fbpx
Таг: македонски уметници

таг: македонски уметници

Програмата за развој на млади уметници на ЕИБ отворена за талентите од земјава

Институтот на Европската инвестициска банка (ЕИБ) секоја година организира резиденција за млади европски уметници наречена Програма за развој на уметници (ПРУ), како уникатна програма за развивање на талентот на европски уметници помлади од 35 години. Евроамбасадорот Дејвид Гир, претставникот на ЕИБ во земјава Бјорн Габриел и шефот на одделот за уметност и култура во Институтот на ЕИБ Делфина Мунро ја...

„Меѓународниот град на уметностите“ во Париз прикажа македонски дела на својата архивска изложба

Реномираната културна институција „Меѓународниот град на уметностите“ во Париз на својата голема изложба „Повторно надвор: жива архива“ („Emersions: archive vivante“) на архивски документи која се отвори на 10 јануари претстави фотографии и на македонски резиденти, како и една фотографија од посета на претседателот Киро Глигоров на Ателјето, и уметничко дело од академскиот сликар Коле Манев. Изложбата ја раскажува приказната за...

„Костал Македонија“ ќе вложи 50 милиони евра во фабрика за полначи на електрични возила

„Костал Македонија“ ќе инвестира нови 50 милиони евра во изградба на фабрика за производство на полначи за електрични и хибридни возила во периодот од јули 2023 до декември 2026...