fbpx
Таг: младинска невработеност

таг: младинска невработеност

2022 година за младите од земјава: Невработеност, миграција, нарушено ментално здравје и заборавени од институциите

Младите во Северна Македонија и во текот на 2022 година се соочија со низа проблеми кои директно се одразуваат на нивниот живот. Тие во вокабуларот на политичарите се врвен приоритет, но во пракса властите не прават доволно за нивната иднина. Во продолжение Порталб.мк ви нуди еден преглед на тоа што ја одбележа 2022 година во однос на младите. Висока стапка на...

ДЗС: Стапката на невработеност во земјава се намали на 14,3 отсто

Стапката на невработеност продолжи да се намалува од почетокот на годинава, и покрај фактот што Македонија се наоѓа во економско-енергетска криза. Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2022 година имало 115.266 лица што биле невработени, односно стапката на невработеност изнесувала 14,3 отсто. Статистичките податоци покажуваат дека активното население во Република Северна Македонија изнесува 808.328 лица,...

Дебата на ИДУЕП: Се подготвува законска можност за работа од далечина

Во последниот период сè погласно се говори за нов Закон за работни односи, од кој, со воведувањето на можноста за работа од дома и работа од далечина, токму младите со стекнати дигитални вештини и знаења ќе го имаат најголемиот бенефит, истакна министерката за труд и социјална политика Јована Тренчевска на втората јавна дебата посветена на подигање на јавната свест...

Презентирана Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија

Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија беше претставена и промовирана денеска од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Како што соопштија од организацијата, преку студијата се изврши мапирање на социјалните претпријатија во земјава со посебен фокус на младите, а како комплементарен продукт на студијата беше претставен и регистарот за социјални претпријатија, прв од ваков вид...

„Шорткат“ на Фестивалот на инклузијата во Скопје

Во понеделникот во Скопје се одржа фестивал на инклузија, каде граѓаните имаа можност да се запознаат со креативноста на лицата со попреченост. Нашите впечатоци од фестивалот ги пренесуваме во новото издание на вестите за млади „Шорткат“. Во новата епизода на „Шорткат“ информираме и за невработеноста која останува главен проблем за младите, за можноста за враќање на онлајн наставата, како и...

Невработеноста е главен проблем на младите во земјава, алармира и Европската Комисија [инфографик]

Невработеноста кај младите останува проблем во чија насока Северна Македонија мора да работи напорно. Ова беше констатирано во последниот Извештај за 2022 година за напредокот на Северна Македонија на нејзиниот евроинтегративен пат. Младите и задоволувањето на нивните потреби останува предизвик кој мора да се адресира и реши. Извештајот ги истакнува недостатоците на кои земјата треба да работи, како и...

Отворен повикот за социјално претприемништво за младинско вработување

Во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) отвори повик за финансиска поддршка на социјални претпријатија, кој има за цел да го зголеми квалитетот на младите лица во земјава преку нивно активирање во инклузивни социјални услуги, развој на иновативни технологии за инклузија на млади лица од ранливи категории и да поттикне економско...

МОТ: Пандемијата и кризата се главни предизвици за спроведување на Гаранцијата за млади

Во 2020 година, 34,2 отсто од 20.000 невработени млади во Северна Македонија кои се регистрирале за мерката „Гаранција за млади“ добиле понуда за работа во рок од четири месеци, но оваа бројка минатата 2021 година значително се намалила, па така за мерката се регистрирале 18.000 лица, додека бројот на оние кои добиле понуда за работа се намалил за 43,7...

Младите бараат флексибилно работно време, можност за онлајн работа и повисоки плати

Поддршка од државата за обуки и развој на вештини на младите, развој на образовен систем кој ќе продуцира кадри според потребите на пазарот, повеќе пракса отколку теоретска настава, како и поттик за развој на поширок спектар професии со кои вработувањето ќе биде загарантирано, се дел од решенијата за тоа како професиите на инидната да се прилагодат и да бидат...

ХЕРА: Не само што не се намалува, туку невработеноста на Ромките постојано се зголемува

По направената анализа и мониторинг на вработеноста на Ромките во државните институции, со долгогодишни напори за подобрување на ситуацијата со невработеноста, поразително е да се каже дека истата во 2020 процентуално се зголемила за 57 отсто во однос на 2019 година, велат од Групата за застапување за еднкави можности при вработување што го спроведува истражувањето за вработеноста на Ромките...

Нова епизода на „Шорткат“ – како младите да стигнат до успешна бизнис приказна?

Нови интересни содржини и актуелни теми ви носиме во новото издание на емисијата за млади „Шорткат“. https://youtu.be/4cJ1_EqK6w4 Во фокус на новата епизода ја имаме успешната бизнис приказна на Настасија и Михаела Штерјови, кои со парични субвенции од државата ја отвориле детската градинка „Малиот принц“. Тие зборуваат за нивниот пат до успехот и упатуваат порака до младите дека целта, упорноста и посветеноста...

Забрана за вршење на лекарска дејност за гинекологот Асани, бара Платформата за родова еднаквост

Платформата за родова еднаквост реагираше на пресудата на струшкиот Основен суд со која му се изрекува условна казна на гинекологот Мухамед Асани кој во периодот меѓу 2015 и 2020...