fbpx
Таг: министерство за труд и социјална политика

таг: министерство за труд и социјална политика

Штрајкувачите ќе добијат само пари за придонеси, штрајкот продолжува и утре

Mинистерката за труд и социјална политика Јована Тренчевска, денеска изјави дека на оние кои штрајкуваат во училиштата и во градинките, ќе им бидат исплатени само придонеси. Таа кажа дека тоа не значи дека врз вработените се прави притисок да го прекинат штрајкот, туку, според неа, тоа е само почитување на законите и колективниот договор. Согласно последната одлука на Советот...

Учениците и денеска немаат настава, штрајкувачите одбија зголемување на платата за 2.500 денари

Синдикатот за образование, наука и култура одлучи да го продолжи штрајкот во дејноста образование и детска заштита откако не ја прифатија понудата на Владата да им се зголемат платите на наставниците и воспитувачите за 10 отсто. Мнозинството ученици во државата, шести ден по ред не се на настава, а по последната одлука за продолжување на штрајкот реагираа од Владата,...

Тренчевска: Жените и мажите треба да имаат еднаков глас во граѓанскиот и политичкиот живот​

Концептот на еднакви можности е еден од клучните приоритети на Владата на Република Северна Македонија, што значи дека жените и мажите треба да имаат еднакви права и  еднаков глас во граѓанскиот и политичкиот живот, порача министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во обраќањето на 66-тата седница на Комисијата за статусот на жените во ОН во Њујорк. Како што...

Шахпаска: Со Стратегијата за родова еднаквост до 2026 ќе овозможиме еднаква видливост на жените и мажите

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на јавната дебата на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите посочи дека целта на Стратегијата за родова еднаквост 2021-2026 е да обезбеди потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената во општеството, еднаков пристап до ресурси и еднакво учество во донесување на одлуки во сите сфери на...

Шахпаска: Со инклузија на лицата со попреченост создаваме општество во кое различностите се почитуваат

Ја намаливме границата за лична асистенција. Сега право на личен асистент имаат лицата со попреченост од 6 до 64 годишна возраст. Ја изработивме и апликацијата Аудио – читач, за слепите и лицата со оштетен. Градиме инклузивни градинки, ги вклучуваме сите деца во предучилишното образование. За роднините што се грижат за лица со попреченост државата ја надополнува втората половина од...

Воспоставени 13 специјализирани сервиси за згрижување на жени-жртви на насилство

Во функција за поголема поддршка на жените-жртви на насилство, во изминатиов период Министерството за труд и социјална политика работеше на воспоставување на 13 специјализирани сервиси за згрижување на жени жртви на семејно насилство и родово базирано насилство во 6 плански региони. „Факт е дека пред нас имаме уште работа, пред се во унапредувањето на услугите, мултисекторскиот пристап, раната детекција, како и...

МТСП: Пензиите за јули ќе бидат зголемени за 1,2 отсто

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) информира дека, пензионерите со јулската пензија ќе добијат зголемување по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот, кое во првото полугодие од 2021 година (јануари-јуни 2021 година), во однос на второто полугодие од 2020 година (јули-декември) изнесува 1,2 отсто. „Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 188 денари на...

Аудио читач „Кико“, бесплатна дигитална алатка за слепите и за лицата со пречки во видот

Дигиталната апликација – Аудио читач „Кико“, што ја подготви Министерството за труд и социјална политика (МТСП) со УНДП, а со која ќе се олесни комуникацијата и функционирањето на слепите лица, ќе биде бесплатна и ќе може да се користи без интернет поддршка. Таа е достапна за мобилни телефони Андроиди, како и во десктоп верзија за персонални компјутери. Инсталирањето на...

Порталб: Секој четврти во земјава кој останал без работа е млад, младите без перспектива

Младите се едни од најранливите категории кога станува збор за работничките права. Стапката на невработеност кај младите во Северна Македонија е една од највисоките во Европа. Пазарот на труд денес бара повеќе вештини и прилагодување кон новите достигнувања, креативност, способност да се размислува на иновативен начин и во таа насока треба да се развие формалното и неформалното образование. Дискриминацијата...

Отворен Младински ресурсен центар „I can“ во Гостивар

Отворен е првиот Младински ресурсен центар „I can“ во Гостивар за потребите на младите во Полошкиот регион, чија мисија е подготовка на младите за активно учество на пазарот на трудот, поттикнување на претприемачкиот дух и иновативните бизнис решенија, поддршка на дигитализацијата и зелените идеи, како воспоставување поблиска соработка со приватниот сектор од регионот. „Младинскиот ресурсен центар во Гостивар ќе нуди...

Создадена прва мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство „Биди безбедна”

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) заедно со УНДП ја креираа првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство ,,Биди безбедна”, достапна на три јазици: македонски, албански и ромски. Апликацијата ќе им помогне на жртвите на семејно насилство брзо и едноставно да побараат помош и поддршка, без разлика на времето и местото на кое се наоѓаат...

Потпишани 10 нови договори за грант со општините за пружање услуги на стари лица и лица со попреченост

Општините Чучер Сандево, Бутел, Јегуновце, Теарце, Желино, Крива Паланка, Кичево, Македонски Брод, Центар Жупа, Струга, Демир Хисар, Кавадарци и Струмица се новите локални самоуправи кои потпишаа 10 нови договори за грант за развој на социјалните услуги со Министерството за труд и социјална политика. Со нив, тие се обврзуваат на давање услуги на старите лица и на лицата со попреченост,...

За месец и пол, 109 вработени во градинки и 33 деца биле позитивни на ковид-19

Согласно последните податоци на Министерството за труд и социјална политика (МТСП), од првиот ден кога градинките почнаа да примаат деца на 9 септември досега, регистрирани се вкупно 109 вработени лица во градинка кои биле позитивни на ковид-19 и 33 деца кои посетувале градинки, информира министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска. - Дел од нив се излезени од период...

Минатата недела 6 деца и 21 вработен во градинките биле позитивни на ковид-19, 309 деца се во изолација

Од отворањето на градинките досега имало 18 деца и 55 вработени лица што биле позитивни на тестирањето за ковид-19. Евидентно е дека последниве две недели нивниот број се зголемува, истакна денеска министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска. „За периодот од 9 до 16 октомври имаме дополнителни 6 дечиња и 21 вработен во градинките кои се позитивни на ковид-19....

Шахпаска: Нема по секоја цена да ги чуваме градинките отворени

Во моментот 44 деца од градинките во државата се во изолација, откако се утврдило дека биле во контакт со заболени со ковид-19. Меѓутоа, како што оцени министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, заболените деца заразата не ја добиле во градинките, заболените вработени во голем дел се вратени на работа, а состојбата е под контрола. „Не по секоја цена...

Детскиот дом „11 октомври“ со британска помош прераснува во современ центар за социјални услуги (галерија)

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска го посети Детскиот дом „11 октомври“, кој со процесот на деинституционализација го промени начинот на грижа за децата без родители и родителска грижа од институционален во грижа заснована на групни домови во заедницата. „Целта на денешната посета на министерката Шахпаска беше увид во активностите за пренамена на овој објект. Во еден...

Шахпаска-Галовеј: Продолжува поддршката на Обединетото кралство на социјалните политики во земјава

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска оствари средба со амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Рејчел Галовеј. На средбата се разговарало за сегашните и идни процеси поврзани со областите за кои е надлежно Министерството за труд и социјална политика, а кои Обединетото кралство силно ги поддржува, информираат од ова министерство. „Деинституализацијата и децентрализацијата се...

Понеделник 12 октомври е неработен ден за сите граѓани

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците, 11 октомври 2020 година (недела), Денот на народното востание, е државен празник. „Понеделник, 12 октомври е неработен ден за сите граѓани. Министерството за труд и социјална политика на граѓаните им го честита Денот на народното востание,“ се вели во соопштението.

Родители на 14.555 деца досега покажале интерес за прием на нивните деца во градинка

Од вкупниот капацитет на детските градинки од 19.000 деца, досега родителите на 14.555 деца покажале интерес нивните деца да посетуваат градинки, покажуваат податоците на Министерството за труд и социјална политика. Министерката Јагода Шахпаска денеска изјави дека дел од родителите што ги пријавиле децата, изминатата недела не ги носеле во градинка. Од тие причини, ова министерство упати допис до градинките...

За четири дена пријавени два случаи на вработени позитивни на ковид-19 во градинките

Министерството за труд и социјална политика известува дека од почетокот на отворањето на градинките на 9.09.2020 година, пријавени се два посебни случаи на вработени позитивни на ковид-19 во две јавни установи за згрижување на деца - детски градинки. „Во првиот случај, се работи за објект „Коца Василевска“ при ЈОУДГ Мајски Цвет , Битола, каде од стана на КЗБ остварен е...

Како ќе се полага државната матура погледнете во новата епизода на „Шорткат“

За државна матура, која е услов за упис на факултет, годинава се пријавиле безмалку 16.000 ученици. На испитите што претстојат нема да бидат опфатени материјалите што не им беа...