fbpx
Таг: медиумско известување

таг: медиумско известување

МРТ изборите ќе ги покрива по принципот 30 отсто за власта, 30 отсто за опозицијата и 10 отсто за помалите партии

Јавниот радиодифузен сервис ги објави правилата за медиумско покривање на претстојните парламентарни избори за првиот програмски сервис. МРТ во овој документ посочува дека МРТ 1 во своето известување ќе ги почитува стандардите и начелата на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Изборниот законик и Етичкиот кодекс на новинарите. Така, детално покривање на активностите од изборната кампања ќе има во...

МТВ ѝ порача на ААВМУ: Известуваме повеќе за ВМРО-ДПМНЕ оти имаа реакции за отчетите

Првиот канал на МТВ денеска реагираше на забелешките на Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги (ААВМУ) во извештајот од надзорот на медиумското известување во периодот од 16 до 24 септември 2017 година, дека МТВ1 не ја следела одредбата за избалансираност во известувањето за активностите на политичките партии од опозицијата што се претставени во Собранието. Од првиот канал на МТВ реагираат...

АВМУ: Известувањето на „ТВ Нова“ и на „Алфа“ укажува на поврзаност на уредувачките политики

Повеќето телевизии и радија се придржуваат кон професионалните стандарди, покажува четвртиот десетдневен извештај на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) од мониторингот на медиумското известување за локалните избори, во периодот од 6 до 15 септември. Сепак, велат од Агенцијата, кај дел од програмските сервиси се забележува отстапување од стандардите. Според извештајот, начинот на известување на „ТВ Нова“ и „ТВ...

Десетици убиени во напад врз градот Деир ал Балах во централна Газа

Десетици Палестинци починале поради израелски напад врз засолништа во кои се сместени раселените луѓе во градот Деир ал-Балах во централна Газа, вели шефот на локалната болница, пренесува Гардијан. „Имаме 45...