fbpx
Таг: Македонска Банкарска Асоцијација

таг: Македонска Банкарска Асоцијација

Повик до училиштата за меѓународниот натпревар „Европски квиз на пари“

Македонската банкарска асоцијација (МБА) информираше дека петти пат го организира натпреварот „Европски квиз на пари“, којшто е проект на Европската банкарска федерација за финансиска едукација на ученици од 13 до 15 години. Натпреварот се реализира во соработка со Народната банка на Република Северна Македонија (НБРСМ) и Комисијата за хартии од вредност. МБА го објави повикот до основните и средните училишта...

Избрани најдобрите банкарски работници во РСМ, Мимоза Каса Јашари: Со волја се постигнува сé!

Вработените во банките се во категоријата на оние кои што се најмногу изложени на ризикот од корона вирусот, додека се на должност. На Светскиот ден на штедењето, 31 октомври, на најдобрите работници во банките на РСМ, им беа доделени награди, а Мимоза Каса Јашари е избрана за една од најдобрите. Јашари, во изјава за Порталб.мк рече дека и покрај...

Бесими: Проекциите за БДП и јавниот долг се далеку полоши во однос на финансиската криза во 2009 година

На денешната средба со претставниците од Македонската банкарска асоцијација, министерот за финансии Фатмир Бесими оцени дека добро е што финансискиот сектор е стабилен во време на кризата што ја предизвика корона вирусот. Но, ситуацијата со економијата е сериозна, а за тоа според Бесими, најдобар показател се БДП и јавниот долг, чии проекции се далеку полоши во однос на финансиската криза од...

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата за кредитите на граѓаните

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата на кредитни производи, само за клиенти кои имаат реална, неопходна потреба, како на пример: останале без работа, имаат намалени месечни примања или високи трошоци за лекување, информираат од Македонската банкарска асоцијација (МБА). Вториот период на одложена отплата нема да ги опфати сите корисници на кредитни производи, туку оние коишто се соочуваат со...

МБА: Не верувајте нa невистини и искривени толкувања на социјалните мрежи, банкарскиот систем е стабилен

Македонската банкарска асоцијација (МБА) се огласи со предупредување по објавите во социјалните мрежи „со неточни информации за состојбите во банкарскиот систем и за поединечни банки, коишто можат да предизвикаат неоснован немир кај граѓаните“. МБА вели дека треба особено да се внимава кога се читаат информациите поврзани со работењето на банките, односно да се прифаќаат за точни и веродостојни само информациите...

МБА: Банкарскиот систем е сигурен, стабилен и солвентен

Македонската банкарска асоцијација, МБА, по одземањето на лиценцата на Еуростандард банка информира дека ниту една друга банка не е изложена на ризик со кој би се нарушила стабилноста и солвентноста. „Банкарскиот систем се одликува со прудентно работење и отпорност на шокови. Утврдените слабости во работењето на Еуростандард банка и укинувањето на дозволата за нејзино работење, не ги отсликуваат карактеристиките на...

МБА: Корисниците на платежна картичка да чекаат информации од банките и да не прават метеж пред филијалите

Македонската банкарска асоцијација (МБА) соопшти дека сите членки вклучени во проектот „Купувам домашно“, преку кој во следните недели треба да се изработат и дистрибуираат до крајните корисници над 330.000 платежни картички, се посветени на неговата реализација, преземајќи ги сите мерки соодветни за заштита на јавното здравје. „Секоја од банките има свој протокол за издавање на картичките и според важечките политики...

Од понеделник етапна исплата на паричната помош од социјална и детска заштита во банките

Корисниците на права на парична помош од социјална и детска заштита од од понеделник (4 мај) ќе можат да ги подигнат своите месечни средства. Од Министерството за труд и социјална политика известуваат дека исплатата на паричната помош во банките ќе се врши етапно, по дефиниран редослед по азбучен ред според почетната буква од презимето и тоа: - 04.05.2020 (понеделник) исплата...

Банките апелираат граѓаните да го користат електронското и мобилно банкарство и да не прават гужви

Од Македонската банкарска асоцијација апелираат до граѓаните да ги посетуваат филијалите и експозитурите на банките само доколку тоа е неопходно, а во сите други случаи да се настојува да се користат услугите на електронското и на мобилното банкарство, коешто е бесплатно и деноноќно достапно. „Преку овие услуги може да се вршат трансакции и за плаќање на сметки - услуга за...

Најголем дел од банките за 6 месеци ќе ја одложат отплатата на кредитните обврски

Големо мнозинство од македонските банки, вклучително сите големи банки, постигнале усогласеност преку своите понуди да овозможат одлагање на отплатата на кредитните обврски до 6 месеци за кредитокорисниците - физички лица, најдоцна до 30 септември 2020 година. „Македонската банкарска асоцијација (МБА) ја информира јавноста дека во согласност со измените и дополнувањата на Одлуката за методологијата за управување со кредитниот ризик, коишто...

Апел од банките: Не подигајте готовина повеќе од потребното, плаќајте со вашите картички

Bankomat lugje Stopanska Banka
Од Македонската банкарска асоцијација апелираат до граѓаните од нивните сметки да не подигнуваат повеќе од потребната готовина за покривање на нивните потреби. Подигнувањето готовина, велат банкарите, ги изложува граѓаните од зголемен ризик од повеќе аспекти, меѓу кои се и интензивните контакти со други луѓе и потенцијално губење или кражба на нивните пари. „Особено апелираме да се воздржувате од подигање готовина...

УЈП ќе ги гледа само приходите, странските дознаки нема да се оданочуваат

Управата за јавни приходи (УЈП) и сега, со писмено барање, добива увид во приливите на сметките на граѓаните, а со измените на законот за банките тоа ќе го има автоматски на располагање. Но, нема да може да ги следи автоматски исплатите од сметките на граѓаните, а ако сака такво нешто, ќе мора да поднесе писмено барање. Со такво образложение за...

ЕУ ги повика социјалните мрежи да ги означуваат содржините генерирани од вештачка интелигенција

Компаниите за социјални медиуми, вклучувајќи ги и Гугл и Фејсбук, беа повикани од ЕУ „веднаш“ да започнат со етикетирање на содржините и фотографиите генерирани од вештачка интелигенција, како дел...