fbpx
Таг: МЕПСО

таг: МЕПСО

МЕПСО го стави под напон новиот 110-киловолтен далекувод помеѓу Скопје и Тетово

МЕПСО го изгради и денеска го стави под напон, во пробна работа, новиот 110-киловолтен далекувод што ги поврзува трансформаторските станици Скопје 1 - Југохром -Теарце - Тетово 1. Oвој проект ќе овозможи стабилно и доверливо снабдување со електрична енергија на Тетовскиот и на Скопскиот Регион, две најголеми консумни подрачја во електроенергетскиот систем на Република Македонија. - Новиот далекувод е изграден за да се...

Поради поставување нов далновод, можни се прекини во снабдувањето со струја во Тетовско

Поради почнување на градежните работи на последната делница од новиот далновод во Тетово, утре ќе биде исклучен далноводот што ги поврзува Скопје и Тетово. На постојната траса ќе се уриваат старите и ќе се градат нови столбови. - Поради изградбата на далновод, Тетово и околните населени места ќе останат да се снабдуваат со електрична енергија од страната на Гостивар. Сепак, поради едностраното снабдување...

Македонија се поврзува директно со енергетскиот систем на Србија

Утре, 17 ноември, ќе биде ставен во функција новиот далновод, поставен на 168 челични решеткасти столбови, на траса долга 70 километри од Штип до македонско-српската граница, кај Куманово. Со овој систем на МЕПСО, македонскиот енергетски систем директно се спојува со енергетскиот систем на Србија. Со изградбата на овој далновод, македонскиот електропреносен систем добива петта врска со четири соседни електропреносни системи. Веќе има...

Струјата од август поскапа за 10 проценти?

Нова цена на струјата, повисока и за 10 проценти, ќе плаќаат граѓаните од август годинава, велат извори од енергетските компании. Стручните служби на Регулаторната комисија за енергетика веќе ги разгледуваат поднесените материјални трошоци од државните ЕЛЕМ и МЕПСО и од приватната ЕВН, по што ќе следи одлука. Неофицијално, државната ЕЛЕМ поднела материјални трошоци до Регулаторна, со кои се бара зголемување на...

МЕПСО: Целата мрежа е функционална

Целосно функционална е преносната мрежа со која управува и оперира МЕПСО и сите точки на прием на дистрибутивниот систем-оператор се снабдени со електрична енергија и се под напон, велат оттаму. „Националниот електропреносен систем функционира оптимално и сите повеќе од 50 трансформаторски станици приклучени на преносната мрежа се под напон и се снабдуваат со електрична енергија“, велат од МЕПСО.

Охрид и Струга добија струја

Од МЕПСО информираа дека снабдувањето со електрична енергија во охридско-струшкиот регион е нормализирана. Дефект имаше на два далноводи на МЕПСО од Ресен кон Охрид и од Вруток кон Шпилје, електричната енергија во целиот град беше во прекин синоќа пет часа, а денеска струја немаше од 7 часот и 30 минути до 9 часот и 20 минути.

Отворен Музејот на дејците на ВМРО во Штип

Премиерот Никола Груевски денеска го посети Штип, каде присуствуваше на отварањето на Музејот на дејците на ВМРО од Штип и од Штипско и оствари работна посета на новиот далекувод на МЕПСО, кој ќе се протега од Штип до македонско-српската граница. - Ретко се наоѓаат вакви места во кои се родиле и вдомиле толку многу познати револуционери, војводи, комити и останати...

За една година изградени се 80 мегавати фотонапонски електрани

Целиот регионот треба да се стреми кон што побрза енергетската транзиција. Ова го истакна Виктор Андонов, соработникот за енергетика во Владата на Република Северна Македонија, на регионалната експертска Конференција...