fbpx
Таг: мобилна телефонија

таг: мобилна телефонија

Злоупотреба на лични податоци на претплатниците на мобилна телефонија преку маркетинг кампањи

Празниците се секогаш можност за фирмите кои се занимаваат со продажба да организираат различни маркетинг кампањи за да ги промовираат своите производи. За таа цел, често се случува да се јават „по случаен избор“ на идни муштерии нудејќи вредносни ваучери и примамливи попусти. Но, не е јасно како ги пронаоѓаат приватните броеви на претплатниците на мобилна телефонија. Лицата кои го...

Пораст на бројот на претплатници на фиксна и мобилна телефонија во земјава

Пораст на бројот на претплатници на фиксни телефонски линии, на мобилната телефонија и на широкопојасен интернет имало во третиот квартал од 2020 година, откриваат новите податоци на Агенцијата за електронски комуникации. Вкупниот број на фиксни линии во третиот квартал од минатата година изнесувал 408.618, што е зголемување за 1,21 отсто во споредба со вториот квартал од 2020 година. Споредено со...

Пад на бројот на претплатници во мобилната телефонија, пораст во фиксната

Пораст на бројот на фиксни телефонски линии, а намалување на бројот на активни претплатници во мобилната телефонија, открива новиот извештај на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) за развојот на пазарот во вториот квартал од 2020 година. Вкупниот број на фиксни линии во овој период изнесувал 403.715, што е зголемување од 3,75 отсто во однос на вториот квартал од 2019 година...

АЕК: Пад на претплатниците на мобилната, зголемување кај фиксната телефонија

Зголемен интерес кај граѓаните за фиксна телефонија или пак поголема продажба на пакетите на операторите за интернет и фиксна телефонија на една сметка? Невообичаен пресврт има на пазарот на електронски комуникации во земјава, каде што во изминатиов период има тренд на пораст на бројот на корисници на фиксна телефонија, а истовремено намалување на бројот на активни претплатници на мобилна...

Дезинформации дека птици „умираат од 5Г“ во град во кој оваа мрежа не е поставена

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борба против дезинформациите во регионот, односно од БиХ на север, до...

5Г повеќе не е „ин“ дезинформација, сега и 3Г и 4Г „убиваат“

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борбата против дезинформациите во регионот, односно од Хрватска на север, до...

Паднаа цените на роамингот во Западен Балкан – наскоро и со ЕУ

klupa sonce senka mobilen lugje zheni
Покрај тоа што од денеска драстично паднаа цените на роaмингот помеѓу земјите од Западен Балкан, на пат е и договор со Европската унија за намалување на овие цени за граѓаните од земјите од регионот, соопшти денеска Регионалниот совет за соработка (РСС) кој посредуваше во постигнување на договорот. Во просек, цените за повик се намалени за 65 отсто додека цените за...

АЕК решавала 918 приговори за висина на сметки и квалитет на услуги

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) од јануари до декември изминатата година решавала 918 спорови, кои генерално се однесувале на висината на сметките и на квалитетот на услугите. Најмногу спорови, односно 20,2 проценти, се однесуваат за говор во мобилната телефонија, по што следат 18,1 процент за мобилен интернет, 6,4 процент за дигитална телевизија, 5,5 проценти за говор во роаминг, 5,3 проценти...

Зголемени цените за разговор на мобилен и за мобилен интернет, се бара трет оператор

Просечната цена за една минута разговор на мобилен телефон е зголемена за повеќе од 15 проценти, а мобилниот интернет поскапува приближно за 20 отсто, информираа од Агенцијата за електронски комуникации. Како причина за поскапувањето се наведуваат промените на пазарот на мобилната телефонија, откако се споија „Македонски телеком“ и „Т-Мобиле“, како и „Оне“ и „Вип“, кои по преземањето и на кабелскиот оепратор „Близу“ настапуваат како...

Посебна комисија ќе одлучува дали ќе се повлече учебникот по социологија за втора година

Министерството за образование и наука информира дека е формирана Комисија за давање предлог за повлекување од употреба на одобрен учебник - учебникот Социологија за втора година, гимназиско образование. Во...