fbpx
Таг: митови

таг: митови

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и заблуди за сајбер хигиена

Како што животите на луѓето стануваат сè повеќе испреплетени со дигиталниот свет, разбирањето на она што треба, а што не треба да се прави при движењето низ овој комплексен онлајн пејзаж е поважно од кога било. Сепак, темата „сајбер хигиена“ – основните практики и навики што го одржуваат нашиот дигитален живот безбеден, е преполна со митови и заблуди кои...

Митови за сајбер хигиена и заштита на приватноста онлајн во новата епизода на „Шорткат“

Темата „сајбер хигиена“ е преполна со митови и заблуди што може да нè направат ранливи на онлајн заканите. Во новата епизода на Шорткат разоткриваме дел од вообичаените митови на оваа тема и ги одвојуваме фактите од фикцијата. Носиме и низа вести за студентите –за дезинформирањето околу греењето во студентскиот дом „Стив Наумов“, за новоизбраната студентска правобранителка на УКИМ, а ќе...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови за родов идентитет и родова еднаквост

Во општество како македонското кое се развива во однос на општествената и колективна свест и разбирања, разговорите околу родовиот идентитет и родовата еднаквост – теми кои до неодамна беа оставани во сенка, сега добиваат значително внимание. Како што дискусиите стануваат поинтензивни, од клучно значење е да се разгледаат заблудите кои често ги замаглуваат овие сложени и нијансирани теми. Лавина реакции...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Најчестите митови и дезинформации за лицата со попреченост

Лицата со попреченост постојано се среќаваат со стереотипи, митови и стигма во општеството, што пак претставува бариера за остварување на нивните човекови права. Бариерите со кои тие се соочуваат неретко започнуваат со ставовите и претпоставките на лицата без попреченост, кои пак најчесто се поттикнати поради дезинформации, предрасуди, недоразбирања и недоволно познавање на тоа како е да се живее со...

Шорткат: Кои се најчестите митови и дезинформации за лицата со попреченост?

Во новата епизода на емисијата „Шорткат“ што ќе се емитува вечерва претставуваме некои од најраспространетите митови и дезинформации за лицата со попреченост. Митовите ги коментираат и објаснуваат Беира Салифоска – дипломиран специјален едукатор и рехабилитатор и лице со оштетен вид, Елена Кочовска од ПОЛИО ПЛУС – Движењето против хендикеп и Томица Стојановски од Националниот сојуз на глуви и наглуви...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Најраспространетите митови и дезинформации за војната во Украина

Денеска навршува една година од руската агресија врз Украна. На 24 февруари минатата година, Руската Федерација во 5 часот наутро по локално време ја започна воената инвазија на соседна Украина. Земјата беше нападната од повеќе правци, а експлозии имаше во повеќе градови, вклучувајќи го и главниот град Киев. Војната во Украина, покрај тоа што предизвика големи страдања, воени и цивилни...

Во новата епизода на „Шорткат“ ги разоткриваме дезинформациите околу војната во Украина

Најраспространетите митови и дезинформации што изминатава година ја следеа руската агресија врз Украина се главна тема во новата епизода од „Зошто (не) е така“, а од која дел ќе емитуваме во вечерашното, 74-то по ред издание на вестите за млади „Шорткат“. За митовите и дезинформациите за војната во Украина зборуваат новинарки и познавачи на темата. Во новата епизода на „Шорткат“...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови за потрошувачка на електрична енергија

Штедењето на електрична енергија е добро за околината, но и за џебот на граѓаните, а особено во услови на енергетска и финансиска криза кога секој заштеден киловатчас е значаен. Не секој човек размислува за придобивките од енергетската ефикасност, што води кон тоа луѓето да не се добро информирани кога во прашање е потрошувачката на струја. Изминативе години се појавија бројни...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и дезинформации за сеопфатно сексуално образование

Сексуалното образование во училиштата е една од најдискутираните теми во земјава, каде до неодамна и самиот збор „секс“ се сметаше за табу. Адолесценцијата е период од животот во кој лицата претрпуваат големи физички, психолошки, емоционални и промени на личноста, што пак бара во овој период да бидат насочени и да им се помогне да ги разберат промените што ги...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови околу развојот на вештачката интелигенција

Зголемениот интерес и возбудата околу развојот на вештачката интелигенција (ВИ) изминативе децении создаде многу митови, шпекулации и неосновани тврдења, кои, воглавно, создаваат страв и сомнеж околу иднината на оваа технологија. Поради популаризирањето на оваа тематика во научно-фантастичната литература и уметноста, за едни, „семоќната“ вештачка интелигенција ќе го заземе светот и ќе го пороби човештвото, а за други - не...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје

Темата ментално здравје стана особено актуелна помеѓу младите по Ковид-пандемијата, кога начинот на кој дотогаш се функционираше и учеше се промени, што пак предизвика нарушување на менталната благосостојба речиси кај сите. Онлајн наставата и социјалната изолација влијаеја кај повеќето ученици и студенти, па сега психолозите имаат „полни раце“ работа. Но, посетата на психолог отсекогаш била пропратена со одредени митови...

Онлајн дебата за митовите за вештачката интелигенција и придобивките од неа

Митовите за вештачката интелигенција, предизвиците што таа ги носи и придобивките од неа за поединците, бизнисите и институциите ќе бидат тема на панел-дискусија што ќе се одржи онлајн на 23 септември, од 10 до 11.30 часот. Настанот „Дијалози за Дигитална агенда: Сè што сакавте да знаете за вештачка интелигенција“, организиран со цел да се унапреди знаењето и да се подигне...

Стефан Димковски, кој го возел Палевски до Турција, доби кривична и 30-дневен притвор

Скопското јавно обвинителство побара 30-дневен притвор за Стефан Димковски по поднесената кривична пријава од МВР, а Кривичниот суд во Скопје го прифати барањето на обвинителството за 30-дневен притвор за...