fbpx
Таг: МЖСПП

таг: МЖСПП

МЖСПП: Нема да работат мерните станици Кавадарци, Битола 3, Гостивар и Ректорат

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) извести дека податоците од мониторинг станиците за квалитет на амбиенталниот воздух во Кавадарци, Битола 2, Гостивар и Ректорат во наредните петнаесетина дена нема да бидат достапни на порталот за квалитет на воздухот http://air.moepp.gov.mk/ . На овие мерни места ќе се врши сервисирање на дополнителната опрема неопходна за функционирање на мерните инструменти.

„Генералка викенд“: Волонтери ја чистат депонијата кај Јажинце

„Отпадот што нè окружува е наш производ. Ние луѓето сме го создале и сме го оставиле зад нас. Да покажеме совесност и одговорност за своето однесување кон природата, да се вклучиме во најголемата волонтерска акција „Генералка викенд“ и собирајќи го отпадот да и го вратиме сјајот на природата“, рече министерката за животна средина и просторни планирање, Каја Шукова од...

Повторно надминат прагот на алармирање поради аерозагадувањето во Скопје

Прагот на алармирање поради загадувањето на воздухот во Скопје е надминат, соопшти попладнево Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Оттаму информираат дека согласно уредбата во која е дефиниран прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрограми и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), истиот е надминат на мерните места во Центар...

Од идниот месец ќе се знае колку е загаден воздухот во Охрид

Нова мониторинг станица, која ќе биде дел од платформата на Државниот мониторинг систем на Министерството за животна средина, ќе мери каков е квалитетот на воздухот во Охрид. Мерната станица е поставена на една од главните сообраќајници во градот, на булеварот „Туристичка“ во непосредна близина на спортскиот центар „Климент Колески“, а се очекува најдоцна до средина на ноември да биде...

МЖСПП упатува порака за денот на планетата Земја – „Време е за партнерство за планетата!“

„Ова е моментот да се промени деловната клима, политичката клима и начините на кои преземаме активности и одговорности за климата. Сега е време за непоколеблива храброст во зачувувањето и заштитата на нашето здравје, нашите семејства, нашите средства за живот… заедно, мораме да инвестираме во нашата планета, затоа што зелената иднина е просперитетна иднина“, од Министерството за животна средина и...

Основците со едукативен пакет за филмот „Медена земја“ ќе се запознаваат за однос на човекот кон природата

Преку воннаставни активности, пораките од документарниот филм „Медена Земја“ кој во 2020 година се натпреваруваше за „Оскар“, ќе се пренесуваат на учениците на возраст од 10 до 14 години. Едукативниот пакет со кој учениците преку интерактивен пристап имаат можност да се запознаат со клучните пораки од документарецот „Медена Земја“, вчера беше промовиран во Скопје. Едукативниот пакет се состои од три...

Онлајн дебата за младите и климата: Малите чекори водат до големи и важни промени

Зошто е важно да се намали влијанието на климатските промени од аспект на младите и како нашата држава се справува со климатските промени, но и што треба да преземат властите и граѓаните за да го ублажат влијанието од климатските промени, зборуваа учесниците на онлајн дебатата на тема „Глобалното затоплување повикува на акција, како да се справат младите со иднината?“...

Нуредини: Го ставивме Студенчишко Блато под привремена заштита до неговото прогласување за парк на природата

Додека трае постапката за прогласување на локалитетот Студенчишко Блато за заштитено подрачје во категоријата парк на природата, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, согласно Законот за заштита на природата, донесе Решение за привремена заштита на Студенчишко Блато (Стр. 34-35). Привремената заштита на подрачјето ќе се применува до денот на влегувањето во сила на Законот со кој ќе...

МЖСПП: Стартува проектот на ООН за зачувување на планинските еко-системи

Денеска официјално стартуваше новиот ГЕФ/УНЕП проект: „Промовирање на одржливо управување со земјиштето, преку зајакнување на правната и институционална рамка, градење на капацитетите и реставрација на најранливите планински предели”. „Проектот е дизајниран за остварување на глобалните цели за одржлив развој, да ни помогне во заложбите за имплементација на Декларацијата од Софија и Агендата за зелен договор за Западен Балкан, а со...

МЖСПП ги промовира Националните црвени листи на габи и цицачи и Каталогот на типови живеалишта

Министерството за животна средина и просторно плaнирање (МЖСПП) ги промовира Националните Црвени листи за габи и за пет селектирани видови на цицачи и Каталогот на типови живеалишта од европско значење, подготвени со поддршка на Европската банка за обнова и развој и IUCN Канцеларија за Источна Европа и Централна Азија (ECARO), како и на научни институции и национални експерти, соопштија...

Министерството за животна средина ќе додели средства на 108 граѓански организации за финансирање проекти

На конкурсот за доделување на средства според Програмата за инвестиции во животна средина за 2021, пристигнати се 335 апликации за финансирање на проекти од граѓански здруженија, а од нив успешни се 108, информира Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). По сомнежот за можен судир на интереси со една од избраните граѓански организации, МЖСПП ја задолжи комисијата за...

Нуредини: Граѓаните да разговараат за незадоволството од малите хидроелектрани со градоначалниците

Како да се решат сè погласните реакции на граѓаните против изградбата на малите хидроцентрали, беше прашан при денешниот престој во Штип, министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини. Граѓаните на Кочани се противат на изградбата на мала хидроцентрала во близина на Браната Гратче и најавија локален референдум. „Ги слушаме граѓаните, но мораме да ги почитуваме договорите потпишани во...

Граѓанските еко-здруженија бараат средба со премиерот Заев: Бараат повисоко ниво на заштита за Водно

Граѓанските здруженија „Го Сакам Водно“ и „О2 Иницијатива“ заедно со претставници од Шумарскиот факултет, МЗШВ, УХМР, ЦУК, Агенција за планирање на просторот бараат средба со премиерот Зоран Заев. Причината за средбата, како што велат, е тоа што и покрај гласноста и противењето на научната и експертска јавност во тек на јавните расправи, дебати, технички координативни средби при МЖСПП, прес-конференции,...

МЖСПП: Престануваат да важат вонредните мерки поради загадениот воздух во Битола

Прекинат е прагот на алармирање во Битола, со што престануваат да важат препораките и мерките поради загадениот воздух во Битола, кои стапија на сила пред два дена, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). „Согласно податоците од ДАМСКAВ на ден 21.02.2021, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 163 mg/m3, и епизодата од два...

Кочанските екологисти спасот од мини хидроцентралата го гледаат во Јавното обвинителство

Граѓанската иницијатива „Кочани сака чист воздух, вода и почва“ ќе се обрати до Основното јавно обвинителство, од каде ќе бара преиспитување на целата документација за мини хидроцентралата на Мала река кај Кочани. Преку овој потег, граѓанските активисти очекуваат Обвинителството да наложи привремен прекин на работите на мини хидроцентралата со барање да се организира јавна расправа, каде граѓаните би го...

Нов протест на жителите на Турско Рударе против изградбата на мини хидроцентрала

Тричасовен протест на патот што води кон локацијата каде се уредува теренот за мини хидроцентрала претпладнево одржаа жителите на пробиштипското село Турско Рударе. Ова е нивен втор протест откако започнаа работите за поставување на инсталацијата, која според нив, го загрозува системот за водоснабдување и наводнување и ѝ нанесува штета на животната средина. Насобраните жители изутрината ги пропуштиле работниците кои работат...

Владата го прогласи Осогово за заштитен предел, донесени се одлуки за постапки за Водно, Студенчишко Блато и Охридско Eзеро

Владата на Р.С.Македонија донесе Одлука за прогласување на дел од Осоговските планини за заштитено подрачје во категорија V - заштитен предел, заради разновидноста и богатството на биодиверзитетот, геодиверзитетот, хидролошките карактеристики, пејзажните, пределните и други вредности, природни убавини, како и заради зачувување на специфичната интеракција на луѓето и природата, соопштија од кабинетот на министерот за животна средина и просторно планирање,...

МЖСПП ќе формира центар за згрижување на повредени и запленети диви животни

Со цел да се спречи нелегалната меѓународна трговија со диви животни и нивни делови во земјава, Министерството за животна средина и просторно планирање, МЖСПП, најавува почеток на активности за изработка на студија за изводливост за воспоставување на центар за згрижување на повредени и запленети диви животни. Тоа е во рамките на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија...

Постигнат договор за издавање на градежната дозвола од општина Гостивар за санација на Русино

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, денеска ги прими на консултативна средба претставниците на граѓанската иницијатива „Стоп Русино“ и градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари. При тоа, на средбата присуствувале и претставници од Швајцарскиот секретаријат за економски прашања и од проектот за воспоставување на Интегриран регионален систем за управување со отпад во Полошкиот регион. На средбата присутните, изразиле...

Денот без автомобили го одбележуваме симболично, стапката на моторизација незапирливо расте (инфографик)

Светскиот ден без автомобили, 22 Септември, и годинава со симболични настани се одбележува од страна на државните институции и општините низ земјава. Функционерите по правило токму денешниот ден го користат за фотографирање како се движат пешки до работа или како возат велосипеди. Сепак, официјалните статистички податоци покажуваат дека стапката на моторизација на населението во земјава незапирливо расте од година...

Се донесоа последните нужни законски измени за решавање на бездржавјанството

Собранието вчера ги донесе измените на законот за престојувалиште и живеалиште и на законот за лична карта, кои беа последниот нужен чекор за решавање на бездржавјанството. Во рамки на 125....