fbpx
Таг: Меѓународен ПЕН центар

таг: Меѓународен ПЕН центар

Белоруските власти го укинаа Белорускиот ПЕН центар

На 9 август, Врховниот суд на Белорусија пресудил да се затвори Белорускиот ПЕН центар. ИФЕКС, глобалната мрежа за одбрана и промоција на слободата на изразување, информираше за реакцијата на Меѓународниот ПЕН центар, асоцијација на организации на писатели од над сто земји низ целиот свет. Како реакција на веста, Џенифер Клемент, претседателка на Меѓународниот ПЕН центар, побара да се преиначи одлуката: „Заедницата на...

Одржана комеморација во Цетиње, Црна Гора се простува со загинатите

Во црногорскиот град Цетиње денеска се одржа комеморација по повод загинувањето на граѓаните кои ги изгубија своите животи во петочкиот масакр, јавува весникот Побједа. На комеморацијата присуствуваа претседателот Мило...