fbpx
Таг: Македонско еколошко друштво (МЕД)

таг: Македонско еколошко друштво (МЕД)

Труењето диви животни е секојдневие на Балканот, но само 20 отсто од случаите се откриени

Труењето на диви животни е честа практика во земјава и на Балканот, но и покрај тоа, помалку од 20 отсто од инцидентите со труење се откриени и документирани. Според Студијата за труење на балканските мршојадци од 2022 година, вистинското влијание на употребата на отрови во природата е веројатно многу поголемо, со оглед на тоа дека само седум диви видови...

Балканскиот рис со години се бори за опстанок, се наоѓа пред нова опасност

Балканскиот рис долги години се бори за опстанок. Неговата популација во природата е многу мала, поради што се смета за критично загрозен и се наоѓа на глобалната и националната листа на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN). На Балканот, бројката на рисови се проценува дека се движи од 36 до 40 возрасни единки, не сметајќи го подмладокот, чии...

С.Македонија и Албанија ќе ги ревитализираат шумите важни за опстанокот на балканскиот рис

Во текот на изминатите две децении, Северна Македонија и Албанија загубиле 5,5, односно 6,5 отсто од вкупната површина на шумите, според податоците од Global Forest Watch. Трендот е алармантен особено во регионите богати со биодиверзитет, кои ги опфаќаат и живеалиштата неопходни за опстанокот на критично загрозениот балкански рис и кои претставуваат витални коридори за дивиот свет бидејќи поврзуваат различни...

Селото Белица е зелената оаза на кичевскиот крај загаден од јаглен [галерија]

Кичевското село Белица има сè што природата можела да подари - шуми, плодна почва, вода и чист воздух. Сместено под падините на Илинска планина, ова место е чиста оаза во кичевскиот крај, познат по децениската употреба на јаглен и загадувањето на животната средина. Белица последните години има петнаесетина постојани жители. Во летниот период, пак сликата се менува. Доаѓаат многу семејства...

Нивото на Преспанското Езеро непрекинато опаѓа, бавно се спроведуваат мерките за заштита

Водите на Преспанското Езеро не престануваат да се повлекуваат, а штетните последици од губењето на езерските води засега недоволно ги алармираат одговорните власти за преземање конкретни чекори кои ќе водат кон заштита на второто по големина природно езеро во земјава. Кога Мета.мк во август лани пишуваше на оваа тема, водостојот на Преспанското Езеро кај мерната станица Наколец изнесуваше 842,33 mнм...

Меѓународен ден на рисот: Популацијата на големата мачка е стабилна, но и понатаму на работ на исчезнување

Балканскиот рис е една од најретките големи мачки на планетата, со популација од помалку од 50 единки, од кои најголемиот дел, околу 40 живеат во Северна Македонија, а останатите се сретнуваат во Албанија и Косово. Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), балканскиот рис го рангира како критично загрозен, а најголемиот дел од опасностите за неговиот опстанок се дело...

Рисот конечно ќе живее во заштитено подрачје, започна репрогласувањето на „Маврово“

Националниот парк Маврово ќе биде репрогласен како заштитено подрачје според актуелниот закон за природа. Министерството за животна средина, во соработка со Глобал Конзервејшн и Македонското еколошко друштво неодамна ја започна постапката за дополнување на Студијата за ревалорзација и за изработка на План за управување. Во текот на следните десет години, со поддршка од Глобал конзервејшн  фондот, ќе биде изработена...

Хакирана веб-страницата на Министерството за животна средина: ги нема црвените листи на загрозени видови

Балканскиот рис е најзагрозениот вид во македонската фауна и сè уште постои опасност од негово исчезнување. Се проценува дека од овој подвид на евроазискиот рис, кај нас има од 35 до 40 единки. По неколку има и во Косово и во Албанија, што значи дека целокупната популација на оваа дива мачка се сведува на педесетина единки. Балканскиот рис одамна се...

Шверцот на диви животни е голем бизнис, во земјава нелегално се продавале желки, јагули, пајаци, птици, но и лавови и волци

Желки, јагули, пајаци, птици, рипки, но и лавови, волци, мечки, рептили, змии... голем број диви животни се предмет на нелегална трговија преку македонските граници, но и внатре во земјата. Овој криминал, иако многу често поминува под радарот на институциите, медиумите и јавноста, сепак од година во година станува сè поприсутен, а во институциите веќе постојат документирани случаи на шверц...

Ќе се заштитуваат старите сорти јаболка, слива и круша на Осогово

Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со јавното претпријатие за заштита на Осогово, започна проект за зачувување на старите овошни сорти во овој крај. Во соработка со професорот по овоштарство д-р Тошо Арсов, започната е инвентаризација и картирање на старите овошни дрвја и дефинирање на мерки за нивно зачувување и ревитализација. Досега картирани се повеќе од 20 стари сорти на овошки...

Кичевското село Белица е првата зелена комуна: Од јаглен се насочува кон одржлив развој

Кичевското село Белица ќе биде првата зелена комуна во земјава. Одржливото користење на ресурсите, зачувувањето на биодиверзитетот и намалувањето на влијанието на климатските промени кои ќе се имплементираат во Белица ќе послужат како модел за трансформација на целиот кичевски регион од јаглен кон зелен развој и чисти извори на енергија. Дел од активностите кои треба да ја започнат зелената трансформација...

Микроорганизми што го јадат линданот може да нè спасат од огромното загадување од ОХИС

Разложување на опасниот токсин линдан со помош на микроорганизми е истражувањето кое го спроведе младата научничка Марија Тодоровска Ивковиќ со својот тим, во рамките на Програмата за поддршка на млади еколози „Д-р Љупчо Меловски“ на Македонското еколошко друштво (МЕД). Ослободувањето од отровниот пестицид, кој со децении го загрозува здравјето на жителите на Скопје и ги загадува почвата и подземните...

МЕД објави повик за проекти за програмата „д-р Љупчо Меловски“ за поддршка на млади еколози

Македонското еколошко друштво (МЕД) информираше дека е отворен новиот повик за аплицирање со проекти во Програмата за поддршка на млади еколози „д-р Љупчо Меловски“ 2023. Целта на повикот е да се охрабрат млади истражувачи самостојно да планираат, спроведуваат, известуваат и донесуваат заклучоци на научни проекти. Како што велат од МЕД, предност за финансирање и поддршка ќе имаат проекти кои се...

Дивите животни гинат на патиштата додека го чекаат првиот зелен премин во земјава

Балканскиот рис често го поминува патот од Гостивар кон Кичево, сообраќајница која го пресекува неговото природно живеалиште. Снимките од мрежата на Македонското еколошко друштво покажуваат дека ова критично загрозено животно секојдневно ризикува да заврши под тркалата на возилата во обидот да се движи или да обезбеди храна. Пресекувањето на живеалиштата на рисот, но и на другите диви животни со...

Екологијата главна тема во Охрид, Македонско еколошко друштво собра над 200 научници од Европа

Македонското еколошко друштво годинава одбележува 50 години од своето постоење и работа, а викендов во Охрид го организира Шестиот Конгрес на еколозите со меѓународно учество. На настанот својата работа ќе ја претстават 146 автори и над 50 посетители, коавтори на научни трудови и соработници. На конгресот учествуваат претставници од земјава, како и од Косово, Србија, Бугарија, Полска, Грција, Словенија,...

Се зголемил бројот на мршојадци во земјава, но отровите и понатаму ги демнат

Бројот на парови од белоглавиот и египетскиот мршојадец, кои се гнездат во С. Македонија се зголемил. Годинава, Македонското еколошко друштво пребројало десет парови белоглави мршојадци, за разлика од 2018 година, кога биле само шест. Бројките на гнездечки парови на египетскиот мршојадец, пак, веќе три години се стабилни и не е регистрирана загуба на ниту една двојка. Во земјава има...

Планините полни со напуштени кучиња, го јадат пленот на рисот и напаѓаат луѓе

Планините се полни со напуштени кучиња кои се закана за луѓето, но и за дивиот свет. Глутници гладни кучиња го јадат пленот на рисот и другите диви животни, а заради генетската блискост хибридизираат и со волците. Иако гледани како предатори, и самите кучиња во овие случаи се жртви. Особено заради неодговорните сопственици кои ги довеле во ситуација да мораат...

Јавна трибина: „Напуштените кучиња – закана за дивиот свет“ во МКЦ

Трибина на која ќе се говори за заканата за дивиот свет што ја предизвикуваат напуштените кучиња во руралните средини ќе се одржи на 29 август, понеделник со почеток во 9:30 часот во Младинскиот културен центар (МКЦ), во организација на Македонското еколошко друштво (МЕД). „Често гледаме оставени кучиња на планински превои како Ѓавато, Буково, Маврово и Попова Шапка. А теренските истражувања...

Секоја година во земјава најмалку еден рис страда од криволов

Најмалку еден балкански рис секоја година страда од криволовци. Во земјава се останати само уште околу 35 возрасни единки од ова прекрасно животно. Во околните земји Албанија и Косово има уште петнаесетина рисови, бројка што укажува на фактот дека опстанокот на дивата мачка е сериозно загрозен и ја става на листата на  Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN)...

Земјава има исклучителна биолошка разновидност, но таа мора и да се чува и заштити

Кога земјава би имала повеќе подрачја „Натура 2000“, што е најголемата координирана еколошка мрежа на заштитени подрачја во светот, тогаш би добиле и поголема заштита на екосистемите и сите нивни елементи, рече Диме Меловски од Македонското еколошко друштво на дебатата со наслов „Заштита на биодиверзитетот преку чување на природата и реверзија на деградацијата на екосистемите“ која се одржа во...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават...