некој мора да поднесе одговорност, реагираат од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко свест“. Реакцијата следува по информациите од управата на Националниот парк „Шар Планина“ дека минатата...

Спасена мечка заглавена во сајла во бачило на Шар Планина

По дојава на локален жител од село Бозовце дека во неговото бачило е заглавена мечка, Националниот парк Шар Планина заедно со стручни лица од Зоолошката градина на Град Скопје организирале акција за ослободување на животното, која била успешна. „Возрасниот мажјак кој беше заглавен во сајла околу 10 часа, беше изморен и исплашен, а по три часа работа, Бозо беше успешно...

НП „Шар Планина“ ги забрани моторните возила и објави мапа каде смеат да се движат

Националниот парк „Шар Планина“ донесе одлука за забрана за движење на моторни возила надвор од дозволените патишта во рамките на заштитеното подрачје. Како што информираат од управата на паркот, забраната важи за секое движење во природа, освен во населените места и на постојните патишта, а целта е да се заштитат природните вредности од деградација и уништување, да се овозможи...

Националниот парк „Шар Планина“ доби План за управување

Националниот парк „Шар Планина“ доби План за управување до 2031 година, по долготрајни консултации на околу 70 експерти. Министерството за животна средина денеска информираше дека документот што е одобрен треба да биде алатка со која новото јавно претпријатие ќе обезбеди заштита на биолошката разновидност и зачувување на дивиот свет во паркот, но исто така и подобрување на благосостојбата на...

Планот за управување со националниот парк „Шар Планина“ веќе четири месеци чека согласност од Министерството за животна средина

Планот за управување со Националниот парк „Шар Планина“ веќе четири месеци чека согласност од Министерството за животна средина. Управата на Националниот парк тврди дека планот од декември па досега е испратен дури три пати до Министерството за животна средина и дека за тоа поседуваат архивски броеви, а испратен е и во електронска верзија на два јазика. Од Министерството, пак,...

Шар Планина една година е национален парк, но сè уште не се знае дали ќе се градат мали хидроцентрали или не

Ќе се откажат ли инвеститорите кои имаат концесии во заштитеното подрачје на новиот Национален парк „Шар Планина“ од изградба на мали хидроцентрали и колку пари ќе побараат како обесштетување? И по една година од прогласувањето на паркот, овие прашања сè уште немаат одговор. Минатата година во јули, кога беше и прогласен четвртиот национален парк во земјава, министерот за животна средина Насер Нуредини најави...

НП „Шар планина“ сѐ уште не е во функција, граѓаните се жалат на заканите за планината

Нацрт-планот за управување со Националниот парк „Шар Планина“ за периодот 2022-2031 година има нејаснотии во толкувањето. Ова беше еден од проблемите што беа посочени во јавната расправа за Шар Планина, за што Министерството за животна средина и Даниел Богнер, експерт за управување со заштитени подрачја, ветија дека ќе ги поправат во наредниот период. Новата јавна установа „НП Шар Планина“...

На 16 септември ќе се одржи јавна расправа за планот за управување со Шар Планина до 2031 година

Во Тетово на 16 септември ќе се одржи јавна расправа за Нацрт-Планот за управување со Националниот парк Шар Планина за периодот 2022-2031 година и Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена врз животната средина за изготвениот нацрт-план, информираат од јавната установа Национален парк Шар Планина (ЈУНП Шар Планина) и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Тие ја известуваат заинтересираната јавност дека...

Се чистат дивите депонии во Националниот парк „Шар Планина“

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП, Хисен Џемаили, и директорот на ЈУНП „Шар Планина“, Ибрахим Дехари, денеска направија обиколка на активностите за чистење на дивите депонии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локации што се наоѓаат на територијата на Националниот парк „Шар Планина“. Активностите опфаќаат...

Повеќе од 30 пожарникари-доброволци летово ќе ја чуваат Шара од пожари

Повеќе од 30 волонтери од граѓанското Здружение за унапредување мерки за заштита од пожари „Доброволно пожарникарство“ од Тетово, заедно со граѓани од седум општини кои гравитираат на територијата на новиот национален парк „Шар Планина“ ќе се грижат за безбедноста и заштитата на планината од пожари. Волонтерите деновиве поминаа обука за справување со пожари на отворен простор, а во иднина...

Само еден концесионер на мала хидроцентрала во Националниот парк „Шар Планина“ се откажал, останатите бараат обесштетување

Концесионерите на четири од седумте мали хидроцентрали кои се зацртани во Националниот парк „Шар Планина“ побарале надомест за вложените средства за да се откажат од изградбата. Само еден концесионер на две мали хидроцентрали во досегашните преговори целосно се повлекол и не бара компензација. Во рамките на новиот национален парк, веќе се изградени и пуштени во употреба 11 мали хидроцентрали,...

Пријава за злоупотреба на лични податоци: користеле слики од доктори за онлајн продажба на чаеви

Основното јавно обвинителство поднесе кривична пријава против 34-годишно лице и фирма за злоупотреба на лични податоци. Обвинетиот 34-годишник, како одговорно лице во фирмата, во периодот од ноември 2022 до...