fbpx
Таг: Македонско здружение на млади правници

таг: Македонско здружение на млади правници

Една година затвор за полицаец кој малтретирал физичко лице

Основниот Кривичен суд, на 30 мај донесе пресуда со која го прогласи обвинетиот Г.П., униформиран полициски службеник вработен во СВР Битола за виновен и го осуди на казна затвор во траење од една година, информираат во Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и Хелсиншкиот Комитет за човекови права. Како што соопштуваат, Основниот кривичен суд, по пресуда на Апелациониот суд со...

Општините мора да ги прашаат и да ги слушаат младите кога креираат еколошки политики

Младите да ги креираат политиките за заштита на животната средина на локално ниво, да поведуваат иницијативи и да се вмрежуваат и едуцираат, а нивниот глас да биде слушнат и ценет од страна на општинските власти и совети. Ова е целта на проектот „Младински активизам за позелени општини” кој ќе го имплементираат Македонското здружение на млади правници, здружението за одржлив...

Поднесена тужба до надлежните поради непреземање мерки против дивата депонија во Струга

Македонското здружение на млади правници (МЗМП) во јануари годинава поднесе тужба против Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСП), Општина Струга и против Јавното претпријатие „Комунално“ од Струга поради непреземање мерки за справување со дивата депонија, која подолг период постои во градот. Депонијата постои, а тужените, не ги почитуваат и извршуваат обврските кои ги имаат врз основа на Законот...

Меѓународен ден на лицата со попреченост: Поддршка за децата со попреченост да не станат жртви на трговијата со луѓе

На Меѓународниот ден на лицата со попреченост, кој се одбележува денеска, Македонското здружение на млади правници (МЗМП) повикува да се насочи вниманието на институциите и јавноста кон намалување на ризикот од злоупотреби и трговија со луѓе за децата со попреченост.   „Тие се ранливи на трговија со луѓе поради возраста и попреченоста и во голема мера зависат од поддршката на...

Хелсиншки комитет и Аваја бараат МВР да го реши последниот случај со полициска бруталност врз Роми во Битола

Хелсиншкиот комитет за човекови права заедно со Македонското здружение на млади правници, преку заеднички проект ангажираа адвокат за последниот случај за кој вчера извести ромската организација АВАЈА, а е поврзан со индикации за полициска бруталност, но и со елементи на реваншизам од страна на полициските службеници. Според АВАЈА, овојпат полицијата употребила прекумерна сила врз повозрасна Ромка и нејзиниот син. https://www.facebook.com/avaja.org/posts/693314874914704 „Синот...

Блупринт групата бара СЈО „да се интегрира, а не да се асимилира“ во Обвинителството

Специјалното јавно обвинителство „треба да се интегрира, а не да се асилимилира во јавнообвинителскиот систем“ со новиот Предлог - закон за Јавно обвинителство што е доставен до Собранието на Република Северна Македонија, порачува Блупринт групата на невладини организации што ги следат реформите во правосудството. Ова, како што изјави Натали Петровска, директорка на невладината „Сите за правично судење“, е една од...
Харисон Форд во најновиот филм за Индијана Џоунс- фотографија од Lucasfilm Ltd

Времето на целосно дигитализирани актери доаѓа со брзи чекори напред

Едно од предвидувањата на научната фантастика за сосема „дигитализирани“ актери,  коишто можат целосно да бидат репродуцирани од компјутер со своите глас и појава - најчесто во верзија од нивната...