fbpx
Таг: младите можат

таг: младите можат

Успешно одржан хакатонот #РешиПроблем на „Младите можат“

Пет тимови составени од млади луѓе од целата држава имаа за задача да оформат решение со коешто ќе решат проблем од нивната заедница во рамки на хакатонот #РешиПроблем 2023 што го организира Здружението на граѓани „Младите можат“. Од сите решенија биле одбрани две, што добија поддршка од по 60.000 денари за имплементација на решенијата, но и менторска поддршка за целосниот...

Онлајн анкета и анализа на „Младите можат“ за несовесно однесување на наставници кон ученици

„Младите можат“ и ЛЕАД анкетирале 49 ученици на тема „#КажиСи - Утврдување на деградирачко, дискриминирачко и несовесно однесување на наставници кон ученици во образовниот процес“. Како што соопштуваат од „Младите можат“, анкетата ги сумира добиените одговори од учениците од спроведен прашалник во месец септември и ги претставува добиените одговори од Државниот просветен инспекторат на барањето за пристап до информации...

„Social Day“: Младите имаа можност да работат на различни позиции на еден ден

Вчера по вторпат во земјава се реализираше настанот „Social Day“, ден кога младите луѓе заменуваат еден ден на училиште за работа која тие ја бираат, односно донираат дел од своето време и својата дневница за младински проекти. Организатор на настанот е Здружението на граѓани „Младите можат“. На годинешниот „Social Day“ 90 средношколци беа дел од општествената промена и активистичко движење,...

Сè повеќе млади активно волонтираат, расте нивната вклученост во општествените процеси

До крајот на 2021 година, на територијата на Република Северна Македонија активно дејствувале 33 клубови за млади од Црвениот Крст на РСМ, чиј вкупен број е 1.910 млади волонтери. Црвениот крст на Република Северна Македонија како една од стратешките организации за активно ширење на мисијата за волонтирање на младите, ги организира Клубовите за млади, во кои во моментов има вкупно...

Анализи на „Младите можат“: Менталното здравје е табу-тема, кариерното советување на младите подзаборавено

Институцијата училиштен психолог сè уште се однесува само како коректив каде се испраќаат ученици кои имаат намалено поведение, слаби оцени или учествуваат во физичка расправија. Ова е една од причините зошто 60 отсто од средношколците на темата ментално здравје се информираат преку социјалните мрежи, додека само 9 отсто од нив тоа го прават преку училиштата, гласат заклучоците од Анализата...

Онлајн дебата: Менталното здравје кај младите по Ковид пандемијата

Како пандемијата влијаеше врз менталното здравје кај младите со оглед на големите промени низ кои тие поминаа? Колку и на кој начин онлајн наставата и социјалната изолација изминативе две години се одразија врз менталната добросостојба кај учениците и студентите? Како најдобро младите да се справат со предизвиците по нивното ментално здравје после овие промени - што треба да преземат...

Промовиран документ со предлози за подобрување на менталното здравје кај младите

Денеска се одржа завршниот настан за презентирање на документот за јавна политика „Ментално здравје – сега е моментот“, информираат од тимот на Младите можат. На настанот се водеше дискусија помеѓу психолог м-р Тиана Ивановска, наставник д-р Фанче Јошевска и Ева Цветковска - претседателка на УСС на УКИМ на теми кои се опфатени во документот за јавна политика, како и предлози...

Студенти на УКИМ преку кратки едукативни видеа ќе им помагаат на учениците при совладување на наставната материја

Студентите при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје со иницијативата „Cognitionis“ што ја спроведуваат преку Универзитетско студентско собрание, во поддршка на Агенцијата за млади и спорт и асоцијацијата „Младите Можат“ ќе снимаат кратки и интерактивни видеа со цел да им помогнат на учениците од средно и основно училиште полесно и на поинтересен начин да ја совладаат наставната материја. Станува...

„Младите можат“: Повик за волонтирање, активизам и едукација за менталното здравје

Граѓанската организација за млади, „Младите можат“ отвори повик за членство преку аплицирање за јунироската едукативна програма за волонтерство и активизам како и за програмата за врсничка едукација за менталното здравје. Се работи за две различни програми, од кои првата, за волонтерство и активизам се расчленува на три различни обуки. Дел од јуниорската програма за волонтирање и активизам се младите кои...

Јавна расправа: Општините ветуваат формирање на локалните младински совети

Новите градоначалници од скопските општини ветуваат формирање на локалните младински совети, коишто со новиот Закон за младинско учество и младински политики ќе треба да ги формираат на локално ниво. Здружението „Младите можат“ вчера ја организираа јавната расправа за имплементацијата на овој закон, на која што учествуваа градоначалникот на Аеродром Тимчо Муцунски, градоначалникот на Гази Баба Бобан Стефковски и претставникот...

Младите на Social Day собраа фонд од 95.000 денари, следи реализација на три проекти

Средношколците и студентите од прва година на факултетите на првиот Social Day што се одржа во Македонија успеаја да соберат 95.000 денари во младинскиот фонд, којшто ќе биде искористен за реализација на три младински проекти во следните три месеци. На Social Day, којшто се одржа на 10 ноември годинава, 80 млади работеа на работни позиции во 30 различни компании...

„Младите можат“ успешно го одбележаа првиот Social Day во земјава

Во организација на здружението на граѓани „Младите можат“, вчера за прв пат во земјава се одбележа Social Day. Имено, станува зрбор за проект поттикнат од концептуалната замисла на остантите европски земји кои секоја година го одбележуваат овој ден нарекувајќи го и Solidarity Action Day. Вообичаено истиот се одвива во октомври, а оваа година тој за прв пат беше дел од...

Анкета на „Младите можат“: Загадувањето најголем проблем за младите од Аеродром, Карпош и Ѓорче Петров

Скоро половината од младите испитаници на анкетата која ја спроведе граѓанската организација „Младите можат“ одговориле дека се делумно задоволни од животот во општините Аеродром, Карпош и Ѓорче Петров. Од 2 до 11 проценти се изјасниле дека воопшто не се задоволни. Истражувањето било спроведено во ноември и декември 2020 година, со лица од 15 до 29 години, во трите општини. „Генерално,...

„Час за час“ нова дигитална платформа за поврзување на заедницата

„Час за час“ е онлајн платформа за поврзување на заедницата која е имплементирана од Здружението на граѓани „Младите можат“. Концептот на „Временска банка“ е начин на трошење на еден час време за да му помогнете на некој друг преку вештините што вие ги поседувате и на тој начин да си овозможите себеси да заработите кредит од еден час за...

Нова дигитална платформа „Час за час“: Плати за извршена услуга со време, наместо со пари

Здружението на граѓани „Младите можат“, преку „креатонот“ на Фондот за иновација и технолошки развој, изработи нова дигитална платформа која што ќе им помогне на граѓаните меѓусебно да ги споделуваат работите што уживаат да ги прават, притоа користејќи го времето, наместо пари, како ресурс. „Трошите еден час време за да му помогнете или да споделите знаење со некој друг преку вештините...

Секој трет средношколец бил кај школскиот психолог поради недисциплина

„32,9 проценти од средношколците од Скопје, го посетиле или биле пратени кај училишниот психолог заради недисциплинираност, а 15 проценти заради голем број на изостаноци“, велат податоците произлезени од истражувањето „Перцепции за менталното здравје помеѓу средношколците во Скопје“ кое Здружението на граѓани „Младите можат“ го спроведе годинава. Токму овие податоци беа инспирација за панел дискусијата „Ќе те пратам кај психологот! –...

Најталентираните млади пијанисти ќе настапат на Денот на пијаното во КИЦ

На 25 и на 29 март, по седми пат ќе биде одбележан Денот на пијаното (Piano Day) во салон 19:19 во Културниот информативен центар (KИЦ). Овој ден ќе биде...