fbpx
Таг: МЦЕО

таг: МЦЕО

Владата прави реформски промашувања наместо да спроведува итни реформи

Владата нема реформски капацитет, а Македонија се движи во погрешна насока затоа што има предоминантна извршна власт, која влијае на судството и на собранието, е заклучокот од дебатата „Итните реформски промашувања“, организирана од Фондацијата „Отворено општество“ – Македонија (ФООМ) и од Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО). Бојан Маричиќ од МЦЕО вели дека по изборите реформската агенда не треба да...

Ермира Мехмети: Да бев Груевски, по ваков извештај ќе си поднесев оставка

Препораката на Европската комисија е замрзната, а извештајот покажува назадување во клучните реформи и со најнедипломатски јазик ги нотира слабостите на државата, се заклучоците од дебатата „Има ли излез од безизлезот“, организирана од Фондацијата „Отворено општество“ – Македонија (ФООМ) и од Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО). Бојан Маричиќ од МЦЕО смета дека овој извештај е најкритичкиот што Македонија го добила...

Дебата „Има ли излез од безизлезот“ во 14 часот во „Холидеј ин“

„Има ли излез од безизлезот“, политичката криза и извештајот за напредокот на Европската комисија за 2015 година се тема на дебатата што ќе се одржи денеска во 14 часот во хотелот „Холидеј ин“ во организација на фондацијата „Отворено општество“ – Македонија (ФООМ) и Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО). „Повод за оваа дебата е објавувањето на компаративната анализа на извештаите...

Промовирана апликацијата „пикодемократија“ за мини-референдум

Фондацијата „Метаморфозис“, заедно со Македонски центар за европско образование (МЦЕО) и „Реактор“, денеска ја промовираше новата мобилна апликација „пикодемократија“ (picodemocracy), преку која сите заинтересирани можат да поставуваат прашања или мини-референдуми на кои граѓаните ќе одговараат анонимно. - На граѓаните треба да им се овозможи да го дадат своето мислење за сè што ги засега, за да можат да учествуваат во...

В петок финална конференција на проектот НЕАП

Завршната конференција на проектот „Мрежа од граѓански организации за ефикасно активно учество“, ќе се одржи в петок, во хотел „Арка“ во Скопје, со почеток во 9.30 часот. Проектот се спроведува од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, во партнерство со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), а е финансиран со помош од Европската унија, преку програмата „Поддршка за зајакнување, одржливост...

МЦЕО: Дали во Македонија владее атмосфера на страв и на конспирации?

Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО) „Еврометар“, во своето последно истражување објавува податоци за тоа колкава е атмосферата на страв и на конспирации во Македонија. Анкетите се правени со директни прашања, како, на пример, „Дали македонските граѓани слободно го кажуваат своето мислење?“, и индиректни прашања „Македонската влада има податоци за тоа како гласал секој граѓанин“, „Спонтани протести не постојат, туку...

Од почетокот на воената агресија во Украина загинале 234 деца

Вкупно 234 деца се убиени, а над 433 повредени во Украина од почетокот на руската инвазија, јавува украинската новинска агенција „Укринформ“ повикувајќи се на изјава на украинското Јавно обвинителство. „До...