fbpx
Таг: Мајлинда Брегу

таг: Мајлинда Брегу

Брегу: РСС очекува отворање на преговори со ЕУ за Северна Македонија и Албанија годинава

„Ние во Регионалниот совет за соработка (РСС) искрено се радуваме на охрабрувањата што доаѓаат од Европската унија и очекуваме преговорите за пристапување со Северна Македонија и Албанија да бидат отворени оваа година“ - изјави Генералната секретарка на РСС, Мајлинда Брегу на средбата со министрите за надворешни работи на Западен Балкан во Њујорк. Од друга страна, додаде Брегу, регионот треба да...

Над 56 отсто од граѓаните на земјите од Западен Балкан сакаат во ЕУ

Повеќе од половина од граѓаните од земјите на Западен Балкан сакаат да бидат дел од Европската унија, бидејќи веруваат во ползата од ЕУ интеграциите, покажало најновото истражување на реномираното испитување на јавното мислење „Балкански Барометар 2019 година“, кое сè уште не е официјално објавено. Податоците ги соопшти генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС), Мајлинда Брегу во текст објавен...

Мајлинда Брегу: Магичниот збор за Западен Балкан е – поврзување

Магичниот збор за регионот е - поврзување. Поврзување на пазарите на луѓето и интегрирање на шесте земји од Западен Балкан во единствениот европски пазар – тврди генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС) Мајлинда Брегу во колумна за Глобал Маркет, публикацијата на „Јуромани“. „Гледајќи низ објективни показатели во последните неколку години, регионот остварува непрекинат економски раст (со тренд од...

Мајлинда Брегу: Слушајте ги жените

Слушајте ги жените, порача денеска генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка, Мајлинда Брегу, изнесувајќи податоци според кои, кај жените е клучот на економскиот просперитет на Западен Балкан. „Секоја година економиите од Западен Балкан во просек изгубиле 18 проценти од домашниот бруто-производ БДП поради родовиот јаз на пазарот на трудот - што е повеќе од вкупниот БДП на Србија. Жените се...

Османи – Брегу: Македонија, практично, ги затвори сите отворени прашања со соседите

Со имплементација на договорот од Преспа, но и претходно, преку историскиот Договор за добрососедство со Бугарија, Македонија во моментов ги има затворено практично сите поважни отворени прашања со соседите и претставува предводник на регионалната соработка на Балканот. Со таква порака се обрати македонскиот вицепремиер Бујар Османи на средбата со Генералната секретарка на Регионалниот совет на соработка (РСС), Мајлинда Брегу. Вицепремиерот Османи...

Мајлинда Брегу e новата генерална секретарка на Регионалниот совет за соработка

Мајлинда Брегу од денеска е на функцијата генерална секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС), на местото на досегашниот секретар Горан Свилановиќ, официјално е соопштено во Сараево. РСС е извршно тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправен член е и Република Македонија. Во својата писмена изјава Брегу ја подвлече мислата на Жан Моне за обединување на...

Општините не водат сметка колку загадувачи имаат, ниту пак се грижат тие да платат затоа што загадуваат

Во регистарот за Б-интегрирани дозволи на Министерството за животна средина сè уште фигурираат фирми кои некогаш добиле дозвола, но веќе не постојат, а од друга страна, ги нема фирмите...