fbpx
Таг: мајки

таг: мајки

УНИЦЕФ: Им треба помош на бебињата родени во конфликт, расте и заканата за животот на 7,5 милиони деца во Украина

Конфликтот во Украина претставува непосредна и растечка закана за животот и благосостојбата на 7,5 милиони деца во земјата. Хуманитарните потреби се множат од час во час додека борбите се интензивираат. Убиени се деца. Децата се ранети. Половина милион деца ја напуштија Украина во соседните земји, а бројот на бегалци продолжува да расте, аралмира УНИЦЕФ. Агенција на Обединетите Нации одговорна за...

Вистиномер: мРНК вакцините немаат влијание врз бојата на млекото на мајките доилки

На објавата ѝ недостига контекст, односно важната информација од Упатството на ВАЕРС како да се толкуваат подтоците коишто се објавуваат во системот. Извештаите до ВАЕРС можат доброволно да ги достават сите, вклучително и давателите на здравствени услуги, пациентите или членовите на семејствата. Извештајот за несакан настан до ВАЕРС не е доказ дека вакцината е причина за тоа. Тестирањето на...

ДЗС: Земјава постепено низ годините го губи младото женско население

Во периодот од 2007 до 2019 година, учеството на женското младо население на возраст од 0 до 14 години во земјава е намалено од 18,2 отсто на 15,8 отсто, а учеството на женското старо население на возраст од 65 и повеќе години е зголемено од 12,5 отсто на 15,8 отсто, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Поголем број...

ЕСЕ: Најмалку 100.000 граѓани немаат пристап до една или повеќе основни здравствени услуги

Ниски јавни расходи во здравството, забавени реформи за финансирање на здравствените услуги, ограничен пристап на илјадници граѓани до здравствена заштита, несоодветно планирање на буџетите за програмите за заштита на мајките и на децата, ниска едуцираност за детското здравје и мајчинството. Ова се само дел од заклучоците што беа изнесени на денешната прес-конференција на тема: „Како макроекономсккте политики влијаат врз...

Владата донесе Уредба со која се регулира породилното отсуство за време на траење на мерките

Мајките кои се на породилно отсуство не мора да се вратат на работа сè додека траат времените мерки, информираат од Министерство за труд и социјална политика (МТСП). „За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за работните односи (“Сл. весник на РСМ” бр. 90), во која со членот 4...

Филипче презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките

Министерот за здравство, Венко Филипче денеска презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките. Мерките, како што кажа, се подготвени во соработка со Фондот за население на Обединетите Нации (УНФПА) и имаат за цел, да се подобри целокупната грижа за мајките и нивните бебиња додека се во болница. Тој потенцираше дека според Светската здравствена организација, смртноста на родилките е...

Стотици мајки почнаа штрајк со глад во Црна Гора

Неколку стотици жени, кориснички на социјална помош за мајки со три и со повеќе деца, и денеска се собраа пред црногорското собрание, каде донесоа одлука да го радикализираат протестот кој трае веќе 13 дена по ред. Одлучиле да почнат штрајк со глад поради одлуката на владата, во рамки на мерките за штедења, да ја намали помошта за нив за 25...

ДОМ нуди хостелско сместување за мајки со бебиња од поплавените подрачја

ДОМ нуди интервентна помош за најранливите категории - мајки со бебиња и деца до три години. „За првите 20 лица што ќе се јават на телефонскиот број 076 311-601 ќе биде обезбеден престој во хостел со оброци за следните 10 дена. Ова е брза интервенција за дел од оние што немаат услови за живеење во нивните домови уништени од поплавите....

СДСМ: Фрапантни податоци за смртност на бебиња, Груевски го штити Тодоров

Во Македонија умираат трипати повеќе новороденчиња од пресекот на земјите од Балканот и од ЕУ, посочуваат од СДСМ во соопштението испратено до јавноста. - Смртноста на новороденчињата во Македонија е 14,4 проценти. Во општините во Македонија каде што недостигаат гинеколози, како Берово, Гевгелија, Дојран, умираат до неверојатни 30 проценти од новородените бебиња. Овие фрапантни податоци призлегуваат од научната демографска студија за зголемената...

Наместо да бидат посвоени, децата од домот во Битола се враќаат кај биoлошките родители

Нов тренд се практикува во Домот за доенчиња во Битола и наместо да бидат посвоени, децата се враќаат кај биолошките родители. Во последните две години, од Домот за доенчиња во Битола повеќе од десет напуштени бебиња и мали деца се вратени кај своите мајки. Она што е интересно е што службите на домот и на Центарот за социјални работи во Битола успеале...

Почна регистрацијата на сурогат-мајки

Денеска во Министерството за здравство почна постапката за пријавување во регистарот за гестациски носители, со што почна да се реализира проектот за сурогат-мајчинство во Македонија. Министерството ќе води и регистар на брачни двојки кои се заинтересирани за оваа постапка. Сурогат-мајки може да бидат жени постари од 25 години, државјанки на Република Македонија, кои се во добра психофизичка и општа здравствена состојаба, кои...

Ги запознаваме ретките болести – Канаванова болест

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година,...