fbpx
Таг: МладиХаб

таг: МладиХаб

Националниот младински совет со повик за кариерно советување за млади

Поддршка на млади лица кои се во дилема за изборот на кариера, факултет, професија, но и за млади кои веќе имаат успешна кариера, а сакаат промена, ќе биде обезбедена преку програмата за кариерно советување во рамки на проектот „МладиХаб – надминување на нееднаквоста на младите“ на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Првата група која ќе биде опфатена преку оваа...

Ден на младите – британскиот амбасадор се сретна со младински организации и активисти

Денешниот ден, 12 август, во светот се одбележува како Меѓународен ден на младите. По тој повод, британскиот амбасадор во земјава, Метју Лосон, се сретна со претставници на младински организации, проектни имплементатори и активисти. Како што соопштија од Британската амбасада во Скопје, на средбата се разговарало за младинскиот ангажман, активизмот, дезинформациите, животната средина и одливот на мозоци. Дел од средбата беа и...

Отворен Младинскиот центар – МладиХаб во Битола

Денеска во Битола се отвори Младинскиот центар – МладиХаб, кој е предвиден да служи како простор за работа, вмрежување и организирање на активности што бесплатно ќе им стои на располагање на младите во регионот. Младинскиот центар се отвори во рамки на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“ финансиран од Британската амбасада во...

Отворена нова канцеларија на МладиХаб за младите во штипскиот регион

Во рамките на проектот „МладиХаб - градење на вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“, вчера со настан за вмрежување и концерт во живо се отвори нова канцеларија, а воедно првата регионална МладиХаб канцеларија во Штип. Новата канцеларија е сместена во просториите на НУ Центарот за култура „Ацо Шопов” и е предвидена да служи како простор за...

Отворен повик за млади и правни субјекти за учество на Регионален младински саем за вработување

Регионален младински саем за вработување ќе се одржи на 28 февруари во Скопје, за кој Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ги објави повиците за учество на млади лица и правни субјекти. Саемот е замислен како отворена платформа за градење вештини и компетенции за вработување на младите како и креирање на можности за нивно поврзување со работодавачите. Предвидено е да...

Започна програмата за кариерно советување на проектот „МладиХаб“

Вчера започнаа групните сесии со првата група на учесници кои се дел од програмата за кариерно советување во рамки на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите“. Како што информираат спроведувачите на проектот, програмата е наменета за млади лица со завршено средно образование и има за цел да им помогне да станат поконкурентни...

МладиХаб: До 8 октомври тече пријавувањето за учество во младинска акцелераторска програма

„МладиХаб - градење на вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“ го објави повикот до сите заинтересирани лица за учество во младинската акцелераторска програма, која што има за цел да го поттикне младинското претприемништво во државата и со тоа да помогне младите да станат поконкурентни на пазарот на трудот. Акцелераторската програма е наменета да им помогне на...

Младинските организации се сретнаа со градоначалникот Шилегов

На иницијатива на Град Скопје, Националниот младински совет на Македонија денеска одржа консултатитвна средба за приоритетите и потребите на младите од главниот град. На средбата во канцелариите на „МладиХаб“ присуствуваа претставници од неколку младински организации кои пред градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов ги истакнаа своите мислења за градските младински политики, но и укажаа каде градот може и треба да...

Националниот младински совет организира консултативна средба за потребите на младите во Скопје

НМСМ
Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) во соработка со Град Скопје утре ќе одржи консултативна средба за приоритетите и потребите на младите од Скопје. Како што информираат од НМСМ, средбата ќе се реализира во канцелариите на „МладиХаб“, на Рекорд, во центарот на Скопје, со почеток во 12:30 часот. На средбата ќе присуствуваат млади лица и претставници од различни младински организации, кои...

„МладиХаб“ ги повикува младите да аплицираат за бесплатно советување со психолог

„МладиХаб - градење на вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување на младите“ вчера го објави повикот до младите за учество во програма за ментално здравје, информираат од „МладиХаб“. Преку оваа програма за ментално здравје ќе се поддржат млади лица на возраст од 16 до 29 години. Предност ќе се даде на лица кои доаѓаат од рурални средини, млади...

Со проектот „МладиХаб“ до полесно вработување за младите

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на промоцијата на проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите“, кој по повод 12 август, Меѓународниот ден на младите, се одржа во неговиот кабинет. Тој посочи дека целта на проектот е да се поврзат работодавачи и млади лица кои се во потрага по можности за кариерен развој....

Преку платформата „CareerHub“ ќе се поврзуваат компаниите и младите што бараат работа

CareerHub MladiHub
Започна со фунцкионирање новата платформа „CareerHub“ која служи за поврзување на младите лица со компаниите или институциите кои нудат некаков ангажман. Платформата е изработена во рамки на проектот „МладиХаб – Дигитална младина“, финансиран од Британската амбасада, а имплементиран од страна на Националниот младински совет на Македонија во партнерство со МАСИТ. „CareerHub“ e македонска платформа чија функција е да ги поврзува...

Младите ќе можат да се стекнат со дигитални вештини преку платформата „МладиХаб“

Во канцеларијата на претседателот Стево Пендаровски во центарот на Скопје, се отвори простор „МладиХаб“, која претставува платформа за дигитални вештини на младите лица овозможувајќи им да одговорат на потребите за дигитализација на економијата и јавните услуги. Младите од 14 до 29 години овде ќе можат да се стекнат со дигитални вештини во замена за општокорисна работа. Во зависност од вештините,...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...