fbpx
Таг: мониторинг станици

таг: мониторинг станици

Четврти месец сајтот за аерозагадување не функционира комплетно оти министерството ја менува серверската опрема

Веб-страницата воопшто не се отвора или кога ќе стане достапна, не може да се пристапи до месечните извештаи кои ги прикажуваат податоците за мерењето на квалитетот на воздухот во земјава. На овој начин веќе четврти месец функционира веб страницата air.moepp.gov.mk, преку која Министерството за животна средина и просторно планирање треба да ги објавува податоците од мерните станици за аерозагадувањето...

Немаме целосен увид во аерозагадувањето поради старите сервери на министерството

Министерството за животна средина ги следи податоците од мерните станици за мониторинг на загадувањето на воздухот и препорачува мерки, иако граѓаните деновиве немаат целосен увид во моменталната состојба преку веб страницата air.moepp.gov.mk, информираше денеска министерот Насер Нуредини. Причина за тоа се застарените сервери на министерството, кои во моментов се менуваат, а не опремата во мониторинг станиците, за која минитстерот вели...

Загадениот воздух ги завладеа градовите, високи концентрации на ПМ-10 во целата земја

Магла и лош, остар мирис во воздухот што ги дразни дишните патишта и тера на кашлање веќе е реалност во која живеат македонските граѓани. Високите концентрации на ПМ-10 и 2,5 честичките во воздухот се регистрирани и во извештајот за квалитетот на воздухот за изминатата недела кога мерните станици на Државниот автоматски систем за квалитет на амбиентен воздух покажуваат надминување...

Охрид и Штип годинава ќе добијат мерни станици од Државниот мониторинг за следење на квалитетот на воздухот

Охрид и Штип годинава ќе добијат мерни станици за следење на квалитетот на воздухот, со што овие градови ќе станат дел од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиентен воздух (ДАМСКАВ). Тие се меѓу десетината поголеми градови за кои сè уште нема официјални податоци каков е квалитетот на воздухот што го дишат граѓаните. Во моментов Државниот автоматски мониторинг...

Без повеќе мерни станици нема ефикасни мерки против загадувањето на воздухот

Да се зголеми бројот на мониторинг станици за мерење на квалитетот на воздухот кои ќе помогнат да се лоцираат загадувачите, апелираат граѓанските активисти во очи на сезоната на високи вредности на ПМ 2,5 и ПМ 10 честички. Квалитетот на воздухот што го дишиме може да се подобри ако се направи хипер-мрежа на мерни места, кои ќе ни дадат точни...

Лабораторијата за животна средина добива уред за мерење на загадување на воздухот од стационарни извори

Министерството за животна средина и просторно планирање склучи договор со две компании од Скопје за набавка на мерни инструменти за Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиентен воздух (ДАМСКАВ) и за Централната лабораторија за животна средина која набавува преносен анализатор за мерење на концентрација на емисии на гасови од стационарни извори на загадување. Новиот уред на лабораторијата, според...

Министерството за животна средина набавува мониторинг станици за следење на квалитетот на воздухот во Прилеп и Берово

Две нови мониторинг станици за следење на квалитетот на воздухот ќе се постават во Прилеп и Берово. Министерството за животна средина распиша јавна набавка со која бара да купи автоматска станица со вклучена обука со која ќе го надогради Државниот мониторинг систем за следење на квалитетот на амбиенталниот воздух. Во овие градови досега не се мереше загадувањето на воздухот,...

Апелација досуди условна казна за Мијалков за случајот „Плацевите на Водно“

Апелацискиот суд од Скопје со донесената пресуда ја замени затворската казна за ексдиректорот на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) Сашо Мијалков со условна осуда, додека ја зголеми затворската...