fbpx
Таг: Меѓународен ден на лицата со инвалидитет

таг: Меѓународен ден на лицата со инвалидитет

Меѓународен ден на лицата со попреченост: Поддршка за децата со попреченост да не станат жртви на трговијата со луѓе

На Меѓународниот ден на лицата со попреченост, кој се одбележува денеска, Македонското здружение на млади правници (МЗМП) повикува да се насочи вниманието на институциите и јавноста кон намалување на ризикот од злоупотреби и трговија со луѓе за децата со попреченост.   „Тие се ранливи на трговија со луѓе поради возраста и попреченоста и во голема мера зависат од поддршката на...

Пендаровски на лицата со попреченост: Ќе бидам вашиот глас таму каде што треба

По повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост, претседателот Стево Пендаровски денеска го посети и се дружеше со ученици од Државното училиште за рехабилитација на деца и младинци со оштетен вид „Димитар Влахов“, информираат од неговиот кабинет. Истакнувајќи дека попреченоста наместо основа за разлики треба да биде основа за сличност меѓу луѓето, претседателот Пендаровски рече дека денес треба да зборуваме...

Ременски: Заводот за рехабилитација на деца и младинци работи во лоши услови

Денеска, по повод одбележувањето на 3 декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост, министерката за труд и социјална политика, Фросина Ташевска-Ременски, беше во ненајавена посета на Заводот за рехабилитација на деца и младинци во Топанско поле. Таа по посетата изјави дека заводот работи во лоши услови, со што се потврдиле поплаките од граѓани кои имаат свои блиски во заводот. Ременски...

НАТО: Инцидентите на „Северен тек“ се намерна непромислена саботажа и ризик за еколошка штета

НАТО Алијансата изрази длабока загриженост за штетата од гасоводите Северен тек 1 и 2 во Балтичкото Море. Во соопштението објавено на официјалната веб-страница инцидентите се наречени „намерни, непромислени и...