fbpx
Таг: На точак

таг: На точак

Во општините Центар, Аеродром и Карпош најлесно се вози велосипед

Општина Центар ја понесе титулата за Највело општина во Скопје и околината за 2023, признание кое за првпат годинава го воведуваат Здружението на граѓани Центар за одржливи иницијативи заедно со групата ентузијасти со цел подобро велосипедско Скопје - НаТочак. Бодувањето на општините се извршило врз база на критериум (методологија) развиен во рамки на проектот „Граѓанските организации во акција за климатските...

Се избира „Највело општина“ во Скопје и околината

„Највело општина во Скопскиот плански регион“ е новата награда што ја воведуваат Здружението на граѓани „Центар за одржливи иницијативи“ во соработка со групата ентузијасти со цел подобро велосипедско Скопје – „НаТочак“. Од таму ги повикуваат граѓаните кои користат велосипед како превозно средство или, пак, рекреативно, во главниот град и околината, да се вклучат во изборот за „Највело општина“ за 2023...

Проекција на екофилмови посветени на велосипедот во „Синеплекс“

Во рамки на Европската недела на мобилност, вчера во „Синеплекс“ се одржа проекција на екофилмови посветени на велосипедот. Во организација на „Гоу Грин“, како дел од проектот „Младинско кино на ЕУ: Зелен Договор“, кофинансиран од Европската Унија, овој настан го посетија 200 ученици од средните и основните училишта од Скопје. Тие имаа можност да зборуваат за важноста за користење...

Рускиот наратив на Советот на ОБСЕ во Скопје: Запад е виновен за сè

Советот на министри на ОБСЕ во Скопје, на кој се решаваше за натамошното постоење на организацијата, беше подиум на кој Москва „блесна“ со своите дезинфо наративи и ја потврди...