fbpx
Таг: младински организации

таг: младински организации

Со проектот „Заедници инклузивни за млади“ ќе се унапредува младинската инклузија

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) денес ги презентираше целите на остварување на најновиот проект „Заедници инклузивни за млади“ што го имплементира заедно со Фондација за локален развој на заедницата – Штип, СФЕРА Интернешнал – Битола и Youth Empowerment Platform – Гостивар. Главната цел на проектот е, како што велат авторите, да го подобри локалното владеење преку зголемена инклузивност на локалните процеси...

Младинските организации се сретнаа со градоначалникот Шилегов

На иницијатива на Град Скопје, Националниот младински совет на Македонија денеска одржа консултатитвна средба за приоритетите и потребите на младите од главниот град. На средбата во канцелариите на „МладиХаб“ присуствуваа претставници од неколку младински организации кои пред градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов ги истакнаа своите мислења за градските младински политики, но и укажаа каде градот може и треба да...

Објавени номинациите за наградите за младинско учество на Националниот младински совет

НМСМ награди
Започна процесот на гласање за Наградата за младинско учество, која Националниот младински совет на Македонија ја доделува во рамки на проектот за граѓанско учество. Публиката може да гласа во три категории – индивидуална, категорија за неформални групи на млади и категорија за младински организации и мрежи на младински организации. Во секоја од овие категории ќе бидат доделени по две награди...

Младите согласни дека недостасува енергијата на дружбите во живо преку Еразмус+ размените

Пандемијата ги затвори границите, а со тоа се одложија и патувањата на младите коишто со Еразмус+ размените имаа можност да патуваат во странство. Младинските организации беа принудени работата да ја извршуваат од дома, а голем дел од активностите, особено интернационалните ги одложија на неодреден временски период. Иако работните задачи добија нов облик, младите се согласни дека недостига блискоста на...

Финансирањето во време на пандемија е најголемиот предизвик за младинските организации од Балканот

Група претставници на младински организации од Балканот учествуваа на вториот по ред настан од серијалот „Кога младите го спасуваат светот“ кој го организира мисијата на ОБСЕ во Србија со Младинската мрежа на Југоисточна Европа. Педесетина учесници на онлајн конференција го споделија своето искуство за тоа со какви проблеми се соочуваат младите и младинските организации во текот на пандемијата, но и...

Утре тематска владина седница посветена на младинските политики

Владата утре ќе одржи 59. седница која ќе биде тематска, односно посветена на младински политики кои Владата ги имплементира и ќе ги имплементира во иднина. „На оваа седница и претходеа серија на отворени координативни средби, организирани и координирани од страна на Агенцијата за млади и спорт (АМС) и Владата, кои преку средбите и широка јавна расправа, отворија простор за предлог-политики...

Проект за развојот на идните младински политики

Тридневна национална работилница од проектот „Развој на политика за младинска работа“, во организација на Коалиција на младински организации „Сега“, се одржува во Струга. - Преку признавањето на младинската работа, во Македонија значително ќе се придонесе за развојот на идните младински политики. Препораките ќе бидат содржани во „бела книга“ за признавање на младинската работа, која ќе биде доставена до релевантните национални институции...

Лидерот на бугарската „Преродба“ бркаше новинари од прес-конференција и медиуми нарече „странски агенти“

Три дена по парламентарните избори, на првата прес-конференција по гласањето, Костадин Костадинов, претседателот на проруската политичка партија „В'зраждане“ (Преродба), инаку нарекуван и „бугарскиот Копејкин“, почна со расправија и обиди...