fbpx
Таг: Министерство За Животна Средина

таг: Министерство За Животна Средина

Шверцот на диви животни е голем бизнис, во земјава нелегално се продавале желки, јагули, пајаци, птици, но и лавови и волци

Желки, јагули, пајаци, птици, рипки, но и лавови, волци, мечки, рептили, змии... голем број диви животни се предмет на нелегална трговија преку македонските граници, но и внатре во земјата. Овој криминал, иако многу често поминува под радарот на институциите, медиумите и јавноста, сепак од година во година станува сè поприсутен, а во институциите веќе постојат документирани случаи на шверц...

Мета факт: Владата ветила, па се пишманила за воведување систем за рана најава на загадување на воздухот

Систем во четири нивоа на опасност за рана најава на поволна временска прогноза за појава на зголемено загадување на воздухот кој ќе биде дел од постоечкиот систем за рана најава во УХМР, беше едно од ветувањата што беше дел од Програмата за работа на актуелната Влада. Најавувањето дека ќе се работи на ваков проект за алармирање од опасност од...

Министерството за животна средина ги одзема ингеренциите на Општината Свети Николе за регионалната депонија за отпад

Министерството за животна средина ги одзема ингеренциите на Општината Свети Николе и градоначалникот Дејан Владев, за управување со јавното претпријатие кое треба да управува со идната регионална депонија и шесте претоварни станици. Одлуката на Министерството следува откако Општината и градоначалникот не ја прифатија предвидената локација на која треба да се изгради регионалната депонија. Живка Михајлова координатор на проектот од Источно...

Охрид е на патот да постане загрозено наследство, а политичарите си дискутираат

Петмина експерти на УНЕСКО, Бернската и Рамсарската Конвенција, на крајот на април ќе дојдат во посета на Охридскиот Регион и ќе ги посетат сите „жешки точки“ на неконтролирана урбанизација и легализирани дивоградби кои го доведуваат во прашање статусот на светско културно и природно наследство на УНЕСКО. Но, не само со урбанистичкото дивеење, Охрид долго време се бори и со...

Планот за управување со националниот парк „Шар Планина“ веќе четири месеци чека согласност од Министерството за животна средина

Планот за управување со Националниот парк „Шар Планина“ веќе четири месеци чека согласност од Министерството за животна средина. Управата на Националниот парк тврди дека планот од декември па досега е испратен дури три пати до Министерството за животна средина и дека за тоа поседуваат архивски броеви, а испратен е и во електронска верзија на два јазика. Од Министерството, пак,...

Мета-факт: Охрид минатата година доби мерна станица за загадување на воздухот, но не и Штип

Министерството за животна средина минатата година вети отворање на две нови мониторинг станици во Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиентален воздух во Охрид и во Штип, а во буџетот за 2022 година беа предвидени и финансиски сретства за оваа намена. Во текот на минатата година оваа институција го отвори мерното место во Охрид, но не и тоа...

Бучавата не се сфаќа сериозно, во зоните за домување има од кафулиња до складишта за градежен материјал

Кафулиња, дискотеки, обложувалници во станбени објекти, врвулици од луѓе и гласна музика, молови изградени во сред град, индустриски капацитети, магацини или складишта за градежни материјали во зони за домување, огромен број стари и бучни автомобили, камиони, автобуси по улиците.... Причинителите на бучавата се многубројни, а тоа е значајно нарушување на животната средина, кое не се третира сериозно во земјава. Изворите...

Магла ја закова целата земја, загадено и во „чистите“ градови, се диши само во Лазарополе

Берово, Охрид, Гевгелија и други градови низ земјава кои традиционално се познати по чистиот воздух, деновиве се борат со високите концентрации на ПМ 10 честички. Котлините се заковани во магла, а квалитетот на воздухот што го дишиме е крајно ризичен. Рај за белите дробови деновиве е само Лазарополе, каде ПМ 10 се речиси на нула. Во Скопје, пак, заедно со...

Данокот на јаглерод е предвиден во новиот Закон за климатска акција

Намалување на јаглеродните емисии кои придонесуваат за климатските промени преку оданочување на користењето на фосилни горива во производството, е идејата на данокот на јаглерод што ги чека и македонските компании кои извезуваат во Европската Унија. Претставниците на земјите-членки веќе го потпишаа воведувањето на механизмот за прекугранично оданочување на јаглеродните емисии. Новиот договор е централен дел од стратегијата на Унијата...

Колекторскиот систем за отпадни води на Скопје ќе се доврши со пари од буџетот

Министерството за животна средина со сопствени сретства ќе го доврши колекторскиот систем за отпадни води во Скопје, откако договорот со француската компанија НГЕ беше раскинат. Како што информираше денеска министерот за животна средина Насер Нуредини, остануваат само уште 900 метри цевковод и 10 шахти, кои поминуваат низ депонијата Вардариште. Токму отпадот кој се наоѓа овде беше причината изведувачот да ги...

Загадената почва од малата депонија со линдан на ОХИС ќе почне да се извезува во Германија

Извозот на земја контаминирана со линдан, која се ископува од малата депонија на ОХИС конечно ќе може да почне, откако е обезбедена транзитната дозвола од Бугарија на која се чекаше подолго време. Почвата, за разлика од линданот, кој се транспортира со брод преку Солунското пристаниште до Франција, ќе патува по копнен пат низ повеќе држави на Европската Унија. Крајната...

Постојана чуварска служба ќе треба да ги чува највредните богатства на Матка

Мермерни карпи стари милијарди години и уникатна флора и фауна се богатствата кои ги чува кањонот Матка. Кошаниновата темјанушка, велигденчето, наталиева рамонда, рибарчето... се само дел од видовите кои се сретнуваат само во овој предел или само во овој дел од светот. Нацрт-законот за прогласување на Матка како споменик на природата предвидува богатството на кањонот да се заштити со четири...

Ќе има големо загадување на воздухот, но ќе нема државна лабораторија да го измери

Централната лабораторија за животна средина ниту зимава нема да биде подготвена да го следи квалитетот на воздухот што ќе го дишеме. Иако деновиве и министерот за животна средина Насер Нуредини најави дека нè очекува тешка зима во која ќе се користат нечисти горива за производство на електрична енергија и за затоплување на домовите и дека може да очекуваме и...

Раскинати договорите за изградба на седум мали хидроцентрали на Шара

Договорите за концесија за седум мали хидроцентрали на Шар Планина се раскинати, а на концесионерите ќе мора да им се вратат концесискиот надомест и трошоците кои ги направиле досега. Одлуката за спогодбено раскинување на договорите Владата ја усвои денеска, а таа се однесува на шест мали хидроелектрични централи лоцирани во зоните на строга заштита и на активно управување во националниот...

Објавен е Нацрт законот за репрогласување на Матка како споменик на природата

Министерството за животна средина го објави Нацрт законот за прогласување на Кањонот Матка за споменик на природата, а јавната расправа за неговата содржина е закажана за 17 октомври. Кањонот Матка е вклучен во Националната Емералд мрежа на подрачја од посебен интерес за зачувување на Европската Унија, а бројните видови од Кањонот Матка се вклучени на прилозите на Директивата за...

Компанијата ППС од Грција единствен кандидат за изградба на ХЕЦ Чебрен

Две понуди од компании, едната од Грција и една од Франција, пристигнале на тендерот за доделување концесија за користење на водата на Црна Река, за изградба на хидроцентралата „Чебрен“. Како што информираше денеска министерот за животна средина, Насер Нуредини, за една од понудите на компнијата ЕДФ Франција, Комисијата утврдила дека е со непотполна документација и нема да продолжи понатаму во...

Зелената агенда тежи девет милијарди евра за одржливи проекти, колку ќе искористи С. Македонија?

РЕК Битола фото: ЕСм
Девет милијарди евра е тежок економскиот инвестициски план за зелената транзиција на Западен Балкан. Македонија е дел од Зелената агенда за Западен Балкан, долгорочното зелено социо-економско сценарио кое треба на регионот да му обезбеди одржлива иднина. Вистински зелени политики, кои се следени од одржливи решенија во сите пет столбови на Зелената агенда се неопходни за земјава да добие реална...

Нема бегање од таксата на јаглерод, прашање е само дали парите ќе ги наплати земјава или ЕУ

Воведувањето на такса на јаглерод е еден од најефикасните начини да се обезбеди примена на начелото загадувачот плаќа. Наменета првенствено за капацитетите произведувачи на електрична и топлинска енергија од фосилни горива, но и за корисниците на енергенти во индустријатa, јаглеродната такса треба да обезбеди средства за закрепнување на животната средина од работата на енергетскиот сектор, кој е еден од...

На Осогово одбележан Денот на Натура 2000

Делови од Малешево заедно со Долна Брегалница и Овче Поле се потенцијални подрачја за Натура 2000, беше истакнато на одбележувањето на 21 Мај, Денот на Европската директива за живеалишта. Настанот се одржа во туристичкиот инфо-центар на Пониква, Осоговски Планини, локалитет кој е едно од потенцијалните заштитени подрачја кои ќе бидат дел од мрежата НАТУРА 2000. Концептот за Натура 2000...

На еко акцијата „Генералка викенд 2022“, 8.000 волонтери собраа 185 тони отпад

На еко акцијата „Генералка викенд 2022“ која се одржа од 6 до 8 Мај во 26 општини во земјава, учествуваа речиси 8.000 волонтери и се собраа 185 тони отпад. Тоа е за осум пати повеќе собран отпад од минатата година, или околу 25 килограми за секој  волонтер. „Генералка викенд“ е планирано да се повторува секоја година сѐ до 2031,...

Лидерска средбата најавена за деновиве, партиите со однапред подготвени пораки

Најавената лидерска средба на која треба да учествуваат Димитар Ковачевски и Христијан Мицкоски не е со закажан датум, но извесно е дека ќе се одржи деновиве. Сепак, политичките соперници...